Till innehåll på sidan

Regeringens agerande på WHO:s COP 10-möte och framtiden för det vita snuset

Svar på skriftlig fråga 2023/24:804 besvarad av Socialminister Jakob Forssmed (KD)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

Svar på fråga 2023/24:804 Regeringens agerande på WHO:s COP 10-möte och framtiden för det vita snuset

till Socialminister Jakob Forssmed (KD)

 

Svar på fråga 2023/24:804 av Beatrice Timgren (SD)
Regeringens agerande på WHO:s COP 10-möte och framtiden för det vita snuset

Beatrice Timgren har frågat mig om hur Sveriges delegation agerade vid WHO:s COP10-möte och inom EU för att främja det vita snuset och skademinimering, och vilka åtgärder som planeras för att internationella organ, ska stödja försäljning av nikotinpåsar.

COP10 i Panama var ett partsmöte mellan parterna till WHO:s ramkonvention om tobakskontroll. Sveriges målsättning under WHO:s COP10-möte var att inom ramen för EU-samarbetet aktivt verka för genomförandet av WHO:s ramkonvention om tobak. Besluten under COP10 fattades med konsensus mellan alla deltagande parter. Det är EU-kommissionen eller ordförandelandet som för talan för hela EU27 under dessa möten, då EU ska tala med en enad röst. Inför partsmötena (kallade Conference of Parties, COP) förankras och fastställs EU:s och medlemsstaternas ståndpunkter i rådsarbetsgruppen för folkhälsofrågor i förhållande till de dagordningspunkter som ska behandlas under COP.  Dokumenten som behandlades under COP10 är offentliga och går att hitta på hemsidan för COP10. Inget av besluten vid COP10 innebär att vitt snus ska förbjudas.

Sverige agerade i samband med COP 10 i enlighet med vad som tidigare har redovisats i riksdagen, nämligen på så sätt att regeringen följer och aktivt bevakar förslag och förhandlingar på både internationell nivå och EU-nivå som kan påverka den fria rörligheten för det vita snuset och förutsättningarna för global handel med vitt snus. Den fria marknadens principer om fri rörlighet för produkter är ett kärnvärde för regeringen. Totalförbud för försäljning av vissa varor inskränker den fria rörligheten inom EU. Regeringen ser också med oro på att den fria rörligheten påverkas negativt när enskilda medlemsstater inför totalförbud. Samtidigt bör det råda stor frihet för medlemsstaterna att utforma sin folkhälsopolitik i enlighet med sina egna prioriteringar och preferenser. Det är särskilt angeläget att vidta åtgärder för att skydda barn och unga från nikotinets beroendeframkallande effekter på hälsan. Regeringens utgångspunkt är att de åtgärder som vidtas bör vara proportionerliga och syfta till att skydda känsliga grupper som barn och unga.

Jag vill i detta sammanhang också framhålla att i förhållande till snus, utgör cigaretter och röktobak en relativt större hälsofara. Detta synsätt återspeglas i beskattningen av dessa produkter i Sverige, en diversifiering som regeringen har föreslagit ska förstärkas. Undantaget i anslutning till Sveriges EU-inträde, som tillåter försäljning av och reglering av innehållet i snus i Sverige, var en viktig del när Sverige blev medlem i EU. Regeringen värnar detta undantag.

Stockholm den 24 april 2024

 

 

 

Jakob Forssmed

 

 

Skriftlig fråga 2023/24:804 av Beatrice Timgren (SD) (Besvarad 2024-04-12)

Fråga 2023/24:804 Regeringens agerande på WHO:s COP 10-möte och framtiden för det vita snuset

av Beatrice Timgren (SD)

till Socialminister Jakob Forssmed (KD)

 

Med anledning av WHO:s nyligen avslutade tionde session om tobakskontroll (COP 10) och de pågående diskussionerna kring reglering av tobaks- och nikotinprodukter både på EU-nivå och globalt önskar jag ställa en fråga angående Sveriges agerande kring skademineringens betydelse vad gäller nikotinpåsar.

Det har tidigare uttryckts en oro för att WHO och EU-kommissionen överväger åtgärder som kan begränsa tillgången på mindre skadliga nikotinprodukter, såsom det vita snuset. Dessa produkter har i Sverige och i andra länder visat sig vara effektiva verktyg i kampen mot tobaksrelaterade sjukdomar genom att erbjuda ett hälsosammare alternativ till traditionella cigaretter. Med tanke på den potentiella inverkan på folkhälsan och den svenska snusindustrin är det av största vikt att regeringen agerar för att skydda dessa alternativ och främja en skademinimeringsstrategi.

I detta sammanhang är det av intresse att förstå hur Sverige representerades och vilken ståndpunkt som intogs på COP 10. Det är även relevant att få insikt i regeringens syn på vikten av dessa frågor och vilka åtgärder som planeras för att säkerställa att skademinimering och tillgången på säkrare nikotinprodukter fortsätter att vara en prioriterad del av både den nationella och den internationella folkhälsopolitiken. Det är av yttersta vikt att Sverige använder sin position och sitt inflytande för att försvara en evidensbaserad och nyanserad syn på tobaks- och nikotinprodukter. Dessa beslut kommer att ha långtgående konsekvenser för folkhälsan, både inom EU och globalt, och det är kritiskt att Sverige aktivt arbetar för att skydda folkhälsan genom att stödja skademinimering och tillgängligheten av säkrare alternativ. 

Mot denna bakgrund skulle jag vilja fråga socialminister Jakob Forssmed:

 

Hur agerade Sveriges delegation vid WHO:s COP10-möte och inom EU för att främja det vita snuset och skademinimering, och vilka åtgärder planeras för att internationella organ ska stödja försäljning av nikotinpåsar?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.