Till innehåll på sidan

Rysk Raoul Wallenberg-sekretess som upphör

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1783 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
UD2022/ 10133 Utrikesdepartementet Utrikesministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:1783 av Björn Söder (SD)

Rysk Raoul Wallenberg-sekretess som upphör

Björn Söder har frågat huruvida jag, mot bakgrund av att de 75 år långa sekretessbestämmelserna för nyckelregister i Ryssland när det gäller Raoul Wallenberg löper ut i juli och augusti, avser att vidta några särskilda åtgärder, såsom att kontakta min ryske motsvarighet med ambitionen att registren nu verkligen offentliggörs, eller vilka andra åtgärder jag avser att vidta för att bringa klarhet i fallet.

Mycket är fortfarande oklart vad gäller Raoul Wallenbergs öde i Stalintidens Sovjetunion. Regeringen har under de senaste årtiondena verkat för att skapa största möjliga klarhet i hans ärende genom dialog med Sovjetunionen och Ryssland och i samarbete med andra stater liksom kontakter med anhöriga och forskarvärlden. Jag redovisade för detta arbete bland annat den 16 december 2020 som svar på riksdagsfråga 2020/21:893 från riksdagsledamot Mikael Oscarsson (KD), den 7 februari 2020 som svar på interpellation 2019/20:281 från samma ledamot samt den 28 april 2021 som svar på riksdagsfråga 2020/21:2567 från riksdagsledamot Björn Söder (SD).

UD bedriver ingen egen forskning i ärendet men det förblir öppet och vi kommer fortsätta att stötta Raoul Wallenbergs familj i deras ansträngningar att tillsammans med forskare förmå ansvariga ryska myndigheter att ge tillgång till ytterligare dokument som skulle kunna bidra till ökad kunskap om vad som hände Wallenberg.

Samtidigt måste det konstateras att på grund av Rysslands väpnade aggression mot Ukraina har regeringen lagt relationer och kontakter med det officiella Ryssland på is vilket påverkar mitt utrymme att kontakta min ryske motsvarighet i Raoul Wallenbergärendet.

Sverige har uppmärksammat Raoul Wallenberg på olika sätt inom ramen för det pågående ordförandeskapet i International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA).

Stockholm den 14 juli 2022

Ann Linde

Skriftlig fråga 2021/22:1783 av Björn Söder (SD) (Besvarad 2022-06-30)

Fråga 2021/22:1783 Rysk Raoul Wallenberg-sekretess som upphör

av Björn Söder (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

I en tidigare ställd fråga (2020/21:2567), bland annat om utrikesministern är beredd att ta ytterligare initiativ till att klarlägga omständigheterna i Raoul Wallenberg-fallet, svarade ministern att man ”kommer att fortsätta att stötta Raoul Wallenbergs familj i deras ansträngningar att tillsammans med forskare förmå ansvariga ryska myndigheter att ge tillgång till ytterligare dokument som skulle kunna bidra till ökad kunskap om vad som hände Wallenberg”.

I juli och augusti i år löper de 75 år långa sekretessbestämmelserna för nyckelregister i Ryssland ut när det gäller Raoul Wallenberg. De saknade dokumenten kan ge viktiga insikter om hur och när den sovjetiske ledaren Josef Stalin avgjorde Wallenbergs öde, skriver Raoul Wallenberg-forskarna Susanne Berger och Vadim Birstein i Jerusalem Post i förra veckan.

Forskarna menar att det ska bli intressant att se om de ryska myndigheterna äntligen släpper de relevanta dokumenten eller om de kommer att förlänga sekretessperioden, som de gjort med andra för Kreml känsliga arkiv.

Nyckeldokumenten, vars 75 åriga sekretess nu går ut, kan ge ytterligare detaljer och eventuellt lösa mysteriet med Wallenbergs försvinnande.

Med anledning av hur relationerna med Ryssland ser ut vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Avser ministern att vidta några särskilda åtgärder, såsom att kontakta sin ryske motsvarighet, med ambitionen att nyckelregistren nu verkligen offentliggörs i fallet Raoul Wallenberg, eller vilka andra åtgärder avser ministern att vidta för att bringa klarhet i fallet?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.