Till innehåll på sidan

Sveriges agerande och mänskliga rättigheter för palestinier i Gaza

Svar på skriftlig fråga 2023/24:738 besvarad av Utrikesminister Tobias Billström (M)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

Svar på fråga 2023/24:738 Sveriges agerande och mänskliga rättigheter för palestinier i Gaza

till Utrikesminister Tobias Billström (M)

 

Svar på fråga 2023/24:738 av Dzenan Cisija (S)
Sveriges agerande och mänskliga rättigheter för palestinier i Gaza

Dzenan Cisija har frågat mig om effekterna av Sveriges agerande när det gäller vårt internationella anseende, och vilka initiativ jag avser vidta för att säkerställa internationell rätt och mänskliga rättigheter i Gaza.

Jag delar frågeställarens djupa oro för den katastrofala och ohållbara humanitära situationen i Gaza. Regeringen kräver ökat humanitärt tillträde till Gaza och agerar för en omedelbar humanitär vapenvila.

Införsel av livsmedel, vatten, mediciner och andra förnödenheter måste öka varför regeringen tagit initiativ till en demarche i Israel, där över 30 länder deltog, om vikten av ökat humanitärt tillträde. Sverige verkar också för att EU fortsätter att inskärpa kravet på fullt, säkert och obehindrat humanitärt tillträde. Detta är helt nödvändigt för att möta den överhängande risken för svält.

Regeringen har sedan den 7 oktober ökat det humanitära stödet till Gaza med över 300 miljoner kronor. Därtill har regeringen återupptagit utbetalning av kärnstöd till UNRWA. Efter skriftliga försäkringar från UNRWA om utökad transparens samt stärkt granskning och kontroll, och givet de omfattande humanitära behoven har Sverige nått en överenskommelse med UNRWA och en första utbetalning om 200 miljoner kronor har genomförts. Ytterligare utbetalningar kommer att bli aktuella senare under året baserat på vilka framsteg som görs på dessa områden.

 

Vi välkomnar de ansträngningar som görs av inte minst Egypten, Qatar och USA för en vapenvila. Kvarvarande personer i gisslan måste omedelbart friges, och humanitärt bistånd måste på ett säkert sätt och i tillräcklig omfattning kunna nå hjälpbehövande.

Hamas terrordåd den 7 oktober är fortsatt ett trauma för Israel, dess befolkning och för judar över hela världen. Israel har rätt att försvara sig mot Hamas inom folkrättens, inklusive den internationella humanitära rättens, ramar. Det höga antalet döda civila väcker allvarliga frågor.

Regeringen har konsekvent, bilateralt, genom EU och i FN, uppmanat alla sidor att respektera den internationella humanitära rätten och det internationella regelverket för mänskliga rättigheter, samt att skydda den civila befolkningen.

Regeringen stödjer de internationella ansträngningar som görs för en återupptagen process mot en förhandlad tvåstatslösning, där Israel och Palestina kan samexistera i fred och säkerhet.

Stockholm den 27 mars 2024

 

 

Tobias Billström

 

 

Skriftlig fråga 2023/24:738 av Dzenan Cisija (S) (Besvarad 2024-03-19)

Fråga 2023/24:738 Sveriges agerande och mänskliga rättigheter för palestinier i Gaza

av Dzenan Cisija (S)

till Utrikesminister Tobias Billström (M)

 

Som svensk riksdagsledamot med personlig erfarenhet av folkmordet i Bosnien känner jag en djup empati för de hårt drabbade civila i Gaza. Historien upprepar sig, och det är hjärtskärande att se konsekvenserna av Israels militära aktioner – över 30 000 döda palestinier, inklusive 12 000 barn, samt den katastrofala humanitära situationen med svält och brist på grundläggande förnödenheter. Gaza lider nu av riktig svält (fas 5 enligt FN), inte på grund av naturkatastrofer, utan en medveten israelisk politik. Samtidigt är västvärldens reaktioner, inklusive Sveriges under den nuvarande högerregeringen, obefintliga. Denna dubbelmoral, där muslimska palestiniers lidande inte väger lika tungt som andra människors, är oacceptabel.

Sverige har nyligen dragit sig ur sitt stöd till UNRWA, vilket förvärrat den redan prekära situationen. Trots efterföljande kritik och delvis återupptaget stöd är regeringens antipalestinska hållning och försiktiga inställning till Israel tydlig. Vårt lands anseende och förmågan att agera för mänskliga rättigheter och solidaritet står på spel.

Det är dags för västvärlden, inklusive Sverige, att ta ställning för mänskligheten – för en vapenvila i Gaza och för ett slut på detta massmord på den palestinska civilbefolkningen.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Tobias Billström:

 

Hur bedömer ministern effekterna av Sveriges agerande när det gäller landets internationella anseende, och vilka initiativ avser ministern vidta för att säkerställa internationell rätt och mänskliga rättigheter i Gaza?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.