Till innehåll på sidan

Strömmingsbeståndet utanför Gävleborgskusten

Svar på skriftlig fråga 2021/22:13 besvarad av Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
N2021/02375 Näringsdepartementet Näringsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:13 av Lars Beckman (M) Strömmingsbeståndet utanför Gävleborgskusten

Lars Beckman har frågat mig om vad jag avser att vidta för åtgärder på kort sikt i höst för att säkerställa att inte strömmingen utrotas utefter kusten i Gävleborg och i Östersjön.

Det småskaliga och kustnära fisket är en viktig fråga för regeringen. Yrkesfisket står inför stora utmaningar och regeringens övergripande målsättning är ett hållbart fiske, ökad resurseffektivitet och mer hållbara fiskemetoder och redskap.

Den 26 augusti 2021 presenterade kommissionen ett förslag till förordning när det gäller fastställande av fiskemöjligheter i Östersjön för 2022 samt vissa fiskemöjligheter i vatten utanför Östersjön. Kommissionen har angett att förslaget innebär att de totala tillåtna fångstmängderna (TAC) och kvoter för 2022 i Östersjön fastställs på nivåer som överensstämmer med målen och principerna i den gemensamma fiskeripolitiken, inklusive målet om beståndsstorlek över den nivå som kan ge maximalt hållbar avkastning (MSY) i linje med den fleråriga Östersjöplanen för torsk, sill/strömming och skarpsill i Östersjön och att förslaget är grundat på internationella havsforskningsrådet (ICES) vetenskapliga råd om MSY. ICES bedömer att beståndssituationen för strömming i Bottniska viken är god och att strömmingen har en beståndsstorlek över MSY. Regeringens övergripande målsättning är att förvaltningsåtgärder ska beslutas i linje med den gemensamma fiskeripolitikens mål och principer.

Det stämmer att det har inkommit en skrivelse till Näringsdepartementet och Havs- och vattenmyndigheten. Det är Havs- och vattenmyndigheten som har regeringens uppdrag för bevarande, restaurering och hållbart nyttjande av sjöar, vattendrag, hav och fiskresurserna. Tillräckliga vetenskapliga underlag som tydliggör orsakssamband är en förutsättning för att bedöma vilka åtgärder som är rätt att vidta för bevarande och förvaltning av fiskbestånden. Strömming i centrala Östersjön är det största förvaltade fiskbeståndet i Östersjön. Havs- och vattenmyndigheten har i nuläget inte viktiga nyckeldata för att analysera beståndet på mindre skala än det som ges inom den biologiska rådgivningen. Mot bakgrund av det har regeringen uppdragit till Havs- och vattenmyndigheten att utreda hur fiskeregleringarna kan utvecklas för att skydda kustlekande bestånd av sill i norra Egentliga Östersjön. Uppdraget ska redovisas till regeringen (Näringsdepartementet) senast den 31 mars 2022. Jag följer arbetet med att förbättra miljösituationen och kunskapen om fiskbestånden i Östersjön.

För mig och regeringen är det viktigt att det även i framtiden finns förutsättningar för ett småskaligt kustnära fiske och en konkurrenskraftig fiskerinäring som levererar och bereder fiskeriprodukter i Sverige.

Stockholm den 29 september 2021

Ibrahim Baylan

Skriftlig fråga 2021/22:13 av Lars Beckman (M) (Besvarad 2021-09-17)

Fråga 2021/22:13 Strömmingsbeståndet utanför Gävleborgskusten

av Lars Beckman (M)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Strömmingen är hotad, varnar Kustfiskarna Bottenhavet i SVT Gävleborg. Organisationen larmar om tomma nät på grund av överfiske och föreslår ett tillfälligt fredningsområde i Östersjön. Området som föreslås ligger strax sydost om Söderhamn och är en plats där strömmingen håller till om vintrarna. Där vill man att trålförbud ska gälla under perioden 1 januari–31 mars nästa år. Förslaget har lämnats in till Näringsdepartementet och Havs- och vattenmyndigheten (HaV).

”Det är katastrofalt dåligt fiske, men allvarligast är det för ekosystemet. Strömmingen är ryggraden i ekosystemet, när den försvinner får man negativa följdeffekter, säger projektledare på Kustfiskarna Bottenhavet.”

Vid ett av mina företagsbesök i länet träffade jag nyligen några av yrkesfiskarna i Gävleborg. En familj som har fiskat i generationer efter kusten i Gävleborg. I augusti rapporterade de in noll (0) kilo strömming. Det är en situation som är mycket oroande.

I februari meddelade HaV ett åtgärdspaket för att skydda strömmingen i Östersjön. Men det har inte implementerats än, enligt organisationen.

”Åtgärdspaketet är bra om det kan bli verklighet. Men dels är det osäkert och dels alldeles för långt fram i tiden. Förra året sa fiskarna att fångsten man tidigare fick på ett nät får man nu på tio nät, säger projektledaren hos kustfiskarna till SVT.” Han säger i inslaget att stora trålare fiskar i området för att leverera fiskmjöl till Danmark. ”Det här är i absolut sista stunden. Vi har kämpat i många år om sänkta kvoter, men ett tillfälligt stopp är bättre än inget alls. Utöver fisken och fiskarnäringen påverkas även konsumenterna – de som köper surströmming. Dels för att fångsterna är dåliga och dels för att storleken på själva strömmingen har minskat. – I år har produktionen halverats. Om det fortsätter nedåt blir det väldigt svårt att hålla i gång näringen på lång sikt. Det är svårt att se en framtid med surströmming om det fortsätter så här avslutar företrädaren för kustfiskarna till SVT Gävleborg.”

Jag vill med anledning av ovanstående fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Vad avser ministern att vidta för åtgärder på kort sikt i höst för att säkerställa att inte strömmingen utrotas utefter kusten i Gävleborg och i Östersjön?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.