Till innehåll på sidan

Smittskydd i skolan

Svar på skriftlig fråga 2021/22:875 besvarad av Statsrådet Lina Axelsson Kihlblom (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
U2022/00341 Utbildningsdepartementet Skolminister n Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:875 av Markus Wiechel (SD) Smittskydd i skolan

Markus Wiechel har frågat mig om jag har tagit något initiativ för skyddsåtgärder till dem som vistas i skolmiljö.

Som jag tidigare svarat Markus Wiechel är skolan en grundpelare i samhället och inte bara viktig för elevernas lärande och framtidschanser utan också för deras hälsa och mående i vardagen. Det är därför viktigt att alla skolor bedriver närundervisning i så hög utsträckning som möjligt, samtidigt som förebyggande åtgärder vidtas för att minska smittspridningen.

Folkhälsomyndigheten är vår expertmyndighet när det gäller smittskyddsfrågor och regeringen har under hela pandemin haft en tät dialog med myndigheten och vidtagit de skyddsåtgärder som myndigheten ansett vara lämpliga.

Arbetet i skolan styrs främst av skollagen (2010:800) men också av andra lagar, t.ex. arbetsmiljölagen (1977:1160). Av arbetsmiljölagen framgår att arbetsgivaren systematiskt ska planera, leda och kontrollera verksamheten på ett sätt som leder till att arbetsmiljön uppfyller föreskrivna krav på en god arbetsmiljö. Det innebär att huvudmannen bl.a. ansvarar för elevernas och personalens arbetsmiljö i skolan i enlighet med de bestämmelser som finns. I den rådande pandemin innebär arbetsgivarens ansvar bl.a. att minska riskerna för smittspridning och vid behov tillhandahålla säker skyddsutrustning.

Huvudmännen är de, som genom egna riskbedömningar, och i vissa situationer i samråd med smittskyddsläkarna, har bäst förutsättningar att avgöra vilka smittskyddsåtgärder som är lämpliga att vidta. Alla huvudmän och rektorer behöver till exempel ta ansvar för att arbetsmiljön är så säker som möjligt för lärare, elever och övrig personal. Det handlar bl.a. om att skapa förutsättningar för att undvika större samlingar inomhus, informera om vikten av att stanna hemma vid symtom, se till att det går att upprätthålla god handhygien, främja utevistelse samt beakta ventilation och städning.

För att möjliggöra för skolor att bl.a. vidta de smittskyddsåtgärder som krävs under pandemin tillfördes totalt 2.65 miljarder kronor i budgeten för 2021 och 2022.

Om skolor på grund av smittspridning skulle behöva övergå till fjärr- eller distansundervisning har regeringen beslutat bestämmelser som möjliggör detta. Den förordning som beslutades redan i mars 2020 gäller fortfarande och möjliggör i vissa situationer sådan undervisning om det skulle behövas på lokal, regional eller nationell nivå.

Regeringen följer noggrant utvecklingen när det gäller smittspridningen och är beredd att vidta eventuella ytterligare åtgärder vid behov.

Stockholm den 2 februari 2022

Lina Axelsson Kihlblom

Skriftlig fråga 2021/22:875 av Markus Wiechel (SD) (Besvarad 2022-01-23)

Fråga 2021/22:875 Smittskydd i skolan

av Markus Wiechel (SD)

till Statsrådet Lina Axelsson Kihlblom (S)

 

Den 19 januari återkopplade statsrådet Lina Axelsson Kihlblom på en fråga från undertecknad (2021/22:717) om skyddsåtgärder vid skolöppningar. I det så kallade svaret framkommer det med all önskvärd tydlighet att regeringen till skillnad från våra nordiska grannländer fullkomligt struntat i att skydda elever och skolpersonal från smitta. Det enda man hänvisar till är det förhållningssätt som råder för sjuka, baserat på Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Därmed har inte regeringen heller tagit någon hänsyn till att dessas närstående i riskgrupp riskerar att bli smittade, med förödande följder.

Regeringen har med andra ord inte gjort någon ansträngning för att exempelvis möjliggöra regelbunden testning av elever och skolpersonal, genom vare sig snabbtester eller mätning av temperatur. Ej heller har man aktivt verkat för att garantera skolmiljöer där avstånd kan hållas eller där ventilationen är tillfredsställande. Sist men inte minst har man på intet sätt verkat för att de som vistas i skolmiljö ska använda sig av andnings- eller munskydd.

Beträffande det sistnämnda har statsrådet i sitt svar dock understrukit att det inte finns någon bestämmelse i vare sig arbetsmiljölagen eller i skolförfattningarna som innebär att elever, lärare eller annan personal kan hindras från att bära munskydd. Att inte hindra någon från att ta egna initiativ är dock på intet sätt en skyddsåtgärd. I stället är skolmiljön kanske den viktigaste platsen där det kan vara bra med en tydlig rekommendation om mun- och/eller andningsskydd, och i vissa fall krav. Stigmatiseringen kring dessa skydd, vilka som bekant är mycket effektiva, är hög, varför många som vill använda dem ändå drar sig för att göra det.

Inte någonstans i min ursprungliga fråga har jag förespråkat nedstängning av skolorna, vilket man kan tolka att statsrådet antyder i sin återkoppling. Det rör sig således inte om att antingen ha skolan helt öppen utan smittskyddsåtgärder eller helt stängd. Det enda undertecknad har efterfrågat sedan starten av pandemin är att man följer försiktighetsprincipen och att man vidtar adekvata skyddsåtgärder.

Med anledning av detta vill jag åter fråga statsrådet Lina Axelsson Kihlblom:

 

Har statsrådet tagit något initiativ för skyddsåtgärder till dem som vistas i skolmiljö?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.