Till innehåll på sidan

Tillgänglighetsarbetet i naturvårdsområden

Svar på skriftlig fråga 2023/24:844 besvarad av Statsrådet Romina Pourmokhtari (L)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

Svar på fråga 2023/24:844 Tillgänglighetsarbetet i naturvårdsområden

till Statsrådet Romina Pourmokhtari (L)

 

Svar på fråga 2023/24:844 av Ewa Pihl Krabbe (S)
Tillgänglighetsarbetet i naturvårdsområden

Ewa Pihl Krabbe har frågat mig om jag, inom mitt ansvarsområde, avser att agera för att länsstyrelserna ska få förutsättningar för att fortsätta det viktiga arbetet med tillgänglighetsanpassningar.

Låt mig inleda med att Sverige ska ha en hög ambition i arbetet med naturvård, biologisk mångfald och ekosystemtjänster såväl nationellt som internationellt och inom EU. Regeringens politik utgår från förvaltarskapstanken och strävar efter att hitta de mest kostnadseffektiva åtgärderna, som samtidigt inte skadar näringar och landsbygd. Regeringen bedömer att det även fortsatt krävs åtgärder för att nå berörda miljökvalitetsmål.

Friluftslivet är en hörnsten i naturvårdspolitiken och såväl en källa till fysisk aktivitet som upplevelser och återhämtning för människor runt om i landet. Vi är eniga om att friluftslivet bidrar till att upprätta och stärka folkhälsan. Regeringen välkomnar även friluftsorganisationernas verksamhet, som gör att olika grupper får lättare att ta del av Sveriges natur.

I Sverige finns många nationalparker och naturreservat som skyddar oersättliga naturvärden och är viktiga för friluftslivet. De skyddade områdena spelar en mycket stor roll för utövande av alla sorters friluftsliv som vandring, cykling, svampplockning, fiske, paddling m.m. och lockar miljontals besökare varje år. De är också betydelsefulla för en hållbar landsbygdsutveckling och ger förutsättningar för lokal och regional utveckling.

Regeringen anser att utövandet av friluftsliv ska underlättas genom ökad tillgänglighet till skyddade natur- och kulturmiljöer, tillgång till information om friluftsliv samt upprustning av vandringsleder och fjälleder. Allemansrätten, som gör det möjligt för alla att röra sig fritt i naturen ska värnas. Att allemansrätten nyttjas på ett respektfullt sätt är en förutsättning för att friluftsliv, naturturism och det privata markägandet kan fortsätta att gå hand i hand.

Arbetet med att bevara och återställa värdefull natur och ekosystem, samt att göra värdefull natur tillgänglig för var och en, behöver fortsätta.

Stockholm den 2 maj 2024

 

 

Romina Pourmokhtari

 

 

 

 

Skriftlig fråga 2023/24:844 av Ewa Pihl Krabbe (S) (Besvarad 2024-04-25)

Fråga 2023/24:844 Tillgänglighetsarbetet i naturvårdsområden

av Ewa Pihl Krabbe (S)

till Statsrådet Romina Pourmokhtari (L)

 

Förlorade arbetstillfällen, minskat underhåll på vandringsleder och långsiktiga hot mot den biologiska mångfalden. Detta svarar landets samtliga länsstyrelser att de kraftiga nedskärningarna till naturvårdsområdena kommer att leda till i hela landet.

Naturvårdsverket är tydligt med att de fördelar budgetanslaget efter de prioriteringar som regeringen valt. För exempelvis Länsstyrelsen Skånes del innebär det att våtmarker och invasiva arter prioriteras och att man med det så kallade skötselanslaget arbetar för att arter och naturtyper som lägst ska ha gynnsam bevarandestatus.

De kraftigt neddragna anslagen till våra naturvårdsområden medför många negativa konsekvenser. För Skånes del, och säkert gäller detta också för övriga landet, kommer det att innebära att man nu tvingas bortprioritera de olika tillgänglighetsanpassningar som planerats. De personer som har behov av olika tillgänglighetsanpassningar kommer som en konsekvens att ha stora svårigheter att få uppleva den skånska naturen som alla andra.

Naturupplevelser är gratis och hälsofrämjande, och de är minst lika viktiga för den som har en funktionsnedsättning. Ett avstannat tillgänglighetsarbete är diskriminerande.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Romina Pourmokhtari:

 

Avser statsrådet att, inom sitt ansvarsområde, agera för att länsstyrelserna ska få förutsättningar för att fortsätta det viktiga arbetet med tillgänglighetsanpassningar?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.