Till innehåll på sidan

Skatteregler vid gränspendling

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1715 besvarad av Finansminister Mikael Damberg (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
Fi2022 / 0 1963 Finansdepartementet Finansministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:1715 av Kjell-Arne Ottosson (KD)
Skatteregler vid gränspendling

Kjell-Arne Ottosson har frågat mig vad jag avser att göra för att motverka de svårigheter som svenska registrerings- och rapporteringsregler har medfört för exempelvis danska arbetsgivare.

Fram till och med den 31 december 2020 omfattades inte utländska utbetalare som saknade fast driftställe i Sverige av skyldigheten att göra skatteavdrag från ersättning för arbete som betalades ut till en fysisk person som utfört arbete i Sverige.

Från och med 1 januari 2021 gäller i stället enligt svensk lag att alla som betalar ut ersättning för arbete utfört i Sverige är skyldiga att göra skatteavdrag från utgiven ersättning, oavsett om utbetalaren är svensk eller utländsk. Den som är skyldig att göra skatteavdrag ska registreras som arbetsgivare hos Skatteverket.

För de anställda som utför arbete i Sverige och där de nya bestämmelserna är tillämpliga innebär bestämmelserna en förenkling. Den anställda behöver inte längre själv redovisa eller betala in sin skatt varje månad, utan detta görs av utbetalaren. Samma regler gäller oavsett om utbetalaren är svensk eller utländsk.

Om den anställda, t.ex. på grund av skatteavtal mellan Sverige och annat land, inte ska beskattas för inkomsten som uppburits för arbete i Sverige kan den anställda ansöka om jämkning hos Skatteverket. Ett sådant beslut medför att utbetalaren inte ska göra skatteavdrag och inte heller registrera sig hos Skatteverket som arbetsgivare.

I gränsregioner med mycket arbetspendling över gränserna är det viktigt att reglerna fungerar på ett smidigt och ändamålsenligt sätt. Vi för i dagsläget diskussioner med Danmark om en översyn av det s.k. Öresundsavtalet, där vi mot denna bakgrund bland annat ser över olika aspekter av förfarandet vid beskattning av gränspendlare.

Stockholm den 22 juni 2022

Mikael Damberg

Skriftlig fråga 2021/22:1715 av Kjell-Arne Ottosson (KD) (Besvarad 2022-06-15)

Fråga 2021/22:1715 Skatteregler vid gränspendling

av Kjell-Arne Ottosson (KD)

till Finansminister Mikael Damberg (S)

 

Den 1 januari 2021 trädde nya skatteregler i kraft. Reglerna gäller utländska arbetsgivare som har personal bosatt i Sverige vilken arbetar hemifrån. Gällande avtal innebär att utländska arbetsgivare ska registrera sig hos Skatteverket och varje månad rapportera in preliminär skatt på arbete som utförs i Sverige.

Gränshinderrådet har påpekat att de svenska reglerna kan utgöra ett hinder för en välfungerande arbetsmarknad i gränsregionerna. Den nya lagstiftningen gör det svårare för såväl berörda företag som för pendlare. En ökande administrativ börda till följd av den nya lagstiftningen medför en risk att det blir mindre attraktivt för utländska arbetsgivare att anställa personer som är bosatta i Sverige.

Med anledning av detta är min fråga till finansminister Mikael Damberg:

 

Vad avser ministern att göra för att motverka de svårigheter som svenska registrerings- och rapporteringsregler har medfört för exempelvis danska arbetsgivare?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.