Till innehåll på sidan

Uppdraget om flytt av varg

Svar på skriftlig fråga 2020/21:862 besvarad av Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Svar på fråga 2020/21:862 av Åsa Coenraads (M) Uppdraget om flytt av varg

Åsa Coenraads har frågat mig om jag avser att vidta åtgärder för att stärka det lokala inflytandet om inflyttning av varg i berörda län.

Det övergripande och långsiktiga målet för Sveriges rovdjurspolitik är att varg, björn, järv, lodjur och kungsörn ska uppnå och bibehålla gynnsam bevarandestatus enligt art- och habitatdirektivet, samtidigt som tamdjurshållning inte påtagligt försvåras och socioekonomisk hänsyn tas. Rovdjursförvaltningen ska vara förenlig med våra EU-rättsliga åtaganden och nationella mål.

I den dåvarande regeringens proposition En ny rovdjursförvaltning (prop. 2008/09:210, bet. 2009/10:MJU8, rskr. 2009/10:7) anges att den genetiska statusen för den svenska vargstammen är problematisk. Det krävs därför, enligt propositionen, aktiva åtgärder för att förbättra vargstammens genetiska status.

Naturvårdsverket har slagit fast att sammantagen forskning visar att det behövs minst 300 vargar i Sverige, samt att minst en ny invandrad varg från Finland eller Ryssland vart femte år reproducerar sig med en skandinavisk varg, för att vargen ska kunna anses ha gynnsam bevarandestatus. Dessutom ska årsungarnas överlevnad till reproduktiv ålder vara minst lika hög som de skandinaviska valparna. Utan de finskryska invandrade vargarna skulle vi behöva ha en större vargstam i Sverige för att uppfylla våra internationella åtaganden om bevarande av arten.

Regeringen beslutade den 12 november 2020 att ge vissa länsstyrelser ett uppdrag om utvecklad vargförvaltning. Länsstyrelserna ska, efter samråd med Naturvårdsverket, redovisa områden där utsättning av genetiskt viktiga vargar kan ske utifrån de regionala förutsättningarna. Regeringen anger i uppdraget att beslut om flytt av varg behöver förankras i det berörda länet, bland annat i viltförvaltningsdelegationerna, för att öka acceptansen hos markägare och invånare. Länsstyrelserna ska redovisa hur en lokal förankring inför flytt kan göras.

Om en flyttning av varg blir aktuell måste myndigheterna ha medgivande från markägare och jakträttsinnehavare. Även markägaren och jakträttshavaren till det jaktområde där djuret fångas ska underrättas om åtgärden. En förutsättning för att kunna flytta en varg är att det inte finns någon annan lämplig lösning och att det inte försvårar upprätthållandet av en gynnsam bevarandestatus för vargstammen.

Stockholm den 16 december 2020

Isabella Lövin

Skriftlig fråga 2020/21:862 av Åsa Coenraads (M) (Besvarad 2020-12-04)

Fråga 2020/21:862 Uppdraget om flytt av varg

av Åsa Coenraads (M)

till Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)

 

Länsstyrelserna i Västmanland, Dalarna, Stockholm, Södermanland, Uppsala, Örebro, Östergötland och Västra Götaland har fått ett regeringsuppdrag att i samråd med Naturvårdsverket redovisa områden där utsättning av genetiskt viktiga vargar kan ske utifrån de regionala förutsättningarna. Redovisningen ska ske senast den 29 april 2021.

Syftet är att säkerställa gynnsam bevarandestatus för den svenska vargstammen.

I proposition 2008/09:210 En ny rovdjurspolitik fastslås att det ska finnas en stark och livskraftig vargstam över hela Sverige med undantag för renbetesområde och Gotland.

Vargen finns i dag inte i hela Sverige men det finns en väldigt stor koncentration i Mellansverige. Allt pekar på att nuvarande regeringsuppdrag kommer att leda till en ännu större population av varg i Mellansverige om nya vargar ska flyttas dit och genetiskt viktiga vargar och nya revir kommer att bli undantagna från licensjakt.

I regeringsuppdraget står även att beslut om flytt av varg behöver förankras i berörda län och i viltförvaltningsdelegationerna. Tyvärr visar historien sedan viltförvaltningarnas tillkommande att förankringen av beslut inte tas hänsyn till av Naturvårdsverket.

Med anledning av detta vill jag fråga miljö- och klimatminister Isabella Lövin:

 

Avser ministern att vidta åtgärder för att stärka det lokala inflytandet om inflyttning av varg i berörda län?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.