Till innehåll på sidan

Tvångsomhändertagande av fler barn

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1633 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
S2022/02673 Socialdepartementet Socialministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:1633 av Tobias Andersson (SD)
Tvångsomhändertagande av fler barn

Tobias Andersson har frågat mig om jag och regeringen avser att vidta några åtgärder för att Socialstyrelsen ska se över förutsättningarna för att agera hårdare mot vissa missförhållanden.

Hot och våld mot personal inom socialtjänsten måste tas på största allvar. Regeringen är mycket tydlig med att hot och våld mot personer som arbetar i välfärden aldrig kan accepteras. Det krävs ett långsiktigt arbete för att åstadkomma förändring, bl.a. när det gäller attityder och förhållningssätt.

Jag har noga följt utvecklingen och har haft möten med bland annat fackliga organisationer för att belysa de problem som finns och för att diskutera tänkbara lösningar och åtgärder från regeringens sida. Det är naturligtvis oacceptabelt att den som har till uppgift att hjälpa och skydda andra i samhället utsätts för våld, hot eller trakasserier. Alla sådana former av brott utgör ett angrepp mot hela vårt samhälle och måste bekämpas.

I februari 2022 lämnade Utredningen om ett förstärkt straffrättsligt skydd för vissa samhällsnyttiga funktioner och några andra straffrättsliga frågor (Ju 2020:12) sitt betänkande En skärpt syn på brott mot journalister och utövare av vissa samhällsnyttiga funktioner (SOU 2022:2). Utredningen föreslår bland annat att det ska införas nya brott för den som angriper utövare av viss samhällsnyttig funktion – till exempel personal inom socialtjänsten. Förslaget innebär att personal inom socialtjänsten får motsvarande förstärkta straffrättsliga skydd som till exempel poliser har i dag genom straffbestämmelserna om våld eller hot eller förgripelse mot tjänsteman. Betänkandet har remitterats och bereds för närvarande inom Regeringskansliet.

Vidare har regeringen den 21 april 2022 tillsatt Utredningen om åtgärder för att minska offentliganställdas utsatthet (Ju 2022:02). Syftet är både att minska de anställdas utsatthet för våld, hot och trakasserier och att värna den offentliga verksamheten.

Jag följer frågan noggrant och är beredd att vid behov ta initiativ till ytterligare åtgärder. Det är dock inte aktuellt att ge Socialstyrelsen något uppdrag av det slag som Tobias Andersson efterfrågar.

Stockholm den 1 juni 2022

Lena Hallengren

Skriftlig fråga 2021/22:1633 av Tobias Andersson (SD) (Besvarad 2022-05-25)

Fråga 2021/22:1633 Tvångsomhändertagande av fler barn

av Tobias Andersson (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Det har under en längre tid pågått systematiska angrepp mot svensk socialtjänst från grupper inom parallallesamhällen i Sverige, uppbackade av aktörer från andra länder. Allt från Socialstyrelsen som myndighet till enskilda handläggare har varit i skottgluggen, och det muslimska partiet Nyans försöker att utgöra en megafon för ”kritiken”.

Det finns vittnesmål om hur socialsekreterare ute i landet inte vågar bo på adressen där de är folkbokförda och hur hoten, hatet och påtryckningarna i praktiken leder till att handläggare inte vågar fatta rätt beslut om tvångsomhändertagande.

Detta utgör endast ett av alla problem som följer av de parallellsamhällen som vuxit fram i Sverige som en konsekvens av massinvandring och obefintliga krav på anpassning. I längden är det systemhotande när myndighetspersonal tvingas utstå det som svenska socialsekreterare tvingas utstå nu, och lösningen får inte vara att man börjar ta hänsyn till den egna hotbilden vid sin myndighetsutövning.

I stället menar Sverigedemokraterna att sociala ingripanden i familjer som står långt ifrån det svenska samhället behöver öka om samma förväntningar ska tillämpas på föräldraskap, uppfostring och barns rättigheter i utanförskapsområden jämfört med vad som gäller på platser med en större samhällsintegration. Socialstyrelsen borde därför ges i uppdrag att ta fram åtgärderna för att missförhållanden i kulturellt belastade familjer i högre utsträckning ska kunna leda till tvångsingripanden. 

Med anledning av detta önskar jag fråga socialminister Lena Hallengren följande:

 

Avser ministern och regeringen att vidta några åtgärder för att Socialstyrelsen ska se över förutsättningarna för att agera hårdare mot missförhållandena som beskrivs ovan?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.