Till innehåll på sidan

Statslösa palestiniers situation vid avslag på asylansökan

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1020 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX


Ju2020/

00862/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och migrationsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1020 av Jamal El-Haj (S)
Statslösa palestiniers situation vid avslag på asylansökan

Jamal El-Haj har frågat mig vad jag avser att göra för att statslösa personer som fått avslag på sin asylansökan ska få en rimligare situation.

Under 2019 registrerade Migrationsverket 611 asylansökningar från personer med palestinsk nationalitet och 880 ansökningar från personer registrerade som statslösa. Beviljandegraden är relativt hög, under 2019 bifölls 52 respektive 60 procent av asylansökningarna i första instans.

När Migrationsverket och migrationsdomstolarna prövar enskilda ärenden ska eventuella hinder mot att verkställa beslut om avvisning eller utvisning beaktas. Enligt förarbetena till utlänningslagen bör ett beslut om avvisning eller utvisning inte meddelas om beslutet inte kan verkställas. Även efter lagakraftvunnet beslut finns möjlighet att bevilja uppehållstillstånd om det framkommer nya omständigheter som utgör verkställighetshinder.

Regeringen har förtroende för att Migrationsverket och domstolarna gör korrekta bedömningar i detta avseende.

Migrationsverkets bedömning är att det saknas generella hinder mot att verkställa beslut om avvisning eller utvisning av palestinier till Gaza. Utresor från Sverige sker till områden i Palestina och av statslösa personer till tredje land.

Den som söker asyl i Sverige får sitt skyddsbehov prövat i en rättssäker process och den som efter sådan prövning får ett avslagsbeslut ska lämna landet så snart som möjligt. Detta gäller även medborgare i Palestina och statslösa personer. Eventuella verkställighetshinder ska beaktas och kan, när relevanta omständigheter föreligger, leda till uppehållstillstånd. Denna ordning är en förutsättning för att Sverige ska kunna upprätthålla en human, rättssäker och långsiktigt hållbar migrationspolitik.

Stockholm den 18 mars 2020

Morgan Johansson

Skriftlig fråga 2019/20:1020 av Jamal El-Haj (S) (Besvarad 2020-03-02)

Fråga 2019/20:1020 Statslösa palestiniers situation vid avslag på asylansökan

av Jamal El-Haj (S)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

På Gustav Adolfs torg i Göteborg har palestinier sittstrejkat sedan den 8 januari för att uppmärksamma den svåra situation som tusentals statslösa palestinier i Sverige befinner sig i.

Sedan 1948 har palestinska araber räknats som statslösa. Många lever i flyktingläger i sitt eget land eller i något av grannländerna. Trots att Sverige sedan 2015 erkänner Palestina som en stat räknas de även i Sverige som statslösa. Israel erkänner dem inte som medborgare, och de palestinska myndigheterna kan inte ta emot dem på grund av ockupationen.

De personer som sittstrejkar i Göteborg har sökt asyl i Sverige och fått avslag på sin ansökan. Om en person som sökt asyl i Sverige får avslag på sin ansökan är det meningen att hen ska återvända till sitt hemland. Det är en viktig del av ett ordnat mottagande. I det här fallet är det dock inte så enkelt att verkställa utvisningen. Trots att personerna har palestinskt ursprung kan vi inte utvisa dem till området Palestina. Detta dels för att det kontinuerligt pågår oroligheter i exempelvis Gazaremsan och dels för att de rent fysiskt inte kan komma dit. Det finns ingen flygplats på Gazaremsan eller Västbanken, och eftersom de är palestinier får de inte heller komma in i och åka genom Israel. Det finns alltså ett rent faktiskt verkställighetshinder.

Personer som fått avslag på sin ansökan men där det råder verkställighetshinder får inte jobba, får inte studera och har ingen rätt till ersättning från Migrationsverket, men de kan inte heller utvisas. Det är en hopplös situation.

Jag vill med anledning av ovanstående fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Vad avser ministern att göra för att statslösa personer som fått avslag på sin asylansökan ska få en rimligare rättslig situation?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.