Till innehåll på sidan

Säkerhetspolitiska situationens påverkan på forskningspolitiken

Svar på skriftlig fråga 2023/24:1016 besvarad av Utbildningsminister Mats Persson (L)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

Svar på fråga 2023/24:1016 Säkerhetspolitiska situationens påverkan på forskningspolitiken

till Utbildningsminister Mats Persson (L)

 

Svar på fråga 2023/24:1016 av Åsa Westlund (S)
Säkerhetspolitiska situationens påverkan på forskningspolitiken

Åsa Westlund har frågat mig på vilka sätt den kommande forskningspropositionen kommer att ta hänsyn till den nya säkerhetspolitiska situation som Sverige och svenska forskare befinner sig i.

Sverige befinner sig i det allvarligaste säkerhetspolitiska läget sedan andra världskriget. Den säkerhetspolitiska situationen påverkar universitet och högskolor. Det finns stora utmaningar med främmande makt som utnyttjar den öppenhet och det samarbete som är hörnstenar i excellent forskning och innovation.

Regeringen har mot bakgrund av denna utveckling gett Universitets- och högskolerådet, Vetenskapsrådet och Vinnova i uppdrag att föreslå hur arbetet med ansvarsfull internationalisering inom högre utbildning, forskning och innovation som bedrivs på universitet och högskolor, hos statliga forskningsfinansiärer och andra myndigheter kan främjas. En delrapportering har skett och förslag på nationella riktlinjer samt en plan för ytterligare former och stöd för ansvarsfull internationalisering har presenterats. Delrapporten är nu remitterad.

Det allvarliga säkerhetspolitiska läget har och kommer fortsatt påverka regeringens prioriteringar. Regeringen konstaterade i den nyligen presenterade nationella säkerhetsstrategin att en stärk konkurrenskraft förutsätter utbildning, forskning och innovation av hög kvalitet, särskilt inom banbrytande teknik (Skr. 2023/24:163). Teknologisk spetskompetens är en grundval för vår säkerhet. Synergierna mellan de civila och försvarsinriktande innovationssystemen ska tillvaratas. Regeringen har även tidigare framhållit vikten av innovativ banbrytande teknik och materiel med försvars- och säkerhetsnytta då denna har central betydelse i de hårdnande politiska, ideologiska och ekonomiska motsättningar som präglar omvärldsläget (Fö2024/00023). Det allvarliga säkerhetspolitiska läget, likaså andra viktiga områden, kommer att beaktas i regeringens arbete med den kommande forsknings- och innovationspropositionen.

 

Stockholm den 22 juli 2024

 

 

 

Mats Persson

 

 

 

 

Skriftlig fråga 2023/24:1016 av Åsa Westlund (S) (Besvarad 2024-07-15)

Fråga 2023/24:1016 Säkerhetspolitiska situationens påverkan på forskningspolitiken

av Åsa Westlund (S)

till Utbildningsminister Mats Persson (L)

 

Säkerhetsläget har de senaste åren blivit allvarligare. Rysslands anfallskrig i Ukraina och flera geopolitiska konflikter runt om i världen leder till ökade spänningar och reella hot mot säkerhet och demokrati. Samtidigt utsätts många forskare för hat och hot.

Med anledning av detta vill jag fråga utbildningsminister Mats Persson:

 

På vilka sätt kommer den kommande forskningspropositionen att ta hänsyn till den nya säkerhetspolitiska situation som Sverige och svenska forskare befinner sig i?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.