Till innehåll på sidan

Stiftelser som inte får del av projektstöd

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2674 besvarad av Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Svar på fråga 2020/21:2674 av Magnus Stuart (M)
Stiftelser som inte får del av projektstöd

Magnus Stuart har frågat mig om jag tänker se till att stiftelser som gör stora insatser i civilsamhället också kan få möjlighet att söka bidrag för insatser som riktar sig till särskilt utsatta under coronapandemin.

Jag vill tacka för frågan och för det engagemang för civilsamhället som frågeställaren visar. Virusutbrottet innebär stora utmaningar för såväl enskilda människor som för det offentliga Sverige och det civila samhället. Regeringen ser och uppskattar det viktiga arbete som olika aktörer i civilsamhället gör i denna situation. Sedan pandemin bröt ut har regeringen vidtagit en mängd åtgärder för att underlätta civilsamhällets insatser och för att lindra de negativa ekonomiska konsekvenserna av pandemin. Även flera av de stödåtgärder som regeringen beslutat för företag och arbetsgivare kommer civilsamhällets organisationer till del.

Frågeställaren påpekar att stiftelser inte kunnat ta del av det projektstöd som under våren 2020 togs fram för insatser för socialt särskilt utsatta under pandemin. Stödet som togs fram under våren 2020 gavs dock i form av ett organisationsbidrag. Formen organisationsbidrag möjliggjorde att medlen kunde komma till nytta snabbt och underlätta utökade insatser. Även det stöd som våren 2020 togs fram för civilsamhällets arbete med bl.a. våldsutsatta kvinnor gavs i form av ett organisationsbidrag. I en extra ändringsbudget i februari 2021 beslutades att tillföra 100 miljoner kronor till dessa satsningar och i 2021 års vårändringsbudget föreslås att ytterligare 90 miljoner kronor tillförs.

För mig och regeringen är det naturligt att statliga organisationsbidrag har krav om demokratisk uppbyggnad. Sedan lång tid tillbaka finns det samsyn hos riksdagens partier om att ställa krav på detta och just nu arbetar regeringen även med att tydliggöra krav på att verksamheten ska respektera demokratins idéer. Kriteriet om demokratisk uppbyggnad som finns för organisationsbidrag idag utesluter som huvudregel associationsformen stiftelser. Även i bidragsformerna verksamhets- och projektbidrag är kriteriet om demokratisk uppbyggnad huvudregel men undantag kan där göras för exempelvis stiftelser.

Regeringen följer utvecklingen av pandemin noggrant och är mån om att underlätta civilsamhällets insatser och att lindra de negativa ekonomiska konsekvenserna av pandemin.

Stockholm den 5 maj 2021

Amanda Lind

Skriftlig fråga 2020/21:2674 av Magnus Stuart (M) (Besvarad 2021-04-28)

Fråga 2020/21:2674 Stiftelser som inte får del av projektstöd

av Magnus Stuart (M)

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

Regeringen har beslutat om flera insatser för att minska de ekonomiska konsekvenserna av pandemin för civilsamhället.

Tyvärr finns det stora problem i och med att associationsformen stiftelser har uteslutits från möjligheten att söka projektstöd från MUCF för bidrag till insatser för socialt särskilt utsatta.

I civilsamhället drivs en stor andel av aktörerna i stiftelseform, men de kan inte komma i åtnjutande av de beslutade projektstöden. Det innebär att verksamheter som gör stora satsningar på barn och unga – kvinnojourer med flera – inte kan få det stöd de så väl behöver just för att de drivs i stiftelseform.

Våldet mot kvinnor är tyvärr en mycket aktuell fråga. Regeringen gör en speciell satsning mot civilsamhället i sin vårbudget. Den innebär bland annat ytterligare 90 miljoner kronor under 2021 till organisationer som bland annat arbetar med våldsutsatta kvinnor. Men det är endast föreningar som kan söka medlen – inte aktörer som är stiftelser. Det innebär att flera av civilsamhällets aktörer inte kan söka bidragen.

Två konkreta exempel:

Stiftelsen Unga Kvinnors Värn, som sedan snart hundra år driver skyddade boenden för hotade och våldsutsatta kvinnor, kan inte komma i åtnjutande av dessa bidrag. Det är en stiftelse som gör stora insatser för kvinnor som behöver skydd.

Bräcke Diakoni drivs i stiftelseform och arbetar med såväl barn och unga som gamla och personer med funktionsnedsättningar. Även de är exkluderade från detta stöd.

Riksdagen har i enlighet med ett tillkännagivande bett regeringen att återkomma till riksdagen med ett stöd som ”bättre når fram till det breda civilsamhället” (bet. 2020/21:FiU43 punkt 2, rskr. 2020/21:199–205). Anslagen till den ideella sektorn har ökats i vårändringsbudgeten för 2021 (prop. 2020/21:99) men fortfarande utesluts stiftelser att söka.

Med anledning av detta vill jag fråga kultur- och demokratiminister Amanda Lind:

 

Tänker ministern se till att stiftelser som gör stora insatser i civilsamhället också kan få möjlighet att söka dessa stöd?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.