Till innehåll på sidan

Regeringens arbete med elevdemokrati

Svar på skriftlig fråga 2023/24:403 besvarad av Statsrådet Lotta Edholm (L)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
U2023/03610 Utbildningsdepartementet Skolministern Till riksdagen

Svar på fråga 2023/24:403 av Adrian Magnusson (S)
Regeringens arbete med elevdemokrati

Adrian Magnusson har frågat mig om jag och regeringen avser att utvärdera, analysera och främja arbetet som genomförs på landets olika forum för elevdemokrati.

Att elever har rätt till inflytande över sin utbildning och arbetsmiljö samt ska kunna hålla möten och organisera sig, framgår både i skollagen (2010:800) och arbetsmiljölagen (1977:1160). Detta kan bidra både till skolans utvecklingsarbete och öka lusten att lära hos eleverna. Det ger också elever kunskap och erfarenhet om hur man kan påverka samhället.

Det är rektorn för skolan som ansvarar för att detta efterföljs samt att det finns forum för samråd på skolan. Det är givetvis viktigt att det arbetet fyller sitt syfte. Därtill har Statens skolinspektion tillsynsansvar över skolverksamheten och har i uppdrag att granska kvaliteten i sådan utbildning som står under myndighetens tillsyn.

Tillitsfulla relationer mellan elever och skolpersonal är också positivt för skolans trygghetsarbete. Om vuxenvärlden inte sätter upp tydliga gränser och regler kan det leda till att eleverna tappar tilliten till att skolan är till för alla och att personalen tar sitt vuxenansvar. Ett förtydligande av rektorers och lärares ansvar samt att skolpersonalen har de befogenheter som behövs för att skapa en trygg skola är förenligt med tillitsfulla relationer mellan lärare och elever.

Stockholm den 2 januari 2024

Lotta Edholm

Skriftlig fråga 2023/24:403 av Adrian Magnusson (S) (Besvarad 2023-12-18)

Fråga 2023/24:403 Regeringens arbete med elevdemokrati

av Adrian Magnusson (S)

till Statsrådet Lotta Edholm (L)

 

Elevråd, skolråd och andra forum för elevdemokrati är viktiga för att alla Sveriges elever ska kunna göra sin röst hörd ute på landets skolor. Enligt barnkonventionen, som från och med den 1 januari 2020 är svensk lag, ska alla beslut som berör barn tas för barnets bästa. För att uppnå detta måste skolor upprätthålla olika forum för elevdemokrati. Skolorna måste också verka för att dessa ska fungera väl och styras av eleverna själva.

Utöver att ge elever inflytande över vad som händer på landets skolor ger det även en möjlighet till landets skolpersonal att lyssna till eleverna och verka utifrån elevernas tankar. Det är även en god introduktion för landets unga till demokratins kärnvärden.

Det saknas tyvärr tydliga analyser och utvärderingar kring hur arbetet inom forumen för elevdemokrati fungerar och hur goda resultaten blir.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Lotta Edholm följande:

 

Avser statsrådet och regeringen att utvärdera, analysera och främja arbetet som genomförs på landets olika forum för elevdemokrati?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.