Till innehåll på sidan

Skillnader i bedömningar av migrationsärenden

Svar på skriftlig fråga 2022/23:127 besvarad av Statsrådet Maria Malmer Stenergard (M)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
Ju2022/03529 Justitiedepartementet M igrationsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2022/23:127 av Tony Haddou (V)
Skillnader i bedömningar av migrationsärenden

Tony Haddou har frågat mig om jag avser att ta några initiativ för att närmare undersöka och åtgärda skillnaderna mellan asylprövningsenheterna avseende bedömningarna av asylärenden.

Migrationsverket ska enligt myndighetens instruktion ha ett förutsebart och enhetligt beslutsfattande med hög rättslig kvalitet.

Det är viktigt att asylprocessen är rättssäker och att den har en hög legitimitet. Med rättssäkerhet avses bland annat krav på förutsebarhet och likhet inför lagen. En viktig faktor i säkerställandet av likvärdiga och rättssäkra beslutsprocesser är att säkerställa uppföljning och kontroller av de beslut som fattas.

Migrationsverket gör egna kvalitetsuppföljningar. Härtill kommer, i enlighet med Tidöavtalet, att en översyn ska göras av asylprocessen i syfte att stärka kvalitet, enhetlighet och rättssäkerhet. I översynen ska bland annat ingå kriterier för offentliga biträden, tolkar och nämndemän samt bedömningen av ärenden gällande bl.a. konvertiter och hbtq-personer. I översynen ska även prövas frågan om en extern tillsynsfunktion eller inspektion gällande migrationsfrågor.

I den aktuella översynen ska inte ingå att utöka asylsökandes rättigheter utöver vad som EU-rätten kräver.

Att asylprocessen är rättssäker och att den har en hög legitimitet är viktigt för regeringen.

Stockholm den 14 december 2022

Maria Malmer Stenergard

Skriftlig fråga 2022/23:127 av Tony Haddou (V) (Besvarad 2022-12-07)

Fråga 2022/23:127 Skillnader i bedömningar av migrationsärenden

av Tony Haddou (V)

till Statsrådet Maria Malmer Stenergard (M)

 

Asylrättscentrum och UNHCR:s representation för de nordiska och baltiska staterna har i en rapport analyserat 98 beslut i grundärenden som fattades i en följd mellan den 23 juni och den 4 augusti 2022 rörande asylansökningar från afghanska medborgare.

En av slutsatserna i rapporten är att bedömningarna skiljer sig kraftigt åt mellan olika asylprövningsenheter. I Stockholm uppgår den totala beviljandegraden till 85 procent, medan den i Göteborg och Malmö uppgår till 28 respektive 31 procent. Det är inte sannolikt att dessa kraftiga skillnader beror på skillnader hos de sökande. Att bedömningarna varierar mellan asylprövningsenheterna har även tidigare uppmärksammats av asylrättsjurister. Att asylbeslut är beroende av var ens ärende prövas är ett allvarligt problem och ett tecken på bristande rättssäkerhet som borde granskas närmare. Vänsterpartiet har tidigare föreslagit en översyn av rättssäkerheten inom asylprocessen. Förslaget avvisades då efter att Moderaterna ändrat uppfattning i frågan.

Nu ska det enligt slottsavtalet göras en översyn av rättssäkerheten, men i översynen ska det enligt avtalet ”inte ingå att utöka asylsökandes rättigheter utöver vad som EU-rätten kräver.” Regeringen verkar därmed inte ha för avsikt att åtgärda de brister i rättssäkerheten som finns inom asylpolitiken.

Mot denna bakgrund vill jag fråga statsrådet Maria Malmer Stenergard följande:

 

Avser statsrådet att ta några initiativ för att närmare undersöka och åtgärda skillnaderna mellan asylprövningsenheterna avseende bedömningarna av asylärenden?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.