Till innehåll på sidan

Situationen i norra Syrien

Svar på skriftlig fråga 2023/24:932 besvarad av Utrikesminister Tobias Billström (M)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

Svar på fråga 2023/24:932 Situationen i norra Syrien

till Utrikesminister Tobias Billström (M)

 

Svar på fråga 2023/24:932 av Niklas Karlsson (S)
Situationen i norra Syrien

Niklas Karlsson har frågat mig om hur jag och regeringen ser på situationen i norra Syrien och om jag är beredd att agera, både bilateralt och i EU och FN.

 

Just nu råder en mycket svår situation i norra Syrien.

Det är av yttersta vikt att civilbefolkningen skyddas. Sverige har sedan inbördeskrigets början 2011 givit mer än sex miljarder kronor till stöd för Syriens befolkning. Jag deltog den 27 maj i den årliga Brysselkonferensen till stöd för Syriens befolkning där Sverige gjorde en utfästelse på 536 miljoner för 2024. Inom ramen för den regionala biståndsstrategin för Syrienkrisen arbetar Sverige för att stärka den syriska befolkningens motståndskraft i syfte att förebygga våldsbejakande extremism och terrorism, motverka grundorsaker till tvångsfördrivning och irreguljär migration, samt verka för ansvarsutkrävande i Syrien. För närvarande bereds en ny strategi för 2024–2026.

Regeringen följer utvecklingen i nära samverkan med EU, FN, Nato och USA. Sverige har genom EU pekat på behovet av de-eskalering i regionen. Tillsammans med våra likasinnade och andra internationella partner, inklusive FN, pågår en diskussion kring hur vi mest effektivt kan agera för att främja långsiktig stabilitet i norra Syrien.

Stockholm den 29 maj 2024

 

 

Tobias Billström

Skriftlig fråga 2023/24:932 av Niklas Karlsson (S) (Besvarad 2024-05-23)

Fråga 2023/24:932 Situationen i norra Syrien

av Niklas Karlsson (S)

till Utrikesminister Tobias Billström (M)

 

Den pågående konflikten och det mänskliga lidandet är stort i norra Syrien – mer specifikt i och runt Afrin i nordväst – något som delvis hamnat i skuggan av kriget i Ukraina och kriget mellan Israel och Palestina.

Turkiets agerande i Syrien är oacceptabelt. Angreppet mot Afrin är ett brott mot folkrätten och kränker alla ansträngningar till demokrati och mänskliga rättigheter i området.

I oktober 2023 röstade det turkiska parlamentet för en förlängning av mandatet för militära insatser i Syrien med ytterligare två år, vilket strider mot internationell rätt. Turkiet bör omgående upphöra med sin olagliga ockupation av norra Syrien och dra tillbaka sina militära och paramilitära styrkor.

FN och EU måste kräva att respekten för internationell rätt upprätthålls och att civila skyddas. Turkiets och kurdernas konflikt måste lösas genom en försoningsprocess och politiska diskussioner.

En eskalering av våldet leder åt fel håll och skjuter målet om försoning och en varaktig fred än mer på framtiden.

Sverige, som länge varit en positiv kraft för fred, demokrati och mänskliga rättigheter, måste i alla relevanta sammanhang, såsom FN:s säkerhetsråd och på EU:s ministermöte, fortsätta att ta upp frågan.

Min fråga till utrikesminister Tobias Billström är därför:

 

Hur ser ministern och regeringen på situationen i norra Syrien, och är ministern beredd att agera, både bilateralt och i EU och FN?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.