Till innehåll på sidan

Sveriges agerande i EU med anledning av tidigare riksdagsbeslut och fiskeavtal med Marocko

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1199 besvarad av Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX


N2018/02629/FJR

Näringsdepartementet

Landsbygdsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:1199 av Björn Söder (SD)
Sveriges agerande i EU med anledning av tidigare

riksdagsbeslut och fiskeavtal med Marocko

Björn Söder har frågat EU- och handelsminister Ann Linde varför Sverige lade ned sin röst gällande ett nytt avtalsförslag trots att avtalsförslaget bryter mot EU-domstolens beslut, och varför Sverige inte driver frågan i EU om ett erkännande av den sahariska arabiska demokratiska republiken (Västsahara) i enlighet med riksdagens beslut från den 5 december 2012.

Frågan har överlämnats till mig.

Den 8 januari 2018 presenterade kommissionen en rekommendation till rådet om att bemyndiga kommissionen att inleda förhandlingar om ett nytt protokoll inom ramen för EU:s fiskepartnerskapsavtal med Marocko. Det nu gällande protokollet löper ut den 14 juli 2018. På jordbruks- och fiskerådet den 19 februari 2018 bemyndigades kommissionen att inleda förhandlingar om ett nytt protokoll med Marocko. Sverige var det enda landet som röstade nej till bemyndigandet. Den 27 februari 2018 bekräftades denna hållning av Europeiska unionens domstol i mål C-266/16 att de till Västsaharas territorium angränsande vattnen inte ingår i den fiskezon som avses i fiskepartnerskapsavtalet. Avgörandet hänvisar i sin tur till en tidigare dom i mål C-104/16, meddelad den 21 december 2016. Regeringens bedömning är att EU-domstolens avgörande i stort överensstämmer med Sveriges tidigare ståndpunkt i frågan. Till följd av avgörandet från EU-domstolen presenterade kommissionen den 22 mars 2018 en ny rekommendation till rådet om att bemyndiga kommissionen att inleda förhandlingar om ett tillägg till fiskepartnerskapsavtalet mellan EU och Marocko, och även ett nytt protokoll.
Det senaste bemyndigandet är ur ett folkrättsligt perspektiv en förbättring i förhållande till tidigare. Bl.a. står det nu uttryckligen att kommissionen ska säkerställa att den berörda befolkningen ska involveras på ett adekvat sätt, och att detta ska ske i enlighet med EU-domstolens domar. Utifrån en svensk tolkning av domarna framgår att Marocko inte representerar det västsahariska folket och att det västsahariska folkets samtycke ska inhämtas.
Skrivningen i bemyndigandet är ny och har närmat sig den linje som Sverige har drivit. Vidare medför det nya bemyndigandet att de socioekonomiska vinster som följer av avtalet och protokollet ska gynna den berörda befolkningen. Sammantaget anser regeringen att bemyndigandet har förbättrats betydligt jämfört med det bemyndigande som Sverige röstade nej till i februari 2018, men att den fortfarande inte lever upp till de förväntningar regeringen har. Sverige anser att Polisario är en representant för det västsahariska folket och som därför behöver konsulteras. Det är viktigt att det västsahariska folket ger sitt medgivande till ett avtal och att detta är informerat och frivilligt.

Det är mot denna bakgrund Sverige avstod från att rösta när frågan sist var uppe på jordbruks- och fiskerådet den 16 april 2018. Regeringen fick också riksdagens stöd för denna linje vid överläggningen i miljö- och jordbruksutskottet den 12 april 2018. När tillägget till avtalet samt protokollet är färdigförhandlat kommer det att underställas rådet igen.

När det gäller ett erkännande av Västsahara är regeringen konsekvent i sitt förhållningssätt. Regeringen står bakom västsahariernas rätt till självbestämmande och ger fullt stöd till den pågående politiska processen under FN:s översyn. Detta inkluderar även arbetet som utförs för att hitta en lösning på hur västsahariernas rätt till självbestämmande ska åtnjutas.

Stockholm den 26 april 2018



Sven-Erik Bucht

Skriftlig fråga 2017/18:1199 av Björn Söder (SD) (Besvarad 2018-04-18)

Fråga 2017/18:1199 Sveriges agerande i EU med anledning av tidigare riksdagsbeslut och fiskeavtal med Marocko

av Björn Söder (SD)

till Statsrådet Ann Linde (S)

 

Trots att riksdagen, med Socialdemokraternas stöd, den 5 december 2012 tillkännagav för den dåvarande regeringen att Sverige snarast bör erkänna den sahariska arabiska demokratiska republiken (Västsahara) som en fri och självständig stat och även verka för detta inom EU har Socialdemokraterna i regeringsställning svikit. Vid en pressträff den 15 januari 2016 meddelade utrikesminister Margot Wallström att regeringen inte avser att ”erkänna Västsahara utan ansluter sig därmed till tidigare regeringars bedömning i frågan” och hänvisar till FN:s arbete med att lösa konflikten. I FN:s säkerhetsråd har Sverige knappast gjort mycket väsen av sig i denna fråga.

Den 27 februari meddelade EU-domstolen att fiskeavtalet mellan EU och Marocko inte gäller västsahariska vatten, eftersom Västsahara inte tillhör Marocko (Case C-266/16): ”The Court therefore holds that, taking account of the fact that the territory of Western Sahara does not form part of the territory of the Kingdom of Morocco, the waters adjacent to the territory of Western Sahara are not part of the Moroccan fishing zone referred to in the Fisheries Agreement.” EU:s utrikesminister Federica Mogherini meddelade dock omedelbart efter domslutet att EU vill fortsätta fiskeavtalet med Marocko.

Sverige röstade tidigare i vintras nej till EU-kommissionens mandat att försöka förlänga avtalet. Men nu i april lade Sverige ned sin röst gällande ett nytt förslag till mandat. Sverige står uppenbarligen alltså inte längre tydligt upp för folkrätt och internationell lag.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Ann Linde:

 

Varför lade Sverige ned sin röst gällande ett nytt avtalsförslag trots att avtalsförslaget bryter mot EU-domstolens beslut, och varför driver Sverige inte i EU frågan om ett erkännande av den sahariska arabiska demokratiska republiken (Västsahara) i enlighet med riksdagens beslut från den 5 december 2012?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.