Till innehåll på sidan

Stöd till internationella organisationer

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2965 besvarad av Statsrådet Per Olsson Fridh (MP)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
UD2021/07763 Utrikesdepartementet Statsrådet Olsson Fridh Svaret är avsett att lämnas onsdagen den 2 juni 2021.

Svar på fråga 2020/21:2965 av Hans Wallmark
Stöd till internationella organisationer

Hans Wallmark har frågat mig vilka åtgärder jag och regeringen förbereder på mottagare av svenskt bistånd eller stöd till internationella organisationer där det visar sig att pengar ändå gått till terrororganisationer eller korruption.

Sverige verkar i de svåraste miljöerna där biståndet behövs mest, men där korruptionen ofta är utbredd. Anti-korruption är därför en högt prioriterad fråga för regeringen och en stor mängd aktiviteter genomförs. Regeringen har arbetar brett med att bemöta korruption både som utvecklingshinder och risk.

Regeringen ställer i genomförandet av biståndet krav på god kontroll och åtgärder mot korruption i såväl bilateralt samarbete som multilaterala organisationer. Sverige och Sida för därtill en tät dialog med sina samarbets-partner och följer löpande upp biståndet med fältbesök, revisioner och utvärderingar. Detta då varje skattekrona i det svenska utvecklings-samarbetet ska bidra till fattigdomsbekämpning.

Sida agerar alltid vid misstanke om korruption, och vidtar relevanta åtgärder. Vid mindre avtalsbrott utan uppsåt eller som beror på grov oaktsamhet, och där Sida har ett fortsatt förtroende för samarbetsparten, är påföljderna ofta krav om att specifika förbättringsåtgärder vidtas innan fortsatt finansiering kan bli aktuell. Det tar sig uttryck i extrakontroller så som mer detaljerad och frekvent rapportering, ökat antal uppföljningsbesök och även kapacitetsstärkande åtgärder såsom utbildningar, extra finansiering till redovisningssystem och för att stärka intern styrning och kontroll hos Sidas avtalspartners och deras samarbetspartners. Påföljder vid allvarligare avtalsbrott är att avtal sägs upp, att avtalspartner eller samarbetspartner säger upp eller avskedar personal och att polisanmälan görs.

Kan det konstateras att det finns en finansiell skada så ska medel återbetalas. Återkrav sänder en tydlig signal om att korruption inte accepteras och verkar som en påminnelse att våra avtalspartners måste säkerställa att de avtalsvillkor Sida ställer måste efterlevas i alla efterföljande led. Även i de ärenden där misstanke inte kunnat bekräftas så kan det ändå som en försiktighetsåtgärd bli aktuellt med viss kapacitetstärkning och extrakontroller liknande de som införs vid mindre avtalsbrott.

Stockholm den 2 juni 2021

Per Olsson Fridh

Skriftlig fråga 2020/21:2965 av Hans Wallmark (M) (Besvarad 2021-05-25)

Fråga 2020/21:2965 Stöd till internationella organisationer

av Hans Wallmark (M)

till Statsrådet Per Olsson Fridh (MP)

 

En diskussion kring biståndet till den palestinska myndigheten har förts de senaste dagarna med önskan om en starkare koppling till demokrati, mänskliga rättigheter och antikorruptionsarbetet. Statsrådet Per Olsson Fridh har själv i Sveriges Radio uttryckt bekymmer över korruption. Detta är också något som lyfts fram i den av regeringen antagna styrande strategin för 2020–2024. Utöver det rent bilaterala biståndet mottar också FN-organet Unrwa svenskt stöd.

Statsrådet Märta Stenevi uttalade sig för någon dag sedan på ett mycket tydligt sätt i tv och, får det antas, på vägnar av hela regeringen: ”Inte en spänn ska gå till terrororganisationer, inte en spänn ska gå till korruption, det måste ständigt pågå ett arbeta att genomlysa, följa upp och utvärdera det bistånd som går, men vi måste vara kvar.”

Ingen tvekan råder om tydligheten. För att denna regeringsposition ska vara trovärdig måste den kombineras både med mekanismer för uppföljning och granskning och med kännbara konsekvenser ifall det önskvärda inte visar sig ske utan svenska pengar ändå hamnar fel, i exempelvis korruption eller till nytta för terrorstämplade organisationer.

Min fråga till statsrådet Per Olsson Fridh är:

 

Vilka konsekvenser förbereder statsrådet och regeringen på mottagare av svenskt bistånd eller stöd till internationella organisationer där det visar sig att pengar ändå gått till terrororganisationer eller korruption?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.