Till innehåll på sidan

Sveriges ansvar i världen

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2895 besvarad av Statsrådet Per Olsson Fridh (MP)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
UD2021/07453 Utrikesdepartementet Statsrådet Olsson Fridh Till riksdagen

Svar på fråga 2021/21:2895 av Björn Söder (SD) Sveriges ansvar i världen

Björn Söder har frågat mig om Sverige har ansvar för att ta hand om hela världen, eller om jag kommer att vidta åtgärder för att prioritera att svenska skattemedel i första hand går till att laga den svenska välfärden.

Sverige har en lång tradition av jämlikhet och solidaritet, såväl nationellt som globalt, vilket ger oss inflytande och respekt världen över. Det är något vi ska vara stolta över. Det gynnar även Sverige inom områden som handel, fred och säkerhet. Klimatkrisen, hotet mot den biologiska mångfalden och de stora hälsoutmaningarna är några av de ödesfrågor som vi måste bemöta genom globala samarbeten och genom biståndet.

Jag delar inte bilden att flertalet länder drar ner på sitt bistånd. Av OECD DAC framgår att biståndet under 2020 ökade globalt, liksom inom EU, och att länder stod fast vid sina åtaganden även efter att pandemin slagit till. Detta trots de ekonomiska- och sociala utmaningar som denna medfört. Den brittiska regeringen har därtill meddelat att deras neddragning av biståndet är temporär och att biståndsbudgeten återigen ska vara 0,7 procent av BNI så snart den ekonomiska situationen tillåter det.

Att ha ett generöst bistånd utesluter inte på något sätt en stark välfärdsstat. Det är viktigt att diskutera prioriteringar och det finns naturligtvis utmaningar i det svenska samhället, men jag ser inte att en urholkning av biståndet på bekostnad av de fattigaste är vägen framåt. Jag är övertygad om att Sverige kan satsa på sjukvård, skola samt äldreomsorg och samtidigt, som länder som Norge och Tyskland, ha ett generöst bistånd.

Stockholm den 26 maj 2021

Per Olsson Fridh

Skriftlig fråga 2020/21:2895 av Björn Söder (SD) (Besvarad 2021-05-18)

Fråga 2020/21:2895 Sveriges ansvar i världen

av Björn Söder (SD)

till Statsrådet Per Olsson Fridh (MP)

 

För ett par veckor sedan meddelade den brittiske premiärministern Boris Johnson att hans regering sänker biståndet med 0,2 procent av bnp. Samtidigt beskrivs detta som bara början. Flera länder har följt det brittiska exemplet. Detta rapporterar Samnytt.

Samtidigt som allt fler länder sänker sitt bistånd för att ha råd att åtgärda stora problem i sina egna länder väljer Sverige att i stället öka sitt bistånd. Detta trots att det svenska välfärdssamhället har stora hål och blöder. Sverige är nu den allra generösaste biståndsgivaren med 1,14 procent av bni.

Statsrådet Per Olsson Fridh säger till Dagens Nyheter:

”Vi ser ökad fattigdom, stora hälsoutmaningar, skenande klimatförändringar och ett ekosystem i kris. Det är utmaningar som ingen kan lösa själv, det kan vi bara göra om vi samarbetar globalt. Att i det läget vilja minska förutsättningarna för Sverige att delta i det samarbetet – det tycker jag är att backa undan från vårt ansvar.”

Av denna anledning vill jag fråga statsrådet Per Olsson Fridh:

 

Anser statsrådet att Sverige har ansvar för att ta hand om hela världen, eller kommer statsrådet att vidta åtgärder för att prioritera att svenska skattemedel i första hand går till att laga den svenska välfärden?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.