Till innehåll på sidan

Skolinspektionens rapport om grundskolor i kommuner med låg utbildningsnivå

Svar på skriftlig fråga 2023/24:94 besvarad av Statsrådet Lotta Edholm (L)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
U2023/ 02872 Utbildningsdepartementet Skolministern Till riksdagen

Svar på fråga 2023/24:94 av Mattias Eriksson Falk (SD)
Skolinspektionens rapport om grundskolor i kommuner med låg utbildningsnivå

Mattias Eriksson Falk har frågat mig vad regeringen och jag kan göra för att skapa bättre förutsättningar för elever att nå goda resultat i grundskolan och få adekvat hjälp av skolornas studie- och yrkesvägledning i Gävleborg.

En av regeringens huvudprioriteringar är att höja kunskapsresultaten och öka likvärdigheten i skolväsendet. Alla elever ska ha tillgång till en verk-samhet med en så hög kvalitet att de fastställda målen för utbildningen nås, oavsett var i landet eleverna bor eller vilken skola de går i.

Vi behöver återupprätta en stark kunskapsskola med fokus på faktakunskaper och förmågor som att läsa, skriva och räkna. Regeringen gör därför satsningar för att skolor ska ha fler läroböcker och mindre skärmtid. Ett arbete görs också för att få mer och bättre anpassad undervisningstid och för att lärare ska kunna lägga mindre tid på administration. De här åtgärderna är bra för alla – och särskilt för de barn som behöver skolan mest.

Att förmedla kunskap är skolans viktigaste uppdrag, men skolan har också ett omfattande uppdrag att stödja eleverna i att göra väl underbyggda val. Alla som arbetar i grundskolan ska enligt läroplanen (SKOLFS 2010:37) bidra till att elevens studie- och yrkesval inte begränsas av könstillhörighet eller av social eller kulturell bakgrund. Av skollagen (2010:800) framgår också att elever i alla skolformer utom förskolan och förskoleklassen ska ha tillgång till personal med sådan kompetens att deras behov av vägledning inför val av framtida utbildnings- och yrkesverksamhet kan tillgodoses. Statens skolverk har även utvecklat en digital plattform för vägledning inför val av skola och utbildning, Utbildningsguiden, som är öppen för alla att använda.

Statens skolinspektion ska genom granskning av huvudmän och verksamheter verka för att alla barn och elever får tillgång till en likvärdig utbildning och annan verksamhet av god kvalitet i en trygg miljö. För att myndigheten ska kunna öka sin närvaro och göra fler inspektioner, bl.a. fler oanmälda besök, behöver kapaciteten i Skolinspektionens verksamhet stärkas. Regeringen har därför i budgetpropositionen för 2024 föreslagit medel för detta.

Skolinspektionen framhåller, i den rapport som Mattias Eriksson Falk refererar till, att de skolor som har svårare förutsättningar behöver vara medvetna om sina förutsättningar och anpassa verksamheten utifrån de lokala behoven. Statens skolverk och Specialpedagogiska skolmyndigheten har i uppdrag att genomföra kvalitetsdialoger som stödjer huvudmännens eget arbete med planering, uppföljning och utveckling av verksamheten. Skolverket ska, inför kvalitetsdialogerna, se till att en nödvändig sammanställning av olika resultat finns att tillgå på huvudmannanivå och på skolenhetsnivå. För att tillgängliggöra statistik som främjar det systematiska kvalitetsarbetet har regeringen gett Skolverket i uppdrag att ta fram ett verktyg som möjliggör sammanställningar av verksamhetens förutsättningar och resultat (U2023/02765).

Regeringen arbetar sammanfattningsvis på flera olika sätt för att skapa bättre förutsättningar för elever att nå goda resultat i grundskolan och för att alla elever ska få rätt till den utbildning som skolor och huvudmän är skyldiga att erbjuda, t.ex. när det gäller studie- och yrkesvägledande insatser. Jag är förvissad om att de åtgärder som vi nu vidtar kommer att göra skillnad och att vi är på väg åt rätt håll.

Stockholm den 18 oktober 2023

Lotta Edholm

Skriftlig fråga 2023/24:94 av Mattias Eriksson Falk (SD) (Besvarad 2023-10-09)

Fråga 2023/24:94 Skolinspektionens rapport om grundskolor i kommuner med låg utbildningsnivå

av Mattias Eriksson Falk (SD)

till Statsrådet Lotta Edholm (L)

 

I rapporten Grundskolor i kommuner med låg utbildningsnivå, som Skolinspektionen släppte den 4 oktober, framgår i den sammanfattande skrivningen  följande:

”Skolinspektionens övergripande bild är att de granskade skolorna inte arbetar tillräckligt för att stimulera eleverna så att de får förutsättningar och motiveras att nå så långt som möjligt.

Skolinspektionens granskning visar också att studie- och yrkesvägledningen är lågt prioriterad på skolorna och ofta avgränsas till enskilda satsningar inför gymnasievalet.”

Två av de 30 olika skolorna som granskats ligger i Gävleborgs län, närmare bestämt Hofors kommun och Ovanåkers kommun. I rapporten framgår att lärare uppfattar det som att en form av bruksmentalitet finns kvar och att det är möjligt att få ett jobb på hemorten. Givetvis är det positivt att industrier finns kvar på bruksorter och landsbygden och att det finns en möjlighet att börja arbeta och bilda familj i sin hemkommun. Det kan i sin tur leda till att man minskar utflyttningen från vissa kommuner när förutsättningar för att stanna finns på hemorten.

Det är dock viktigt att ungdomarna i Gävleborg erbjuds de allra bästa möjligheterna för att nå goda resultat i grundskolan för att senare kunna söka in på ett gymnasieprogram. Om det är fortsatta studier på högskola eller universitet som lockar eller för att bli anställbar är det därutöver av yttersta vikt att varje enskild elev får en god inblick i vilka studie- och yrkesval de har så att de sedermera kan göra ett väl avvägt beslut som passar den enskilde.

Jag vill därför fråga statsrådet Lotta Edholm följande:

 

Vad kan regeringen och statsrådet göra för att skapa bättre förutsättningar för elever att nå goda resultat i grundskolan och få adekvat hjälp av skolornas studie- och yrkesvägledning i Gävleborg?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.