Till innehåll på sidan

Skatteverkets implementering av egna inriktningsdokument

Svar på skriftlig fråga 2023/24:644 besvarad av Finansminister Elisabeth Svantesson (M)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

Svar på fråga 2023/24:644 Skatteverkets implementering av egna inriktningsdokument

till Finansminister Elisabeth Svantesson (M)

 

Svar på fråga 2023/24:644 av Laila Naraghi (S)
Skatteverkets implementering av egna inriktningsdokument

Laila Naraghi har frågat mig vilka generella åtgärder jag avser att vidta för att säkerställa att Skatteverket implementerar myndighetens egna styrdokument, avseende mäns våld mot kvinnor och prostitution, i verksamhetens alla led, inklusive i handläggningen och bemötandet av mycket utsatta brottsoffer?

Riksdagen har beslutat om det övergripande målet att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv. Regeringen utgår från detta mål och de jämställdhetspolitiska delmålen om ekonomisk jämställdhet samt att mäns våld mot kvinnor ska upphöra är prioriterade av regeringen. Män och kvinnor ska ges lika lön för lika arbete. Det är också viktigt att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor, annat våld i nära relation och hedersrelaterat våld och förtryck, inklusive prostitution och människo­handel som är stora samhällsproblem. Våldet är utbrett och allvarligt, orsakar stort lidande och kan få livslånga konsekvenser. Det är också viktigt att våra myndigheters verksamhet är likvärdig för alla, oavsett kön.

Skatteverkets nuvarande inriktning för sitt arbete med jämställdhets­integrering löper mellan 2022 och 2025 och är således ett pågående arbete. Jag utgår ifrån att Skatteverket följer sina egna styrdokument.

Stockholm den 28 februari 2024

 

Elisabeth Svantesson

 

Skriftlig fråga 2023/24:644 av Laila Naraghi (S) (Besvarad 2024-02-22)

Fråga 2023/24:644 Skatteverkets implementering av egna inriktningsdokument

av Laila Naraghi (S)

till Finansminister Elisabeth Svantesson (M)

 

I dokumentet Inriktning för Skatteverkets arbete med jämställdhetsintegrering 2022–2025 pekas tre övergripande mål ut för myndighetens arbete med jämställdhetsintegrering. Ett av dem är: ”Skatteverket ska bidra till att motverka mäns våld mot kvinnor.”

I dokumentet står att läsa att Skatteverket ska motverka våld, tvång, prostitution och människohandel. Myndigheten skriver bland annat:

”Regeringen har definierat mäns våld mot kvinnor som den yttersta konsekvensen av den maktobalans som finns mellan kvinnor och män. En viktig del av regeringens arbete för att motverka mäns våld mot kvinnor är därför att motarbeta olika typer av människohandel och prostitution. Skatteverket har inget formellt krav att arbeta mot människohandel och människoexploatering, men det ligger i linje med, och bör vara en självklar del av, vårt arbete med att motverka brottslighet och främja ett väl fungerande samhälle. 

Mäns våld mot kvinnor förekommer i många olika former och i alla delar av samhället. Det förkommer att Skatteverket ser tecken på våld, hot, hedersförtryck och människohandel i delar av vår verksamhet, men för närvarande är denna information en underutnyttjad resurs. Därför behöver vi bli ännu bättre på att se och framför allt veta hur vi ska agera på signaler om våld och tvång. För detta behövs tydliga arbetssätt, till exempel för vart vi ska lämna information vidare internt och externt. Medarbetare behöver också veta vilka instanser som kan hjälpa de utsatta personerna och kunna lotsa dem vidare dit.”

Inom ramen för nämnda övergripande mål, som inbegriper att Skatteverket ska motverka prostitution, skriver myndigheten även i dokumentet:

”Under perioden kommer Skatteverket därför att 

  • hämta in kunskap och ta fram arbetssätt för hur vi ska hantera indikationer på våld vi upptäcker i våra ärenden och vart vi ska lämna vidare informationen
  • ta fram vägledande dokument och principer för hur vi ska agera när vi upptäcker våld, hot eller människoexploatering
  • höja kunskapen hos medarbetarna om hur våld, hot och människoexploatering kan se ut och hur vi kan arbeta för att motverka det.”

Nyligen arrangerade Socialdemokraterna och Moderaterna i skatteutskottet ett välbesökt kunskapsseminarium med rubriken ”Skatt på sexuella tjänster”. Det rådde bred politisk enighet bland partierna som deltog om att dagens situation inte är önskvärd och hållbar och om att en förändring måste ske.

På kunskapsseminariet medverkade Anna Skarhed, regeringens särskilda utredare för Utredningen om exitprogram för personer som är utsatta för prostitution. Anna Skarhed har, som finansministern vet, en bakgrund bland annat som justitieråd i Högsta domstolen och justitiekansler. Medverkade på seminariet gjorde också representanter från Talita samt en skattejurist från Skatteverket som representerade myndigheten på seminariet.

När ovan nämnda dokument, med inriktning och mål för Skatteverkets verksamhet, lyftes på seminariet menade Skatteverkets representant att detta var en fråga för generaldirektören och inget rättsavdelningen kunde uttala sig om i förhållande till myndighetens arbete med skatt på sexuella tjänster, som seminariet handlade om.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga finansminister Elisabeth Svantesson:

 

Vilka generella åtgärder avser ministern att vidta för att säkerställa att Skatteverket implementerar myndighetens egna styrdokument, avseende mäns våld mot kvinnor och prostitution, i verksamhetens alla led, inklusive i handläggningen och bemötandet av mycket utsatta brottsoffer?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.