Till innehåll på sidan

Svenskt bistånd

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1240 besvarad av Statsrådet Matilda Ernkrans (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
UD2022/ 03975 Utrikesdepartementet Biståndsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:1240 av Kjell Jansson (M)
Svenskt bistånd

Kjell Jansson har frågat mig om Venezuela, Kuba och Nordkorea står på min lista över vilka länder Sverige ger, eller ämnar ge, bistånd till och, om svaret är ja, hur mycket vartdera landet får i bistånd, och huruvida jag ämnar fortsätta bevilja dem bistånd framgent.

Sverige har inget ordinarie utvecklingssamarbete med Nordkorea och Venezuela utan enbart humanitärt stöd. Det svenska humanitära stödet är behovsstyrt och syftar till att rädda liv samt lindra nöd. Stödet utgår från internationell humanitär rätt och ges i enlighet med de humanitära principerna om humanitet, opartiskhet, neutralitet och oberoende.

Regimen i Venezuela har orsakat en svår humanitär och ekonomisk kris som tvingat sex miljoner venezolaner att fly landet. Sverige arbetar för att minska det venezolanska folkets lidande och det direkta stödet till internationella organisationer i Venezuela uppgick 2021 till 121 MSEK. Regeringen planerar att fortsätta mobilisera ytterligare resurser till den akuta humanitära krisen, som fortsätter vara en av de mest underfinansierade i världen.

Sverige har under många år gett humanitärt bistånd till den nordkoreanska befolkningen som svar på exempelvis naturkatastrofer, huvudsakligen till FN-organ och Röda Korset-rörelsen. Nordkorea har emellertid i stor utsträckning varit stängt för omvärlden i över två år till följd av landets smittskyddsåtgärder. Internationellt tillträde är i nuläget inte möjligt, och det är svårt att genomföra och följa upp det humanitära biståndet. Sverige ser genom Sida för närvarande över sin fördelning av medel för 2022. Avsikten är att bibehålla beredskap att snabbt kunna svara upp mot humanitära behov i det fall att de humanitära organisationerna åter kan bedriva sin verksamhet i Nordkorea.

Med Kuba bedriver Sverige ett utvecklingssamarbete som regleras av den strategi som antogs i maj 2021 för perioden 2021–2025 om totalt 175 MSEK. Fokus för utvecklingssamarbetet ligger på att stärka förutsättningarna för demokrati och jämställdhet samt ökad respekt för mänskliga rättigheter och rättsstatens principer. Ett annat syfte är att främja entreprenörskap och privat småföretagande i ljuset av Kubas nya lagstiftning för små och medelstora företag.

I inget av de tre länderna ovan utbetalas svenska biståndsmedel till företrädare för staten eller dess myndigheter.

Stockholm den 16 mars 2022

Matilda Ernkrans

Skriftlig fråga 2021/22:1240 av Kjell Jansson (M) (Besvarad 2022-03-10)

Fråga 2021/22:1240 Svenskt bistånd

av Kjell Jansson (M)

till Statsrådet Matilda Ernkrans (S)

 

Sverige lägger 60 miljarder kronor på bistånd under 2022. Det är dock svårt att få grepp om vart pengarna tar vägen. Nyligen kom det till kännedom att Ryssland får 400 miljoner kronor årligen, trots att landet styrs av en brutal diktator vid namn Vladimir Putin.

Moderaternas biståndspolitik bygger på en insikt om att det inte är bistånd som driver utveckling. Marknadsekonomin, äganderätten och fri handel utgör grunden för samhällens utveckling och hållbart välstånd. Målet för biståndspolitiken måste vara att göra det möjligt för länder att gå från bistånd till handel så att det traditionella biståndet en dag kan upphöra.

Mänskliga fri- och rättigheter, demokrati, rättsstat samt marknadsekonomi bör alltid vara vägledande vad gäller Sveriges engagemang i världen. Det gäller även biståndet.

Med bakgrund i detta går det att ifrågasätta nuvarande biståndspolitik.

Mina frågor till statsrådet Matilda Ernkrans lyder:

Står Venezuela, Kuba och Nordkorea på statsrådets lista över vilka länder Sverige ger, eller ämnar ge, bistånd till, och om svaret är ja, hur mycket får vardera land i bistånd, och ämnar statsrådet fortsätta bevilja dem bistånd framgent?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.