Till innehåll på sidan

Svenskt bistånd

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1242 besvarad av Statsrådet Matilda Ernkrans (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
UD2022/ 03995 Utrikesdepartementet Biståndsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:1242 av Kjell Jansson (M)
Svenskt bistånd

Kjell Jansson har frågat mig om jag ämnar verka för att Sverige ska fortsätta ge bistånd till diktaturer, och hur många diktaturer får svenskt bistånd i dagsläget.

Målet för vårt bistånd är att förbättra levnadsvillkoren för människor som lever i fattigdom och förtryck. Det är människorna – inte regeringarna - vi arbetar för. Därför behöver vi stödja människor även i länder där den demokratiska utvecklingen går bakåt. Att fortsätta stödja de modiga civilsamhällesaktörer, försvarare av mänskliga rättigheter och andra krafter som har viljan och förmågan att fortsätta bidra till ökad demokrati och respekt för de mänskliga rättigheterna är av största vikt.

Regeringen har genomgående varit tydlig med att vid en negativ utveckling vad gäller mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer i ett av våra samarbetsländer är utgångspunkten att stödet till staten ska minska. Därtill är den del av det svenska utvecklingssamarbetet som kanaliseras genom offentliga aktörer begränsat och torde därför ha begränsat värde som påtryckningsmedel.

Sverige stödjer inte den ryska staten med varken bistånd eller medel för internationell samverkan. Det svenska stödet till Ryssland finansieras utifrån statsbudgetens utgiftsområde 5, Internationell samverkan, och klassificeras inte som bistånd och uppgår till cirka 80 miljoner kronor per år. Stödet går framför allt till ryskt civilsamhälle och oberoende medier för deras arbete med demokrati, mänskliga rättigheter och tillgången till fri och oberoende information. Några av projekten som Sida och Svenska institutet finansierar involverar till en liten del samarbete med offentliga aktörer, till exempel statliga universitet. Vi ser just nu över hur dessa samarbeten ska avslutas med anledning av Rysslands aggression mot Ukraina.

Stockholm den 16 mars 2022

Matilda Ernkrans

Skriftlig fråga 2021/22:1242 av Kjell Jansson (M) (Besvarad 2022-03-10)

Fråga 2021/22:1242 Svenskt bistånd

av Kjell Jansson (M)

till Statsrådet Matilda Ernkrans (S)

 

Sverige lägger 60 miljarder kronor på bistånd under 2022. Det är dock svårt att få grepp om vart pengarna tar vägen. Nyligen kom det till kännedom att Ryssland får 400 miljoner kronor årligen, trots att landet styrs av en brutal diktator vid namn Vladimir Putin.

Moderaternas biståndspolitik bygger på en insikt om att det inte är bistånd som driver utveckling. Marknadsekonomi, äganderätt och fri handel utgör grunden för samhällens utveckling och hållbart välstånd. Målet för biståndspolitiken måste vara att göra det möjligt för länder att gå från bistånd till handel så att det traditionella biståndet en dag kan upphöra.

Mänskliga fri- och rättigheter, demokrati, rättsstat samt marknadsekonomi bör alltid vara vägledande vad gäller Sveriges engagemang i världen. Det gäller även biståndet.

Mot bakgrund av detta går det att ifrågasätta nuvarande biståndspolitik.

Min fråga till statsrådet Matilda Ernkrans lyder:

 

Ämnar statsrådet verka för att Sverige ska fortsätta ge bistånd till diktaturer, och hur många diktaturer får svenskt bistånd i dagsläget?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.