Till innehåll på sidan

Stöd till Armenien

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1188 besvarad av Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Svar på fråga 2020/21:1188 av Boriana Åberg (M)
Stöd till Armenien och fråga 2020/21:1210 av Björn Söder (SD) Svenska insatser och stöd till Armenien

Boriana Åberg har frågat mig om jag kommer att agera för att regeringen ska bistå Armenien att möta de behov som uppstått till följd av Nagorno-Karabach-konflikten, till följd av ekonomiska utmaningar samt till följd av covid 19-pandemin, och i så fall på vilket sätt. Björn Söder har frågat mig om jag avser att öka insatserna för och stödet till Armenien, och i så fall på vilket sätt. Jag besvarar frågorna samlat.

Mot bakgrund av den positiva demokratiska utvecklingen och ökade reformviljan i Armenien inledde Sverige 2019 ett bilateralt reformsamarbete med landet. Fram till dess hade utvecklingssamarbetet med Armenien varit begränsat till regionala insatser kopplade till EU:s Östliga partnerskap (Öst-P). En rad insatser pågår nu för att främja ekonomisk utveckling, mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer. Det bilaterala programmet är fortfarande under uppbyggnad och stödet väntas fortsätta att öka i omfattning under 2021.

Vad avser covid-19-pandemin, som både Boriana Åberg och Björn Söder särskilt nämner, så bidrog Sverige under 2020 bland annat med finansiering av sjukvårdspersonal för att bistå Armenien i hanteringen av pandemin.

EU är den största givaren av utvecklingsbistånd till Armenien. EU:s stöd fokuserar bland annat på demokrati och mänskliga rättigheter, ekonomisk utveckling och jobbskapande, samhällsstyrning, miljö samt utbildning. Särskilda medel uppgående till 92 miljoner euro har också tilldelats Armenien för att hantera covid 19-pandemin inbegripet de ekonomiska konsekvenserna för landet.

Vad avser konsekvenserna av den under hösten uppblossade konflikten kring Nagorno-Karabach bidrog Sverige med 20 miljoner kronor till Internationella rödakorskommitténs (ICRC:s) humanitära arbete i konfliktområdet, inklusive Armenien. Sverige bidrog även till Rädda barnens humanitära insatser i Armenien med 2 miljoner kronor. Givet att de humanitära behoven alltjämt kvarstår kommer det sannolikt finnas skäl för Sverige att stödja humanitär verksamhet i området, inklusive i Armenien, under 2021. Sverige ger också bland annat stöd till organisationen Kvinna till Kvinna för att stärka kvinnors roll i fredsprocessen kring Nagorno-Karabach.

Regeringen följer utvecklingen i Armenien nära.

Stockholm den 13 januari 2021

Isabella Lövin

Skriftlig fråga 2020/21:1188 av Boriana Åberg (M) (Besvarad 2021-01-07)

Fråga 2020/21:1188 Stöd till Armenien

av Boriana Åberg (M)

till Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)

 

Den 17 december ställde jag en skriftlig fråga (2020/21:1069) till biståndsminister Peter Eriksson. Senare samma dag aviserade han sin avgång, och den 30 december meddelade Regeringskansliet att frågan inte kommer att besvaras eftersom Peter Eriksson var entledigad när frågan ställdes. Därför ställer jag samma fråga till vice statsminister Isabella Lövin, som har tagit över Peter Erikssons arbetsuppgifter.

Armenien befinner sig i en djup kris: en hälsokris på grund av pandemin, en ekonomisk kris och en flyktingkris som följd av kriget i Nagorno-Karabach. Drygt 30 000 människor från de av Azerbajdzjan intagna områdena behöver tak över huvudet, mat, sjukvård, skolor etcetera. Landet behöver allt stöd det kan få för att inte demokratin ska äventyras.

Med anledning av detta vill jag fråga miljö- och klimatminister Isabella Lövin:

 

Kommer ministern att agera för att regeringen ska bistå Armenien i denna svåra situation, och i så fall på vilket sätt?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.