Till innehåll på sidan

Språk, identitet och tillhörighet

Svar på skriftlig fråga 2023/24:547 besvarad av Kulturminister Parisa Liljestrand (M)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

Svar på fråga 2023/24:547 Språk, identitet och tillhörighet

till Kulturminister Parisa Liljestrand (M)

 

Svar på fråga 2023/24:547 av Runar Filper (SD)
Språk, identitet och tillhörighet

Runar Filper har frågat mig hur jag och regeringen tänker kring språkets betydelse för vårt svenska kulturarv, vår identitet och vår tillhörighet, och om jag har för avsikt att ta några initiativ med anledning av det anförda.

Tillgång till språk är ytterst en fråga om frihet, demokrati och jämlikhet. Språk är tillsammans med kultur också bärare av historia som bidrar till att skapa gemenskap och delaktighet. Genom språklagen (2009:600) anges svenskans och andra språks ställning och användning i det svenska samhället. Som huvudspråk är svenskan samhällets gemensamma språk, som alla som är bosatta i Sverige ska ha tillgång till, och som ska kunna användas inom alla samhällsområden.

Jag bedömer att insatserna inom språkpolitiken sammantaget bidrar till att uppfylla de riksdagsbundna målen om bl.a. allas rätt till språk och att svenskan ska vara ett komplett och samhällsbärande språk.

 

Stockholm den 14 februari 2024

 

 

 

Parisa Liljestrand

 

Skriftlig fråga 2023/24:547 av Runar Filper (SD) (Besvarad 2024-02-01)

Fråga 2023/24:547 Språk, identitet och tillhörighet

av Runar Filper (SD)

till Kulturminister Parisa Liljestrand (M)

 

Det är av vikt att bevara vår egen språkliga särart. Språket fungerar som en fiber som förenar oss med verkligheten. Man är klokast på sitt eget språk, och det är endast på sitt eget språk man kan uttrycka de känslor man vill förmedla.

Om vi förvanskar vårt eget språk förlorar vi kontakten med vårt språkliga arv och vårt ursprung. Språket utgör identitet och tillhörighet och är en väsentlig del av oss själva.

En vacker dag kan vi stå där utan ett eget språk, eftersom vi har anammat uttryck från andra språk. Denna dag kanske vi inte ens vet vad orden heter på svenska.

Vårt svenska språk utgör en oumbärlig del av vårt gemensamma svenska kulturarv, och det måste anses vara av yttersta vikt att bevara detta arv för kommande generationer.

Min fråga till kulturministern blir därför följande:

Hur tänker ministern och regeringen kring språkets betydelse för vårt svenska kulturarv, vår identitet och vår tillhörighet, och har ministern för avsikt att ta några initiativ med anledning av det anförda?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.