Till innehåll på sidan

Utlandssvenskars möjlighet till deltagande i val

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1896 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
UD2022/ 12396 UD2022/ 12398 Utrikesdepartementet Utrikesministern Till riksdagen .

Svar på fråga 2021/22:1896 av Markus Wiechel (SD) Utlandssvenskars möjlighet till deltagande i val och fråga 2021/22:1897 av Betty Malmberg (M) Utlandsröstning

Markus Wiechel har frågat mig vilka åtgärder jag har vidtagit i syfte att förenkla och stärka utlandssvenskars möjlighet att delta i kommande riksdagsval. Betty Malmberg har frågat mig vilka åtgärder jag avser vidta för att valdeltagandet bland utlandssvenskar ska öka och villkoren i samband med röstning bli mer enhetliga. Jag besvarar frågorna samlat.

Utrikesdepartementet har ett tätt samarbete med Valmyndigheten för att säkerställa de bästa förutsättningarna för utlandssvenskar att rösta. Till årets val erbjuder vi röstmottagning på rekordmånga ambassader och konsulat runt om i världen, 265 stycken. Vi har uppmanat ambassader och konsulat att förlägga öppettider för röstmottagning även kvällstid och, om möjligt, någon helg för bästa möjliga tillgänglighet för väljarna. Vi hoppas på att trenden med ett ökande antal utlandsröster håller i sig.

Stockholm den 7 september 2022

Ann Linde

Skriftlig fråga 2021/22:1896 av Markus Wiechel (SD) (Besvarad 2022-08-27)

Fråga 2021/22:1896 Utlandssvenskars möjlighet till deltagande i val

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Sveriges konsulat i Málaga har nu fått utöka antalet dagar som det går för svenska medborgare att avlägga sin röst i riksdagsvalet. Intresset har lyckligtvis visat sig vara så stort att svenskar i många fall har fått vänta i kö i flera timmar. I fallet Málaga har det dessutom skett i en mycket varm korridor, varför man rekommenderat väljare att ta med vatten och eventuellt en fällstol. Glädjande nog har konsulatet i Málaga nu meddelat att man utökat fristen med tre dagar, men det ändrar inte det faktum att sjukdom och personalbrist orsakar problem som försvårar utlandssvenskars möjlighet att rösta.

Över 660 000 svenskar uppskattas för närvarande att bo i utlandet, och utgör således en befolkning motsvarande Sveriges näst största kommun. Av dessa beräknas omkring 170 000 vara röstberättigade, men valdeltagandet är oroväckande lågt (40 procent i riksdagsvalet 2018). Det finns därför all anledning att verka för att fler deltar och för att det ska vara så enkelt som möjligt då det helt enkelt är en demokratifråga. Utlandssvenskar uppfattar sig ofta dessutom som en icke-prioriterad grupp och skulle med all sannolikhet ha ett högre valdeltagande och således utnyttja sin demokratiska rätt att rösta om denna upplevda känsla var annorlunda.

Mot bakgrund av ovanstående önskas utrikesminister Ann Linde svara på följande fråga:

 

Vilka åtgärder har ministern vidtagit i syfte att förenkla och stärka utlandssvenskars möjlighet att delta i kommande riksdagsval?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.