Till innehåll på sidan

Studier med aktivitetsersättning

Svar på skriftlig fråga 2022/23:122 besvarad av Statsrådet Anna Tenje (M)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
S2022/ 04628 Socialdepartementet Äldre- och socialförsäkringsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2022/23:122 av Isabell Mixter (V)
Studier med aktivitetsersättning

Isabell Mixter har frågat mig om jag avser att ta något initiativ för att säkerställa att de som har förlängd skolgång med aktivitetsersättning får bättre möjligheter att ta ut examen utan underkänt i något ämne.

Syftet med aktivitetsersättning vid förlängd skolgång är att ungdomar med funktionsnedsättning ska ha möjlighet att slutföra en utbildning som ger kompetens motsvarande gymnasienivå utan att själva behöva stå för sin försörjning medan utbildningen pågår.

En person kan få aktivitetsersättning för förlängd skolgång om hon eller han behöver längre tid på sig att bli klar med skolan på grund av en funktionsnedsättning. Ersättningen beviljas oavsett om personens arbetsförmåga är nedsatt eller inte. Aktivitetsersättning ska utges under den tid som en person behöver för att kunna avsluta sin skolgång på grundskole- eller gymnasienivå. All den utbildning som krävs för att den försäkrade ska kunna uppnå kompetens motsvarande gymnasienivå kan berättiga till ersättning.

Generellt gäller att den som vill ändra sitt betyg har möjlighet att genomgå prövning i alla ämnen som det sätts betyg i. Detta gäller även för den som tidigare har fått betyg i ämnet och även om betyget omfattar den kurs eller nivå i ämnet som prövningen gäller. Med prövning i ett ämne avses en bedömning av kunskaper på den nivå i ämnet som prövningen gäller som resulterar i ett betyg som sätts i enlighet med bestämmelserna om betyg och betygssättning.

Att fler personer ska kunna försörja sig själva är ett prioriterat område för regeringen. Förlängd skolgång med aktivitetsersättning är en viktig förmån eftersom den ger unga personer med funktionsnedsättning möjligheter till en grundläggande utbildning som ökar deras chanser att komma in på arbetsmarknaden.

Stockholm den 14 december 2022

Anna Tenje

Skriftlig fråga 2022/23:122 av Isabell Mixter (V) (Besvarad 2022-12-07)

Fråga 2022/23:122 Studier med aktivitetsersättning

av Isabell Mixter (V)

till Statsrådet Anna Tenje (M)

 

Den som behöver förlängd skolgång för att klara av sina studier i gymnasieskolan kan under vissa förutsättningar få aktivitetsersättning i stället för studiemedel. Det kan bland annat gälla personer som saknar möjlighet att studera med annan ersättning som CSN, på grund av sjukdom, NPF-diagnos eller att man redan har gjort slut på sina CSN-medel.

Försäkringskassan har i sin rättsliga vägledning tolkat det som att ”den förlängda skolgången anses avslutad när den försäkrade har rätt till en gymnasieexamen utfärdad av gymnasieskolan eller den kommunala vuxenutbildningen”.

Enligt Skolverket kan en person ta ut en komvuxexamen med en till tre kurser med betyget F (150 poäng). Den som gör det får dock svårt att komma in på många högskoleutbildningar eller att få anställning.

När en examen planeras inom vuxenutbildningen ser man oftast till att samtliga betyg är godkända, för att personen ska ha så stor chans som möjligt att vidareutbilda sig i framtiden. Till följd av Försäkringskassans tolkning nekas elever med förlängd skolgång aktivitetsersättning om de vill läsa om de kurser de underkänts i för att få en examen utan F. Detta hindrar i praktiken denna grupp från att ta ut en fullgod examen och begränsar deras möjligheter till vidare studier och arbete.

Mot denna bakgrund vill jag fråga statsrådet Anna Tenje:

 

Avser statsrådet att ta något initiativ för att säkerställa att de som har förlängd skolgång med aktivitetsersättning får bättre möjligheter att ta ut examen utan underkänt i något ämne?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.