Till innehåll på sidan

Situationen på Kuba

Svar på skriftlig fråga 2019/20:2124 besvarad av Statsrådet Peter Eriksson (MP)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX


Utrikesdepartementet

Statsrådet Eriksson

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:2124 av Désirée Pethrus (KD)
Situationen på Kuba

Désirée Pethrus har frågat utrikesministern om hon, bilateralt och via EU, kommer att verka för att hjälp utifrån ska komma den kubanska befolkningen till godo och för att civilsamhället ska få verka fritt. Frågan har överlämnats till mig.

Jag tolkar den första delen av frågan som att Désirée Pethrus syftar på hjälp av humanitär karaktär.

Först och främst vill jag vara tydlig: Vårt absolut bästa sätt att få till en nödvändig förändring på Kuba är genom en rak och tydlig dialog. Genom EU:s avtal om politisk dialog med Kuba får vi ett antal konkreta verktyg för att faktiskt göra skillnad. EU och Sverige tar kontinuerligt upp kränkningar mot de mänskliga rättigheterna med Kuba. Möjligheterna att göra detta stärks av vår engagemangspolitik.

Regeringen följer utvecklingen i Kuba nära. Regeringens engagemangspolitik inkluderar att föra en regelbunden dialog med kubanska regeringsföreträdare. Sverige upprätthåller samtidigt kontakter med representanter för det civila samhället. Inom ramen för EU-samarbetet verkar Sverige för att EU ska vara tydlig och aktiv i dialogen med Kuba.

Regeringen verkar genom det svenska utvecklingssamarbetet för att skapa förutsättning för ett mer demokratiskt Kuba där respekten för de mänskliga rättigheterna är grundläggande. Till exempel arbetar Sverige för ett mer gynnsamt samhällsklimat för det civila samhällets organisationer och för att stärka kapaciteten i det civila samhället. Utvecklingssamarbetet ska också bidra till förbättrade förutsättningar vad avser hållbar ekonomi och samhällsstyrning. Sammantaget syftar utvecklingssamarbetet till att bidra till en positiv samhällsutveckling och förbättrade levnadsvillkor för kubaner.

Sveriges humanitära finansiering sker främst via kärnstöd till humanitära internationella organisationer, samt till internationella humanitära insatser, där FN:s humanitära appeller utgör en viktig utgångspunkt. Det finns ingen FN-appell för Kuba 2020 och inget svenskt humanitärt stöd direkt till Kuba.

Stockholm den 16 september 2020

Peter Eriksson

Skriftlig fråga 2019/20:2124 av Désirée Pethrus (KD) (Besvarad 2020-09-07)

Fråga 2019/20:2124 Situationen på Kuba

av Désirée Pethrus (KD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Förra året ratificerade Sverige EU:s avtal med Kuba. Detta trots vädjan från flera kubanska demokratikämpar om att inte godkänna ett avtal som inte ställer några krav på regimen om politiska förändringar. Vi i Kristdemokraterna ställde oss kritiska till detta liksom till Sveriges avsiktsförklaring gentemot regimen, som inte heller ställer tydliga krav på demokrati och mänskliga rättigheter. När dessa avtal nu dock är på plats, och Sida är mitt uppe i arbetet med en ny strategi, måste regeringen bilateralt och via EU på allvar verka för förändring. Trots löften har den kubanska regimen inte genomfört några ekonomiska reformer, och de demokratiska framstegen lyser än mer med sin frånvaro.

Även om Kuba, enligt den totalitära regimen, än så länge har klarat sig relativt bra genom coronapandemin har krisen försatt den kubanska ekonomin i fritt fall. Den så viktiga turismen och oljesubventionerna från Venezuela har mer eller mindre upphört.

Förvärras situationen står Kuba inför en humanitär kris. Därför måste Sveriges regering verka för att den kubanska regimen ska häva alla hinder mot varor och hjälp utifrån samt att det kubanska civilsamhället ska tillåtas verka fritt på ön för att hjälpa befolkningen utan regimens eller andra myndigheters inblandning. Regimen har bland annat blockerat hjälp från exilkubaner genom initiativet Solidaridad entre Hermanos, som skulle distribuera hjälp till 15 000 familjer på ön.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Kommer ministern, bilateralt och via EU, att verka för att hjälp utifrån ska komma den kubanska befolkningen till godo och för att civilsamhället ska få verka fritt?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.