Till innehåll på sidan

Torven och Sveriges beredskapsförmåga

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1194 besvarad av Statsrådet Khashayar Farmanbar (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
I2022/00565 Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:1194 av Camilla Brodin (KD)
Torven och Sveriges beredskapsförmåga

Camilla Brodin har frågat mig om jag och regeringen kommer att vidta några åtgärder för att säkra en fortsatt produktion av svensk energitorv med hänvisning till att den är värdefull för vår beredskapsförmåga.

Torv bryts i Sverige i dag på cirka 10 000 hektar och används som exempelvis planteringsjord, jordförbättringsmedel och energibränsle. Sedan 2017 prövas tillståndsärenden för både energi- och odlingstorv enligt samma bestämmelser i miljöbalkens bestämmelser. Detta för att uppnå en enhetlig tillståndsprövning.

Den civila beredskapen och återuppbyggnaden av totalförsvaret är en viktig och angelägen fråga för regeringen. I december 2020 fattade riksdagen beslut med anledning av propositionen Totalförsvaret 2021–2025 (prop. 2020/21:30). Den innebär den största satsningen på totalförsvaret i modern tid. I syfte att stärka och ytterligare intensifiera återuppbyggnaden av det civila försvaret är regeringens inriktning en stegvis förstärkning som innebär att summan av medel avseende civilt försvar år 2025 uppgår till 4,2 miljarder kronor. Vidare tillsatte regeringen i september 2021 en utredning om nationell samordning av försörjningsberedskapen, där även energifrågan ingår.

Försörjningsberedskap och en säker energiförsörjning är en större fråga och måste utredas samlat i både nationell och internationell kontext och beakta hela energisystemet. Berörda myndigheter och den pågående utredningen bedriver nu detta arbete och regeringen har för närvarande inga planer på att initiera en utredning specifikt om energitorv och försörjningsberedskap.

Stockholm den 9 mars 2022

Khashayar Farmanbar

Skriftlig fråga 2021/22:1194 av Camilla Brodin (KD) (Besvarad 2022-03-02)

Fråga 2021/22:1194 Torven och Sveriges beredskapsförmåga

av Camilla Brodin (KD)

till Statsrådet Khashayar Farmanbar (S)

 

Vi ser att den svenska energitorven är en bransch i motvind. Det finns en utbredd uppfattning om att torv är ett fossilt bränsle och därmed något som bör utrangeras från den svenska energimixen.

Detta är en olycklig utveckling som inte baseras på fakta utan på fördomar och dålig kunskap. Torv är inte fossilt och har en viktig roll när det gäller energi respektive skogsbruk och trädgårdsodling.

Energitorven är en tillgång med sin roll för kraftvärmen. Den är inhemsk, trygg och planerbar. Men med dagens negativa utveckling att allt fler bolag våtlägger torvtäkterna och överger energitorven kommer vi snart att stå i ett läge där vi har tappat förmåga till beredskap vid kris eller svår kyla.

Tidigare hade vi en särskild lag om vissa torvfyndigheter där man vägde in de beredskapsmässiga aspekterna, men sedan den 1 januari 2017 är det miljöbalken som reglerar torvproduktionen i vårt land.

Givet den tragiska utveckling vi har sett i Ukraina med efterföljande beslut om frysta och avbrutna relationer mellan Ryssland och större delen av världen sätter det frågan om vår förmåga att klara av vår energiproduktion med inhemska resurser i en blixtbelysning.

Mot denna bakgrund vill jag fråga statsrådet Khashayar Farmanbar följande:

 

Kommer statsrådet och regeringen att vidta några åtgärder för att säkra en fortsatt produktion av svensk energitorv med hänvisning till att den är värdefull för vår beredskapsförmåga?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.