Till innehåll på sidan

Romernas svåra situation i EU-länder under pandemin

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1723 besvarad av Statsrådet Märta Stenevi (MP)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
Ku2021/00413 Kulturdepartementet Kultur- och demokratiministern samt ministern med ansvar för idrottsfrågorna Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:1723 av Maria Nilsson (L)
Romernas svåra situation i EU-länder under pandemin

Maria Nilsson har frågat jämställdhets- och bostadsministern med ansvar för stadsutveckling och arbetet mot segregation och diskriminering hur statsrådet avser uppmärksamma den romska minoritetens situation inom EU, speciellt med tanke på pandemin. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska besvara frågan.

Jag håller med frågeställaren om att situationen för romer i många länder inom EU är oacceptabel. EU:s byrå för grundläggande rättigheter publicerade i höstas en rapport om romers levnadsvillkor i några EU-länder som visar på utbredd antiziganism, diskriminering och fattigdom. Det här är faktorer som skapar en utsatthet som riskerar att förstärkas i samband med krissituationer såsom under den pågående covid-19-pandemin. Detta är också något som bekräftats i kontakter med regeringens romska referensgrupp.

Romers särskilda utsatthet under nu rådande pandemi har under året diskuterats i flera internationella sammanhang, både inom EU och Europarådet, där regeringen deltar. Jag har själv deltagit i en högnivåkonferens inom EU under hösten och lyft vikten av att arbetet för romsk inkludering fortsatt måste prioriteras under pandemin och att den europeiska romska befolkningen drabbats hårt av pandemins konsekvenser. Det gäller också här i Sverige.

Jag avser att fortsatt lyfta frågan om romers utsatthet, i internationella såväl som nationella sammanhang, för att jag är övertygad om att det här arbetet behöver synliggöras på alla nivåer. I höst står Sverige värd för högnivåmötet Malmö internationella forum för hågkomst av Förintelsen och bekämpande av antisemitism och på forumet kommer den historiska och nutida antiziganismen diskuteras.

På EU-nivå har arbetet för romsk inkludering precis gått in i en ny fas. Under det senaste året har ett nytt europeiskt strategiskt ramverk för romsk jämlikhet, inkludering och delaktighet 2020–2030 utarbetats av EU-kommissionen. Det nya EU-ramverket utgör både en ambitionshöjning och en konkretisering jämfört med tidigare ramverk, vilket regeringen välkomnar.

Jag ser det som en särskild styrka att ramverket har ett tydligt fokus på romsk delaktighet, något som är en hörnsten i den svenska strategin för romsk inkludering.

Stockholm den 17 februari 2021

Amanda Lind

Skriftlig fråga 2020/21:1723 av Maria Nilsson (L) (Skickad 2021-02-10)

Fråga 2020/21:1723 Romernas svåra situation i EU-länder under pandemin

av Maria Nilsson (L)

till Statsrådet Märta Stenevi (MP)

 

Romer är Europas största minoritet och spridda i olika länder. Gemensamt är en historia av övergrepp och utsatthet. Fortfarande är det många EU-länder som misslyckas med att leva upp till sina åtaganden om mänskliga rättigheter när det gäller den romska minoriteten.

Det situation som romerna tvingas leva i är på många sätt en skam för EU. På EU-nivå har fördömanden fällts och projekt har initierats men ingen reell förändring har skett. Så sent som i september godkände Europaparlamentet en resolution som krävde lika tillgång till utbildning, sysselsättning, sjukvård och bostäder med rättsligt bindande mål och en tillsynsmekanism på EU-nivå, med stöd av tillräcklig finansiering. Ledamöterna krävde även kompensation för offer som utsatts för tvångssterilisering samt ett slut på skolsegregering.

Under pandemin har situationen för redan utsatta grupper blivit allt sämre. En galopperande arbetslöshet i kombination med bristen på tillgänglig sjukvård samt fattigdom gör situationen ohållbar på många håll.

I rapporten Policing the pandemic – human rights violations in the enforcement of COVID-19 measurements från Amnesty International konstateras att de så kallade nedstängningar som har genomförts i en majoritet av EU-länderna har drabbat bland annat den romska minoriteten hårt, inte minst genom ytterligare stigmatisering.

Bara mellan mars och maj 2020 har Amnesty International dokumenterat flera fall där militären använts för att tvinga romer kvar i ”sina” bosättningar. Detta var åtgärder som specifikt riktades mot romska byar. Brittiska BBC World hade i förra veckan ett långt reportage från bulgariska Sliven där 25 000 romer bor under fullständigt katastrofala förhållanden.

Sverige är och ska vara en stark tillskyndare av det europeiska samarbetet. Det sätt som Europas romer behandlas på är ovärdigt. Europas romer behöver stöd och handlingskraft nu.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Märta Stenevi:

 

Hur avser statsrådet att uppmärksamma den romska minoritetens situation inom EU, speciellt med tanke på pandemin?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.