Till innehåll på sidan

Sveriges bistånd till Afghanistan

Svar på skriftlig fråga 2020/21:3577 besvarad av Statsrådet Per Olsson Fridh (MP)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
UD2021/ 12400 Utrikesdepartementet Statsrådet Olsson Fridh Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:3577 av Björn Söder (SD)
Sveriges bistånd till Afghanistan

Björn Söder har frågat mig om jag dragit några lärdomar av EBA-rapporten, Punching Above Its Weight or Running With the Crowd? och vilka i så fall, samt vilka åtgärder jag kommer att vidta med hänsyn till rapporten när det gäller

Sveriges bistånd till omvärlden.

EBA-rapporten är ett välkommet tillskott till den kunskapsbank om utvecklingssamarbetet som kontinuerligt byggs upp. Rapporten påtalar komplexiteten i det internationella samfundets engagemang i Afghanistan. Det är en påminnelse om att världssamfundets inledande engagemang 2001 utgick ifrån säkerhetspolitiska grunder, inte biståndspolitiska, och hur detta påverkat fortsatt engagemang för en lång tid framöver.

Samtidigt ser vi att viktiga framsteg har skett, till exempel när det gäller utbildning, hälsa och för civilsamhället. Förhoppningsvis är det här något som vi kan bygga på framöver när vi nu söker alternativa vägar att stötta det afghanska folket. Jag tar särskilt fasta på de positiva omdömen som görs av det svenska stödet via aktörer som SAK och Marie Stopes International.

Det svenska utvecklingssamarbetet kännetecknas av lärande och en ständig anpassning av verksamheten till det sammanhang vi verkar i. Vårt engagemang i Afghanistan utgör inget undantag. Vi kommer att följa upp rapporten på samma sätt som andra rapporter, och vidta de åtgärder som bedöms relevanta.

Stockholm den 8 september 2021

Per Olsson Fridh

Skriftlig fråga 2020/21:3577 av Björn Söder (SD) (Besvarad 2021-09-01)

Fråga 2020/21:3577 Sveriges bistånd till Afghanistan

av Björn Söder (SD)

till Statsrådet Per Olsson Fridh (MP)

 

Expertgruppen för biståndsanalys (EBA) har släppt en ny rapport, Punching Above Its Weight or Running With the Crowd?, i vilken man menar att biståndet, som uppgår till hela 14 miljarder kronor, till Afghanistan under de senaste 20 åren varit missriktat i stor utsträckning. ”I huvudsak har resultaten av utvecklingssamarbetet varit svaga.”

Dagens Nyheter skriver att ”det internationella utvecklingssamarbetet har varit svagt är ett övergripande tema i rapporten och en överväldigande majoritet av de osannolikt många miljarderna till Afghanistan har gått till militära ändamål. För svensk del är det i huvudsak biståndsmyndigheten Sida som fördelar pengarna.”

Biståndsarbetet har kännetecknats av att policyer ”med fördefinierade lösningar på utifrån uppfattade problem har baserats på en begränsad förståelse för hur Afghanistan fungerar”, heter det i rapporten.

Adam Pain, som sammanställt rapporten åt EBA, hävdar att de ekonomiska flödena har haft stora negativa konsekvenser för möjligheterna att göra Afghanistan stabilt. Det har inte heller blivit bättre av att biståndsorganisationerna har varit ”extremt många” utan någon naturlig ledning i någon sektor.

EBA efterlyser nu, enligt Dagens Nyheter, ”ett strategiskt omtag” av Sveriges engagemang i Afghanistan. Detta måste bygga på förståelse, och biståndsarbetet måste ta hänsyn till verkliga förhållanden och justeras efter hur det fraktionerade klansamhället förändras över tid.

För perioden 2021–2024 har Sverige anslagit ytterligare 3,6 miljarder kronor till Afghanistan.

Av denna anledning vill jag fråga statsrådet Per Olsson Fridh:

 

Drar statsrådet några lärdomar av rapporten, och vilka i så fall, och vilka åtgärder kommer statsrådet att vidta med hänsyn till rapporten när det gäller Sveriges bistånd till omvärlden?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.