Till innehåll på sidan

Somaliska regeringens kopplingar till terrorism

Svar på skriftlig fråga 2023/24:1038 besvarad av Utrikesminister Tobias Billström (M)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

Svar på fråga 2023/24:1038 Somaliska regeringens kopplingar till terrorism

till Utrikesminister Tobias Billström (M)

 

Svar på fråga 2023/24:1038 av Markus Wiechel (SD)
Somaliska regeringens kopplingar till terrorism

Markus Wiechel har frågat mig om vi kan förvänta oss att jag vidtar åtgärder för att ställa krav på Somalias regering, och om det kan vara aktuellt att verka för att de bryter med terrorgrupper som al-Shabab.

Somalia är hårt drabbat av terrorism. Framför allt genomför den islamistiska gruppen al-Shabaab, med koppling till Al-Qaida, återkommande attacker i Somalia, men även i dess grannländer. Den nyligen genomförda attacken vid Lido Beach i Mogadishu den 2 augusti krävde över 30 människoliv och många skadade. Sverige fördömer terrorism i alla dess former.

Kampen mot al-Shabaab står högt på Somalias politiska dagordning. När president Hassan Sheikh Mohamud tillträdde våren 2022 inledde han en tredelad offensiv i syfte att bekämpa al-Shabaab militärt, finansiellt och ideologiskt. Sverige bidrar bland annat genom EU:s militära träningsinsats EUTM Somalia och EU:s stöd till den FN-mandaterade AU-styrkan ATMIS (AU Transition Mission in Somalia) till att stötta Somalia i denna kamp.

För att bekämpa våldsbejakande extremism och terrorism finns behov av uthålliga, långsiktiga och strategiska insatser. Parallella insatser till stöd för fredliga, demokratiska, stabila och inkluderande samhällen är centrala. Detta är också viktiga områden i Sveriges bilaterala utvecklingssamarbete med Somalia. I linje med regeringens reformagenda för biståndet är höga krav på uppföljning och anti-korruption grundläggande i genomförandet.

Stockholm den 21 augusti 2024
 

Tobias Billström

Skriftlig fråga 2023/24:1038 av Markus Wiechel (SD) (Besvarad 2024-08-07)

Fråga 2023/24:1038 Somaliska regeringens kopplingar till terrorism

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Tobias Billström (M)

 

Somalia är i dag, och har länge varit, en dysfunktionell stat som saknat en fungerande centralmakt sedan 1991. Den enda del av det territorium som Somalia gör anspråk på som fungerar är Somaliland, vilket de facto är en egen stat – ett anspråk som även rent de jure också stämmer. På senare tid har vi sett viss förbättring i de nordliga delarna (Puntland), som genomfört ett antal förändringar för att förbättra demokratiutvecklingen, men i övrigt präglas landet fortsatt av brutalt våld, inbördeskrig och korruption.

Samtidigt som vi har sett omfattande konflikter är landet helt beroende av ekonomiskt stöd utifrån för att fungera. Sedan 2022 har över 2 miljarder svenska skattepengar gått till det genomkorrupta landet i form av bistånd, vilket kan ge en bild över hur viktigt det är att ställa krav på mottagarländer. Direkt eller indirekt används pengar som kommer från andra länder till de stridigheter som skakat landet under lång tid, där klanledare och islamistgrupper återkommande prioriterat våldet, i stället för att satsa på fred och på sina invånare. Det är inte rimligt.

De oroväckande men starka kopplingar som finns mellan den sittande regeringen, som märkligt nog stöds av större delen av västvärlden, och den islamistiska terrorgruppen al-Shabab är i dag tydligare än någonsin. Den sittande religionsministern Mukhtar Robow Abu Mansur blev bokstavligen rekryterad till regeringen direkt från fängelset där han avtjänade ett fängelsestraff. Han var tidigare en av al-Shababs ledare tillika talespersoner. Denna bisarra realitet över politiken i Somalia är dock bara toppen av ett isberg. De tillfällen där Somalias politiker uttryckt sympati för eller rent av stöttat terrorgruppen är många, vilket också är förståeligt, då stödet för dem bland befolkningen är tämligen stort och då stora delar av landet kontrolleras av dem.

Mot bakgrund av Somalias oroväckande men återkommande starka kopplingar till al-Shabab önskas utrikesminister Tobias Billström svara på följande fråga:

 

Kan vi förvänta oss att ministern vidtar åtgärder för att ställa krav på Somalias regering, och kan det vara aktuellt att verka för att de bryter med terrorgrupper som al-Shabab?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.