Till innehåll på sidan

Sveriges hållning till genmodifierade grödor

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1163 besvarad av Miljöminister Karolina Skog (MP)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX


PAGE

1


Dnr M2017/00835/Ke

M2017/00836/Ke

Miljö- och energidepartementet

Miljöministern

Till riksdagen

Svar på frågorna 2016/17:1162 Glyfosat och 2016/17:1163 Sveriges hållning till genmodifierade grödor av Jonas Jacobsson Gjörtler (M)

Jonas Jacobsson Gjörtler har frågat mig dels hur jag ser på den Europeiska kemikaliemyndighetens (Echa) utlåtande om klassificeringen av det verksamma ämnet glyfosat, dels på vilket sätt Echa:s utlåtande kommer att påverka den svenska GMO-politiken och hur kommer det att påverka Sveriges agerande i EU.

Echa har den 15 mars meddelat att myndighetens riskbedömnings-kommitté rekommenderar att behålla nuvarande klassificering för det verksamma ämnet glyfosat, d.v.s. att ämnet orsakar allvarliga ögonskador och är giftigt för vattenlevande organismer med långtidseffekter. Riskbedömningskommittén har inte funnit belägg för att klassificera ämnet som cancerframkallande.

Efter det att Echa:s utlåtande har publicerats har EU-kommissionen sex månader på sig att lägga fram ett förslag till ny godkännandeförordning för glyfosat, för omröstning i den föreskrivande kommittén för växtskyddsmedel.

Först när vi har EU-kommissionens förslag till ny godkännandeförordning för glyfosat i den föreskrivande kommittén för växtskyddsmedel går det att bedöma om det beslutet kommer att påverka Sveriges agerande i EU avseende glyfosat och glyfosatresistenta GMO.

Stockholm den 12 april 2017

Karolina Skog

Skriftlig fråga 2016/17:1163 av Jonas Jacobsson Gjörtler (M) (Besvarad 2017-03-31)

Fråga 2016/17:1163 Sveriges hållning till genmodifierade grödor

av Jonas Jacobsson Gjörtler (M)

till Miljöminister Karolina Skog (MP)

 

Sverige har en lång tradition av att följa den vetenskapliga expertisens rekommendationer när beslut fattas om exempelvis godkännande av genmodifierade grödor. Denna tradition fick dock ett slut i samband med att den nuvarande regeringen tillträdde. Under en längre period avstod Sverige från att rösta i dessa frågor, och sedan en tid tillbaka har regeringen följt de vetenskapliga rekommendationerna förutom i de fall där grödan har haft en större motståndskraft mot glyfosat.

EU:s kemikaliemyndighet (ECHA) har nyligen slagit fast att det saknas tillräckliga vetenskapliga bevis för att klassa glyfosat ens som misstänkt cancerframkallande. Inte heller kan det klassas som mutagent eller skadligt för reproduktionen. Tidigare har FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO) och Europeiska myndigheten för livsmedelsäkerhet (Efsa) konstaterat att glyfosat inte är cancerframkallande.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga miljöminister Karolina Skog:

 

På vilket sätt kommer ECHA:s utlåtande att påverka den svenska GMO-politiken, och hur kommer det att påverka Sveriges agerande i EU?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.