Till innehåll på sidan

Tillgång till apotek på mindre orter

Svar på skriftlig fråga 2022/23:246 besvarad av Statsrådet Acko Ankarberg Johansson (KD)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Svar på fråga 2022/23:246 av Samuel Gonzalez Westling (V)
Tillgång till apotek på mindre orter

Samuel Gonzalez Westling har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder för att små orter som Ljusne ska ha tillgång till apotek.

Gällande rätt innebär en etableringsfrihet för aktörer på apoteksmarknaden att etablera apotek var som helst i landet. För att stimulera en god tillgång till apotek även i områden där lönsamheten kan vara begränsad finns det statliga s.k. glesbygdsbidraget, som apotek kan få ta del av. Regleringen om vilka som kan få bidraget ändrades 2020, så att fler apotek har möjlighet att få del av det. År 2022 ansökte 45 apotek om glesbygdsbidrag och 44 apotek fick sådant bidrag. Totalt betalade Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket ut 12 miljoner kronor för 2022 i glesbygdsbidrag.

Apotek är ofta beroende av närhet till t.ex. vårdcentraler och får ofta svårt att upprätthålla sin lönsamhet om sådan verksamhet upphör. Regionernas ansvar för att säkerställa god tillgång till vård för medborgarna är därför också av betydelse i sammanhanget.

Utöver fysiska apotek finns det även andra möjligheter att köpa läkemedel. Exempelvis har vissa apotek verksamhet i form av apoteksombud där man kan beställa och hämta ut receptbelagda läkemedel och även köpa vissa receptfria läkemedel. Apoteksombud får bara finnas på ställen där det inte finns några fysiska apotek. I landsbygder är det till exempel vanligt att apoteksombud är tillgängliga i dagligvarubutiker.

Jag vill också framhålla att tillgången till läkemedel till patienten även bygger på att läkemedel finns tillgängliga och inte är restnoterade i sådan omfattning som för närvarande ofta är fallet. Regeringen har därför nyligen beslutat propositionen Vissa frågor om hälso- och sjukvårdens försörjningsberedskap (prop. 2022/23:45) med förslag på åtgärder som ska förstärka försörjningsberedskapen för hälso- och sjukvården och som kompletterar flera pågående myndighetsuppdrag.

Sammantaget ger detta goda förutsättningar för invånare och patienter att kunna få tillgång till sina läkemedel i alla delar av Sverige. Frågan är dock angelägen och jag fortsätter att följa den noga.

Stockholm den 1 februari 2023

Acko Ankarberg Johansson

Skriftlig fråga 2022/23:246 av Samuel Gonzalez Westling (V) (Besvarad 2023-01-20)

Fråga 2022/23:246 Tillgång till apotek på mindre orter

av Samuel Gonzalez Westling (V)

till Statsrådet Acko Ankarberg Johansson (KD)

 

Den 1 januari stängde det privatägda apoteket igen dörrarna i Ljusne i Söderhamns kommun i Hälsingland, och nästan 2 000 invånare blev utan nödvändig apoteksservice. Orten har på kort tid förlorat sin vårdcentral, även den privatägd, och nu också apoteket. Det påverkar självklart Ljusnebornas hälsa och förutsättningar negativt, särskilt de äldre och ekonomiskt utsatta. Det försvårar även arbetet för den kommunala hemtjänsten och närsjukvården.

Under lång tid har privatiseringar setts som lösningen på den bristande servicen på landsbygden. Gång på gång har vi fått bevis för att så inte är fallet. Så länge det går att tjäna bra med pengar finns intresse, men när det inte längre går stängs verksamheter ned, eller etableringar uteblir helt. Det är på sätt och vis logiskt utifrån ett marknadsekonomiskt perspektiv, men inte det befolkningen förväntar sig beträffande hur samhällsservice, som apotek, borde fungera.

Apoteken såldes ut till underpris av regeringen Reinfeldt. De nya ägarna fick dessutom betalt för att hålla apoteken på landsbygden öppna. Privatiseringen blev väldigt lönsam för de nya ägarna. Förlorare blev alla skattebetalare och alla vi som behöver tillgång till en fungerande infrastruktur för tillgång till medicin.

Nu har alltså ytterligare ett apotek på landsbygden stängt ned. Resvägarna för de drabbade blir betydligt längre, och det försämrar tillgången till mediciner för många, särskilt för äldre. Kommunens hemtjänst och närsjukvård får försämrade förutsättningar. Och Ljusneborna får en försämring av den samhällsservice som de bör har rätt till.

Min fråga till statsrådet Acko Ankarberg Johansson blir således följande:

 

Avser statsrådet att vidta några åtgärder för att små orter som Ljusne ska ha tillgång till apotek?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.