Till innehåll på sidan

Svenskt stöd till iransk opposition

Svar på skriftlig fråga 2020/21:3390 besvarad av Statsrådet Per Olsson Fridh (MP)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
UD2021/ 11067 Utrikesdepartementet Statsrådet Olsson Fridh Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:3390 av Markus Wiechel (SD) Svenskt stöd till iransk opposition

Markus Wiechel (SD) har frågat mig om regeringen avser använda sig av biståndet för att pressa den iranska regimen eller på annat sätt, exempelvis med ekonomiska medel, stödja oppositionella i Iran.

Som framförts i Utrikesminister Lindes interpellationsdebatter, och även i svar på flera riksdagsfrågor – bl.a. 44, 50, 142, 273, 325, 549, 1046, 1060, 1506, 1871, 2435, 3004, 3100, 3343, 3372 och 3384 under nuvarande riksdagsår – är läget vad gäller de mänskliga rättigheterna i Iran fortsatt mycket allvarligt. Regeringen lyfter regelbundet MR-situationen i Iran i bilaterala kontakter på olika nivåer. Skyddet av och respekten för mänskliga rättigheter är central i Sveriges relation med Iran.

Sverige har inget bilateralt utvecklingssamarbete med Iran. Däremot utgör Sverige en av de största kärnstödsgivarna till FN:s utvecklings- och humanitära organisationer. Flera av organisationerna har biståndsverksamhet i Iran, till gagn för de människor som bor i Iran, inklusive afghanska flyktingar till Iran.

Eftersom frågeställaren, liksom i fråga 3100 till utrikesminister Linde, nämner regeringens demokratifokus, kan jag hänvisa till svaret på 3100 om hur regeringen på olika sätt inom ramen för demokratisatsningen verkar för att främja demokratiska styrelseskick, politiska system med konkurrerande politiska partier, samt att säkerställa respekten för rättsstatens principer. Att främja och skydda allas åtnjutande av mänskliga rättigheter är centralt i detta arbete.

Stockholm den 13 augusti 2021

Per Olsson Fridh

Skriftlig fråga 2020/21:3390 av Markus Wiechel (SD) (Besvarad 2021-07-30)

Fråga 2020/21:3390 Svenskt stöd till iransk opposition

av Markus Wiechel (SD)

till Statsrådet Per Olsson Fridh (MP)

 

Det iranska folket har nu länge plågats av ett långvarigt och statssanktionerat förtryck och vittnesmålen är många även i Sverige. Detta ser vi inte minst genom den kommande rättegången mot en 60-årig iransk medborgare som till följd av sin roll den iranska så kallade dödskommissionen misstänks för grovt folkrättsbrott.

Förtrycket, övervakningen, kidnappningarna, censuren och avrättningarna är sorgligt nog en del av vardagen i Iran ända sedan islamisterna tog över landet och demokratin är som bekant icke-existerande. Av den anledningen ser vi nu de största demonstrationerna i landet på flera år som inte helt oväntat möts av urskillningslöst våld från diktaturens säkerhetsstyrkor.

Tystnaden från EU eller den svenska regeringen om vad som sker är närmast skandalös. I internationella och på sociala medier finns det däremot mycket information om vad som sker. Amnesty International har dessutom kunnat verifiera uppgifter som klargör tydliga brott mot internationellt rätt. Som Irankännaren tillika advokaten Nima Rostami skriver i en debattartikel i tidningen Bulletin kan statsapparatens övergrepp mot oliktänkande och kontroll av befolkningen jämföras med sovjetiska KGB eller östtyska Stasi. Av den anledningen kommer det iranska folket fortsätta sin kamp, men det är i stort behov av utländskt stöd.

Den svenska regeringen har utmärkt sig för att i sin biståndspolitik ha ett tydligt demokratifokus. Det bör därför ligga regeringens intresse att fullfölja detta under en situation som den vi ser i Iran just nu. De diplomatiska samtal som regeringen har fört med islamistregimen har inte gett några positiva resultat, varför det minsta man kan förvänta sig är att regeringen använder sig av exempelvis biståndet för att ställa krav på regimen. Vidare bör det vara ett ypperligt tillfälle att ekonomiskt stödja den iranska oppositionen.

Mot bakgrund av detta har jag följande fråga till biståndsminister Per Olsson Fridh: 

Avser statsrådet att använda sig av biståndet för att pressa den iranska regimen eller på annat sätt, exempelvis med ekonomiska medel, stödja oppositionella i Iran?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.