Till innehåll på sidan

Ung företagsamhet

Svar på skriftlig fråga 2015/16:113 besvarad av Statsrådet Aida Hadzialic (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Dnr U2015/04813/GV

Utbildningsdepartementet

Gymnasie- och kunskapslyftsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:113 av Ida Drougge (M) Ung företagsamhet

Ida Drougge har frågat utbildningsministern Fridolin om han har någon ambition att ändra på att möjligheten att få prova på och lära sig att driva företag genom exempelvis Ung Företagsamhet varierar stort mellan både skolor och program.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

För att Sverige ska nå målet om lägst arbetslöshet i EU senast 2020 måste fler företag startas och företag måste växa. Av den anledningen ska skolväsendet utbilda såväl framtidens arbetstagare för att kunna ta de jobb som finns på arbetsmarknaden som framtidens arbetsgivare för att kunna starta företag. Därför är det viktigt att entreprenörskap finns med som ett perspektiv som genomsyrar undervisningen i gymnasieskolan. I gymnasieskolans läroplan och i olika ämnesplaner för gymnasieskolan finns reglerat att entreprenörskap ska ingå i undervisningen.

Regeringen anser att så många elever som möjligt ska få en undervisning där entreprenörskap på ett tydligt sätt finns med. Därför stödjer regeringen både huvudmän och organisationer som arbetar aktivt med entreprenörskap inom skolväsendet ekonomiskt. För 2015 avsattes 34,5 miljoner kronor för statsbidrag för detta ändamål och regeringen har aviserat medel för ändamålet till och med 2018.

Ung Företagsamhet är en av flera organisationer som rikstäckande och operativt arbetar med entreprenörskap inom gymnasieskolan och som varje år når ett stort antal elever. Det finns även andra organisationer som arbetar med att stödja entreprenörskap inom skolväsendet, inte minst på grundskolans område, och som också får medel för detta.

Stockholm den 14 oktober 2015

Aida Hadzialic

Skriftlig fråga 2015/16:113 av Ida Drougge (M) (Besvarad 2015-10-08)

Fråga 2015/16:113 Ung företagsamhet

av Ida Drougge (M)

till Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP)

 

Möjligheten att få prova på och lära sig att driva företag genom exempelvis kursen Ung företagsamhet varierar stort mellan både skolor och program.

 

Har utbildningsminister Gustav Fridolin någon ambition att ändra på detta?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.