Till innehåll på sidan

Tillståndsprövningar för vindkraftsprojekt

Svar på skriftlig fråga 2023/24:601 besvarad av Statsrådet Romina Pourmokhtari (L)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

Svar på fråga 2023/24:601 Tillståndsprövningar för vindkraftsprojekt

till Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD)

 

Svar på fråga 2023/24:601 av Birger Lahti (V)
Tillståndsprövningar för vindkraftsprojekt

Birger Lahti har frågat energi- och näringsminister Ebba Busch vilka initiativ ministern är beredd att ta för att det ska gå att bygga ut svensk vindkraft i den omfattning det ökade energibehovet kräver.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska besvara frågan.

Jag håller med Birger Lahti om att Sverige behöver bygga ut sin energiproduktion och att intresset för att bygga vindkraft är stort. Det vittnar inte minst det stora inflödet till regeringen av tillståndsansökningar avseende havsbaserad vindkraft om.

Att öka produktionen av all fossilfri el är en högt prioriterad fråga för regeringen. Regeringen arbetar målmedvetet för att effektivisera tillståndsprocesser, det gäller inte minst för den havsbaserade vindkraften. Regeringen har nyligen tagit emot Regeringsprövningsutredningens betänkande (SOU 2024:11) som syftar till att renodla regeringens uppgifter. Det är inte minst viktigt i tider som dessa med ett försämrat säkerhetsläge. I betänkandet finns en mängd förslag som kan bidra till en effektiv process vilket regeringen nu kommer att arbeta vidare med. Den pågående utredningen En ordnad prövning av havsbaserad vindkraft (KN 2023:01) tittar just nu på hur prövningen för havsbaserad vindkraft kan bli mer effektiv och tydlig. Syftet är att åstadkomma en prövningsordning som ger förutsättningar för en ökad utbyggnad av havsbaserad vindkraft, samtidigt som andra samhällsintressen beaktas.

 

 

Regeringen hanterar främst ansökningar om tillstånd till havsbaserad vindkraft. Utgångspunkten är att handläggningen ska ske skyndsamt, effektivt och utan att rättssäkerheten eftersätts. Ärendena är komplexa och innefattar ett omfattande underlag med många olika frågeställningar och möjliga intressekonflikter. Sveriges behov av ren energi är ett starkt allmänt intresse. Andra viktiga intressen som måste beaktas inför ett beslut om tillstånd till vindkraftsproduktion kan vara yrkesfiske och naturvård men även försvar, kulturmiljö och sjöfart. Det finns ett behov av snabba beslut om tillstånd till havsbaserad vindkraftsproduktion där det är möjligt, men det är också av stor vikt att regeringen bedömer frågeställningarna i ansökningsärendena ur alla aspekter och ser till att beslut fattas efter en fullgod handläggning.

Vad gäller den landbaserade vindkraften i kommuner har utredningen Stärkta incitament för utbyggd vindkraft i april 2023 lämnat sitt betänkande Värdet av vinden (SOU 2023:18) med förslag för att underlätta utbyggnaden av landbaserad och kustnära vindkraft i kommunerna. Betänkandet har remissbehandlats och bereds nu vidare inom Regeringskansliet.

Stockholm den 21 februari 2024

 

 

 

Romina Pourmokhtari

 

 

Skriftlig fråga 2023/24:601 av Birger Lahti (V) (Besvarad 2024-02-14)

Fråga 2023/24:601 Tillståndsprövningar för vindkraftsprojekt

av Birger Lahti (V)

till Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD)

 

Sverige behöver bygga ut sin energiproduktion. Vindkraften är den energikälla som är kostnadseffektiv nog och i tillräcklig omfattning kan byggas ut på kort tid. Kraftigt utbyggd vindkraft behövs för att möta både det ökade energibehovet och Sveriges klimatmål. Glädjande nog är intresset för att bygga vindkraft stort.

Problemet är att utbyggnaden av vindkraften går för långsamt. Tillståndsprövningarna tenderar att dra ut på tiden, och viktiga vindkraftsprojekt kan inte startas upp och genomföras i den omfattning som skulle behövas.

De långdragna tillståndsprocesserna för land- och havsbaserad vindkraft visar på behovet av förenklingar.

I Dagens industri kunde vi nyligen läsa att det finns 16 vindkraftsprojekt på regeringens bord. Flera projekt har redan godkänts av länsstyrelsen, men man inväntar ett slutgiltigt beslut från regeringen.

Med anledning av detta vill jag fråga energi- och näringsminister Ebba Busch:

 

Vilka initiativ är ministern beredd att ta för att det ska gå att bygga ut svensk vindkraft i den omfattning det ökade energibehovet kräver?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.