Till innehåll på sidan

Samordning mellan Miljömålsberedningens och Skogsutredningens uppdrag

Svar på skriftlig fråga 2023/24:608 besvarad av Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

Svar på fråga 2023/24:608 Samordning mellan Miljömålsberedningens och Skogsutredningens uppdrag

till Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD)

 

Svar på fråga 2023/24:608 av Joakim Järrebring (S)
Samordning mellan Miljömålsberedningens och Skogsutredningens uppdrag

Joakim Järrebring har frågat mig hur jag, inom mitt ansvarsområde, avser att hantera överlappande uppdrag för att undvika dubbelarbete och främja synergier mellan Miljömålsberedningens och Skogsutredningens arbete, och på vilket sätt jag säkerställer att de rekommendationer och åtgärder som framkommer kommer att komplettera varandra, och bidra till en sammanhängande och hållbar miljö- och skogspolitik.

Regeringen tillsatte den 7 februari 2024 utredningen En robust skogspolitik som ser skogen som en resurs (dir. 2014:16). Syftet är att utveckla en framtida ändamålsenlig skogspolitik som främjar ett långsiktigt hållbart konkurrenskraftigt skogsbruk, ökad skoglig tillväxt och en långsiktigt ökad tillgång till hållbar skoglig biomassa för att fullt ut kunna bidra till klimatomställningen samt jobb och tillväxt i hela landet. Enligt direktiven ska utredaren bland annat föreslå åtgärder för att utveckla den nationella skogspolitiken för att möta utmaningarna i EU samt föreslå hur miljömålsarbetet för skogen kan effektiviseras, bland annat genom att föreslå uppdaterade preciseringar och indikatorer för miljökvalitetsmål med koppling till skog för förbättrad mätbarhet och uppföljningsbarhet.

Sedan tidigare har den parlamentariska Miljömålsberedningen (M 2010:4) genom tilläggsdirektiv (dir. 2022:126) i uppdrag att föreslå en strategi med etappmål, styrmedel och åtgärder som bidrar till Sveriges åtaganden inom EU och internationellt för naturvård och biologisk mångfald samt upptag och utsläpp av växthusgaser från markanvändningssektorn (LULUCF). Enligt tilläggsdirektivet ingår även att kartlägga och beskriva synergier och målkonflikter i arbetet med att uppfylla Sveriges åtaganden och vid behov föreslå politiska avvägningar. I arbetet ingår att analysera om de nationella miljökvalitetsmålen och dess preciseringar kan behöva anpassas till de avvägningar som görs.

Av skogsutredningens direktiv framgår att utredaren ska ha dialog med Miljömålsberedningen i syfte att undvika att utredaren lämnar förslag som överlappar mellan de två utredningarna. I Miljömålsberedningens tilläggsdirektiv tydliggörs dessutom att hänsyn ska tas till andra pågående initiativ, utredningar och processer med koppling till insatser för klimat och biologisk mångfald.

Miljömålsberedningens uppdrag ska redovisas senast den 2 december 2024. Skogsutredningen ska redovisa förslag i ett delbetänkande senast den 31 december 2024 samt i ett slutbetänkande senast den 31 augusti 2025. Efter det att utredningarnas förslag har överlämnats till regeringen kommer dessa att beredas vidare inom Regeringskansliet i vanlig ordning.

Stockholm den 21 februari 2024

 

 

 

Peter Kullgren

 

 

Skriftlig fråga 2023/24:608 av Joakim Järrebring (S) (Besvarad 2024-02-14)

Fråga 2023/24:608 Samordning mellan Miljömålsberedningens och Skogsutredningens uppdrag

av Joakim Järrebring (S)

till Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD)

 

I ljuset av de aktuella och omfattande uppdragen till Miljömålsberedningen och Skogsutredningen framträder tydliga överlappningar, särskilt med avseende på anpassningen till EU:s strategier och lagstiftning, utveckling av nya styrmedel och skyddsåtgärder samt arbetet med att anpassa nationella mål och indikatorer till internationella åtaganden.

Dessa överlappningar väcker frågor om hur regeringen ser på samordningen mellan dessa två initiativ för att säkerställa ett kostnadseffektivt och enhetligt tillvägagångssätt för att möta Sveriges åtaganden både inom EU och internationellt.

Med anledning av detta vill jag ställa följande fråga till landsbygdsminister Peter Kullgren:

 

Hur avser ministern att, inom sitt ansvarsområde, hantera dessa överlappande uppdrag för att undvika dubbelarbete och främja synergier mellan Miljömålsberedningens och Skogsutredningens arbete, och på vilket sätt säkerställer statsrådet att de rekommendationer och åtgärder som framkommer kommer att komplettera varandra och bidra till en sammanhängande och hållbar miljö- och skogspolitik?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.