Till innehåll på sidan

Situationen i Afghanistan

Svar på skriftlig fråga 2022/23:87 besvarad av Statsrådet Johan Forssell (M)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
UD2022/16952 Utrikesdepartementet Bistånds- och utrikeshandelsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2022/23:87 av Tomas Eneroth (S)
Situationen i Afghanistan

Tomas Eneroth har frågat mig huruvida det svenska biståndet till Afghanistan kommer förändras samt hur jag ska säkerställa att ett minskat kärnstöd inte påverkar FN:s möjligheter till stödinsatser.

Regeringen ser mycket allvarligt på situationen i Afghanistan. Talibanernas maktövertagande för över ett år sedan har förvärrat den humanitära situationen i landet.

Givet den allvarliga situationen i Afghanistan förespråkar regeringen nära samordning inom EU samt med FN, Världsbanken och andra givaraktörer. Det är angeläget att upprätthålla stöd till grundläggande samhällstjänster som hälsa och utbildning, inte minst för kvinnor och flickor, utan att finansiera eller legitimera talibanerna.

Regeringen avser att begränsa andelen bistånd som kanaliseras via kärnstöd till multilaterala organisationer. Det multilaterala samarbetet ska fokuseras till de organisationer som arbetar med regeringens tematiska prioriteringar samt humanitärt bistånd, stöd till flyktingar och barns rättigheter. Kärnstöd till multilaterala organisationer som bedriver ett effektivt arbete med humanitärt bistånd kommer få ett betydande stöd i verksamheten.

Stockholm den 7 december 2022

Johan Forssell

Skriftlig fråga 2022/23:87 av Tomas Eneroth (S) (Besvarad 2022-11-24)

Fråga 2022/23:87 Situationen i Afghanistan

av Tomas Eneroth (S)

till Statsrådet Johan Forssell (M)

 

Situationen i Afghanistan har förvärrats dramatiskt under det senaste året. I FN-rapporten One Year in Review konstaterar UNDP att tio års ekonomisk tillväxt har raderats på bara ett år och att 20 miljoner människor nu bedöms vara i extrem matosäkerhet, det vill säga uppenbar risk för mat- och försörjningskris.

Inskränkningarna av flickors och kvinnors rättigheter får sannolikt nu också långsiktiga ekonomiska konsekvenser. Att utestänga rätten till utbildning och arbete ökar både ojämlikheten och försämrar landets ekonomi, konstaterar UNDP. Behovet av insatser är stort för att undvika en än värre situation.

En stor del av omvärldens stöd till Afghanistan går i dag via FN:s olika organisationer, inte minst på grund av att många andra aktörer tvingats lämna landet. Fortsatt stöd är angeläget, vilket den humanitära situation som UNDP nu rapporterar om understryker. Sveriges engagemang för Afghanistan har varit mycket stort under lång tid, och det är viktigt att stödet fortsätter. Om detta har det länge varit stor politisk enighet. Regeringen har dessvärre aviserat minskat stöd till flera FN-organ.

Detta föranleder följande fråga till statsrådet Johan Forssell:

 

Avser statsrådet att agera för att det svenska stödet till Afghanistan ska öka eller minska, och hur avser statsrådet att säkerställa att ett minskat kärnstöd inte påverkar FN:s möjligheter till stödinsatser?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.