Till innehåll på sidan

Studieplatserna på officersutbildningen

Svar på skriftlig fråga 2023/24:171 besvarad av Försvarsminister Pål Jonson (M)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
Fö2023/01715 Försvarsdepartementet Försvarsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2023/24:171 av Mikael Larsson (C)
Studieplatserna på officersutbildningen

Mikael Larsson har frågat mig om hur jag och regeringen tänker tillse att studieplatserna på officersutbildningarna fylls.

Officersutbildningen vid Försvarshögskolan konkurrerar med andra attraktiva högre utbildningar. Försvarsmakten och Försvarshögskolan ansvarar tillsammans för att attraktionskraften är tillräckligt hög för att säkerställa inflödet av officerare till Försvarsmakten. Jag har en kontinuerlig dialog med både Försvarsmakten och Försvarshögskolan i ärendet och har förtroende för att Försvarsmakten återkommer till regeringen, om denna eller andra faktorer riskerar att påverka krigsorganisationens tillväxt. Regeringen analyserar behovet av ytterligare åtgärder.

Då regeringen så sent som den 2 maj i år ändrade officersförordningen, så att dagersättningen för kadetter höjdes från 140 kr till 175 kr per dag, är det för tidigt att se vilka resultat avseende attraktionskraft detta har haft.


Ett viktigt led i tillväxten är att utöka antalet värnpliktiga som årligen grundutbildas. I regeringens budgetproposition för 2024 (prop. 2023/24:1 Utgiftsområde 6) anger regeringen att inriktningen är att öka antalet totalförsvarspliktiga till 8 000 årligen från 2025. Detta kommer att öka rekryteringsbasen för officersutbildningen. Omprioriteringar mellan anslag 2024–2025, samt beräknade tillskott 2026, möjliggör särskilda satsningar på personalområdet inom försvaret, i syfte att bland annat öka personaltillväxten samt för att omhänderta effekterna av nya kollektivavtal och beslut om lön och tillägg.

Stockholm den 8 november 2023

Pål Jonson

Skriftlig fråga 2023/24:171 av Mikael Larsson (C) (Besvarad 2023-10-27)

Fråga 2023/24:171 Studieplatserna på officersutbildningen

av Mikael Larsson (C)

till Försvarsminister Pål Jonson (M)

 

Sverige står inför en upprustning av försvaret, och stora satsningar görs på Försvarsmakten. Här är personalen en avgörande nyckel, liksom satsningar på bättre villkor för personalen. Lika viktigt är det med rätt ersättningar och förutsättningar för officersaspiranter som utbildar sig. Det är viktigt att man fullföljer utbildningen och sedan är med och utvecklar det svenska försvaret.

Många av de förordningar som i dag gäller är från tidigt 90-tal, när Sverige såg helt annorlunda ut. Samhället har förändrats, och priser har stigit och förändrats. Här är det viktigt att de förordningar som finns som reglerar ersättningar till officersaspiranter hänger med tiden. Det handlar bland annat om:* höjd och till prisbasbelopp kopplad fribeloppsgräns vid bostads- och familjebidrag för att möjliggöra för studerande och eventuell sambo att ha en inkomst från arbete* höjd dagersättning för att motsvara nivån den låg på vid införandet 1994* autoindexerad dagersättning genom den reformeras till en månadsersättning på cirka en åttondels prisbasbelopp. 

Detta är en del i det regeringen kan göra för att locka fler att studera till officerare.

I oktober 2023 lämnade undertecknad in en fråga till statsrådet om just hur den ekonomiska situationen för officersaspiranter inom försvaret kan förbättras. Svaret från statsrådet var då att kadettersättningen höjts vilket är bra, men statsrådet hänvisade också till att antalet platser på officersutbildningen ska bli större. Det som är viktigt är att det ska bli fler officerare men då behöver just den ekonomiska situationen för dem som ska läsa till officerare bli bättre, och då finns det en del förordningar som behöver förändras, till exempel de som beskrivs ovan. 

I svaret på den förra frågan jag ställde hänvisade statsrådet alltså till att platserna på officersutbildningen ska bli fler men inget om de ekonomiska förutsättningarna.

Med anledning av detta vill jag fråga försvarsminister Pål Jonson:

 

Exakt hur tänker ministern och regeringen tillse att studieplatserna på officersutbildningarna fylls?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.