Till innehåll på sidan

Sveriges konkurrenskraft i den digitala sektorn

Svar på skriftlig fråga 2020/21:3628 besvarad av Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
N2021/ 02322 Näringsdepartementet Näringsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:3628 av Lars Hjälmered (M)
Sveriges konkurrenskraft i den digitala sektorn

Lars Hjälmered har frågat mig vilka åtgärder jag har vidtagit och ämnar vidta för att stärka den digitala konkurrenskraften.

Utgångspunkten är den nya rapporten från European Center for Digital Competitiveness där 140 länders utveckling under åren 2018–2020 gällande digital konkurrenskraft rankas.

Det är alldeles klart att utvecklingen i vår omvärld går mycket snabbt och vi kan vare sig slå oss till ro eller leva på gamla meriter. Den digitala utvecklingen påverkar hela samhället, de flesta sektorer och såväl näringsliv som offentlig sektor behöver hänga med i den pågående strukturomvandlingen. För näringslivet är det en möjlighet till utveckling, innovation och utvecklad konkurrenskraft. Digital teknik är också en förutsättning för att genomföra näringslivets klimatomställning och för att Sverige ska nå målet om att bli världens första fossilfria välfärdsland.

Sverige är ett av världens mest innovativa länder. I World Competitiveness Ranking 2021 (Institute for Management Development, IMD) placerar sig Sverige som nummer två, upp fyra placeringar från 2020. I Global Competitive Index 2019 (World Economic Forum, WEF) återfinns Sverige på en åttonde plats. I Global Innovation Index 2020 (World Intellectual Property Organization, WIPO) innehar Sverige en andraplacering.

Regeringen har gjort flera kraftfulla satsningar på det digitala området. Det handlar bl.a. om att stärka förutsättningarna för svensk forskning kring artificiell intelligens och cybersäkerhet vilket beskrivs närmare i forsknings- och innovationspropositionen (prop. 2020/21:60). Universitet och högskolor har fått utökade resurser, som bl.a. väntas bidra till den digitala kompetensutvecklingen. Stora satsningar görs på infrastruktur i syfte att skapa goda möjligheter, i hela landet, att utveckla och nyttja digital teknik. Inom ramen för regeringens samverkansprogram, bl.a. Näringslivets digitala strukturomvandling, förs löpande dialog med experter och företrädare för näringsliv, akademi och det offentliga kring dessa frågor. Digital omställning är nödvändig för Sveriges konkurrenskraft och möjliggör bland annat automation, bättre resursutnyttjande, strategisk användning av data och artificiell intelligens samt nya affärsmodeller. Regeringen kommer därför att föreslå en satsning för att driva arbetet med ett grönt och digitalt omställningslyft i budgetpropositionen för 2022. Regeringen avser också att under 2021 ta fram en strategisk inriktning för data, som bland annat ska bidra till ett ökat utbud av och tillgänglighet till öppna data.

Regeringen arbetar målmedvetet för att stärka förutsättningarna för digital utveckling och att denna kommer alla till del, ökar vår konkurrenskraft och bidrar till den gröna omställningen.

Stockholm den 14 september 2021

Ibrahim Baylan

Skriftlig fråga 2020/21:3628 av Lars Hjälmered (M) (Besvarad 2021-09-08)

Fråga 2020/21:3628 Sveriges konkurrenskraft i den digitala sektorn

av Lars Hjälmered (M)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

I en ny rapport från European Center for Digital Competitiveness rankas 140 länders utveckling under de senaste tre åren gällande digital konkurrenskraft.

Kanada, Georgien och Kina går starkt framåt, och i Europa går utvecklingen snabbast i Litauen, Ungern och Spanien. Sverige tappar däremot kraftigt. Bara Irland, Tjeckien, Tyskland och Albanien tappar mer i digital konkurrenskraft.

Sverige kan inte leva på gamla meriter utan måste ständigt vara på tårna i den stenhårda globala konkurrensen inom den digitala sektorn.

Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Vilka åtgärder har ministern vidtagit och ämnar ministern vidta för att stärka den digitala konkurrenskraften?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.