Till innehåll på sidan

Samverkan mellan familjehem och vårdnadshavare

Svar på skriftlig fråga 2023/24:371 besvarad av Statsrådet Camilla Waltersson Grönvall (M)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
S2023/03240 Socialdepartementet Socialtjänstministern Till riksdagen

Svar på fråga 2023/24:371 av Martina Johansson (C)
Samverkan mellan familjehem och vårdnadshavare

Martina Johansson har frågat mig hur jag avser att lösa de praktiska problem som uppstår för barn i familjehem på grund av att familjehemmets föräldrar inte har vårdnaden om barnet.

Det är ett stort ansvar som samhället tar på sig när barn placeras utanför sitt eget hem. Vården utanför det egna hemmet ska vara trygg och säker och av god kvalitet. Det är barnets behov, inte föräldrarnas, som ska styra. Regeringens ambition är att åstadkomma ett paradigmskifte för att barnets rättigheter ska få bättre genomslag i tvångsvårdslagstiftningen för barn och unga.

När ett barn placeras i familjehem har vårdnadshavare, socialnämnd och familjehemsföräldrar ett delat ansvar för att tillgodose barnets behov av omsorg, trygghet, fostran, tillsyn och uppsikt. Frågan om bestämmanderätten över barns dagliga vårdnad är i praktiken inte sällan komplex och mångfacetterad.

Utredningen om barn och unga i samhällets vård (S 2021:06) lämnar i sitt slutbetänkande För barn och unga i samhällsvård (SOU 2023:66) förslag som syftar till att tydliggöra ansvarsfördelningen mellan socialnämnden, barnet eller den unge och vårdnadshavarna för barn och unga som är i samhällsvård enligt lagen (1990:52) med särskilda bestämmelser om vård av unga, förkortad LVU. Förtydligandet handlar om att socialnämnden under vårdtiden ska ha samma ansvar som vårdnadshavaren annars har för att den unges grundläggande rättigheter enligt 6 kap. 1 § föräldrabalken ska tillgodoses och att socialnämnden eller den som socialnämnden har uppdragit vården till ska ha uppsikt över den unge och bestämma om den unges personliga förhållanden i den utsträckning det behövs för att genomföra vården. Det innefattar att verka för att den unge får den utbildning, tandvård och hälso- och sjukvård som den unge behöver.

Utredningen anser dock att otydligheterna och det begränsade handlingsutrymmet för socialnämnden att ansvara och verka för vården och dess innehåll fortfarande kvarstår för barn och unga som är i samhällsvård enligt socialtjänstlagen (2001:453), förkortad SoL. I utredningens betänkande föreslås därför att regeringen särskilt utreder rådande reglering om vårdnad, förmyndarskap, samtycke och sekretess för vård av barn och unga i samhällsvård som vårdas både enligt SoL och LVU.

Betänkandet remissbehandlas t.o.m. den 22 mars 2024. Förslagen kommer sedan att beredas i Regeringskansliet.

Stockholm den 20 december 2023

Camilla Waltersson Grönvall

Skriftlig fråga 2023/24:371 av Martina Johansson (C) (Besvarad 2023-12-11)

Fråga 2023/24:371 Samverkan mellan familjehem och vårdnadshavare

av Martina Johansson (C)

till Statsrådet Camilla Waltersson Grönvall (M)

 

För ett barn eller en ung person kan ett familjehem vara skillnaden mellan att växa upp under trygga förhållanden och otrygga förhållanden. Det kan också vara det som gör skillnad för att barnet eller den unge ska bryta ett destruktivt beteende.

Familjehem som öppnar sina hem har ett stort och viktigt ansvar, och utan dem hade samhällsvården inte varit möjligt. Men som familjehem tar man inte över vårdnaden för den person som bor i hemmet. Samtidigt måste det placerade barnet kunna ha ett fungerande liv. Eftersom inte alla vårdnadshavare vill eller har förmågan att samverka med familjehemmen uppstår ibland olika dilemman.

Att skaffa bankkonto kräver ofta vårdnadshavarens medgivande.. Ett annat problem är att vårdnadshavarna har rätt att få tillgång till journaler och information om barnet från skolan även om barnet är placerat i familjehem vilket inte alltid är för barnets bästa.

Att överföra vårdnadshavarskapet för barnet till familjehemmet är inte möjligt och önskvärt.  I enskilda fall kan det dock vara för barnets bästa att familjehemmet får utökade befogenheter och/eller samtidigt som vårdnadshavarnas rättigheter begränsas.

Min fråga till statsrådet Camilla Waltersson Grönwall är följande:

 

Hur avser statsrådet att lösa de praktiska problem som uppstår för barn i familjehem på grund av att familjehemmets föräldrar inte har vårdnaden om barnet?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.