Till innehåll på sidan

Skydd för ryska oppositionella

Svar på skriftlig fråga 2022/23:257 besvarad av Statsrådet Maria Malmer Stenergard (M)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
Ju2023/00142 Justitiedepartementet Migrationsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2022/23:257 av Håkan Svenneling (V)
Skydd för ryska oppositionella

Håkan Svenneling har frågat mig om det är min och regeringens uppfattning att ryska oppositionella ska kunna få en fristad i Sverige, permanent eller tillfälligt, och på vilket sätt man arbetar för att säkerställa att det ska vara möjligt.

Frågan har sin utgångspunkt i ett enskilt ärende. Som statsråd kan jag inte uttala mig om hur en myndighet eller domstol handlägger och beslutar i enskilda ärenden.

Skyddsbehov i asylärenden prövas individuellt av Migrationsverket. Ett negativt beslut kan överklagas till migrationsdomstol. Den som bedöms ha behov av internationellt skydd beviljas uppehållstillstånd i enlighet med utlänningslagen medan den som inte bedöms ha tillräckliga skäl att beviljas uppehållstillstånd måste återvända till sitt hemland eller något annat land.

Migrationsverket analyserar händelseutvecklingen i de länder där asylsökande har sitt ursprung för att kunna göra väl underbyggda bedömningar av skyddsbehovet. Handläggare och beslutsfattare har tillgång till omfattande information från flera källor om situationen i de asylsökandes hemländer.

Regeringen följer Migrationsverkets arbete och situationen för asylsökande och skyddsbehövande med anledning av kriget i Ukraina.

Stockholm den 1 februari 2023

Maria Malmer Stenergard

Skriftlig fråga 2022/23:257 av Håkan Svenneling (V) (Besvarad 2023-01-23)

Fråga 2022/23:257 Skydd för ryska oppositionella

av Håkan Svenneling (V)

till Statsrådet Maria Malmer Stenergard (M)

 

Den ryska invasionen av Ukraina är oprovocerad, olaglig och oförsvarlig och helt i strid med folkrätten. Angreppet är en kränkning av Ukrainas territoriella integritet och suveränitet och innebär ett stort mänskligt lidande för det ukrainska folket. Men Ryssland är inte bara ett säkerhetspolitiskt hot mot sin omgivning. Putins regim utgör även en högst reell säkerhetsrisk för alla de invånare som motsätter sig styret eller som inte passar in i det samhälle som Putin vill bygga.

Ett exempel är en rysk familj, som tvingades lämna Ryssland 2016 efter att ha deltagit i Putinkritiska demonstrationer och gett sitt stöd till Navalnyjs stiftelse. Familjen har sedan dess levt i Ukraina, och 2021 sökte de asyl i landet. När Ryssland inledde sitt anfallskrig i Ukraina i början av förra året gick pappan i familjen in i militären, och han strider nu vid fronten i östra Ukraina. Samtidigt flydde mamman och barnen bomberna och kom till Sverige i mars 2022.

Eftersom familjen inte är ukrainare, utan ryssar som sökt asyl i Ukraina, omfattas de inte av det tillfälliga skydd som gäller ukrainare på flykt från kriget. Familjen önskar inget hellre än att kriget ska ta slut och att de ska kunna återförenas och få ukrainska medborgarskap. Men så länge kriget pågår vågar de inte stanna i Ukraina.

Migrationsverket här i Sverige har valt att avslå deras asylansökan. Familjen har överklagat avslaget men väntar fortfarande på ett andra beslut. Att familjen inte beviljas asyl i Sverige är anmärkningsvärt. Risken för repressalier i hemlandet är stora. Sverige har alla möjligheter att bli en fristad för oppositionella på flykt från Putins Ryssland. Familjens öde visar tyvärr på motsatsen.

Med anledning av vad som anförts ovan vill jag fråga statsrådet Maria Malmer Stenergard:

 

Är det statsrådets och regeringens uppfattning att ryska oppositionella ska kunna få en fristad i Sverige, permanent eller tillfälligt, och på vilket sätt arbetar man i så fall för att säkerställa att det ska vara möjligt?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.