Till innehåll på sidan

Uttalande om biodrivmedel

Svar på skriftlig fråga 2023/24:43 besvarad av Statsrådet Romina Pourmokhtari (L)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Svar på fråga 2023/24:43 av Rickard Nordin (C)
Uttalande om biodrivmedel

Rickard Nordin har frågat mig vilka källor jag har använt när jag hävdar att Sverige använder 30 procent av Europas biodrivmedel, att det har drivit upp världsmarknadspriset enormt och att det gjort att andra länder inte kan använda biodrivmedel.

Rickard Nordin baserar sin fråga på en intervju som jag gjorde med Göteborgs-Posten den 4 september 2023.

Det framgår av meningen ovanför mitt citat i artikeln att vi pratade om HVO (hydrerad vegetabilisk olja). HVO är i dag det enda biodrivmedel som helt kan ersätta fossila drivmedel utan förändringar av motorn. Det är skälet till att inblandningen av övriga biodrivmedel, som biodiesel FAME och etanol, är reglerad inom EU.

Enligt rapporten Renewable Market Energy Update, Outlook 2021 and 2022 från International Energy Agency (IEA), som är OECD-ländernas samarbetsorgan för energifrågor, uppgick den globala produktionen av HVO under 2019 till drygt 75 TWh, varav den europeiska produktionen till drygt 45 TWh.

I Sverige har användningen av HVO under de senaste åren i snitt uppgått till drygt 15 TWh, enligt Energimyndighetens årliga drivmedelsrapporter, vilket motsvarar ungefär 30 procent av den totala europeiska produktionen och ungefär 20 procent av den totala globala produktionen. Skulle man dessutom räkna bort den del av globala produktionen av HVO från palmolja, som inte får användas för att uppfylla reduktionsplikten, skulle den svenska konsumtionen utgöra en ännu större andel av den totala globala produktionen.

Under 2022 ökade användningen av HVO till 18 TWh, vilket utgör nästan 75 procent av den totala användningen av biodrivmedel i Sverige. Enligt Energimyndigheten är dessutom över 90 procent av råvaran för den HVO som används i Sverige importerad.

Under de senaste åren har världsmarknadspriset på HVO stigit kraftigt. Det är enligt mig ett rimligt antagande att den dominerande svenska konsumtionen av den globala produktionen har bidragit till denna prisuppgång.

Stockholm den 11 oktober 2023

Romina Pourmokhtari

Skriftlig fråga 2023/24:43 av Rickard Nordin (C) (Besvarad 2023-09-27)

Fråga 2023/24:43 Uttalande om biodrivmedel

av Rickard Nordin (C)

till Statsrådet Romina Pourmokhtari (L)

 

I en intervju med Göteborgs-Posten (GP) beskriver miljö- och klimatminister Romina Pourmokhtari den svenska drivmedelspolitiken och användningen av förnybara drivmedel. Hon svarar på en fråga med följande citat:

”Sverige har de senaste åren använt 30% av Europas biodrivmedeltill våra bränslen. Det har drivit upp världsmarknadspriset enormt och gjort att andra länder med svår ekonomi inte har kunnat använda biodrivmedel för att minska sina utsläpp från transportsektorn.”

Enligt IEA var den svenska biodrivmedelsandelen i Euroropa 8,4 procent 2021 (vilket är de senast tillgängliga siffrorna). Den globala andelen är 1,6 procent. Sveriges andel av etanol i EU är 4,3 procent.

Sveriges andel globalt för etanol är 0,3 procent. Sveriges andel av biodiesel i EU är 9,7 procent. Sveriges andel globalt av biodiesel är 1,6 procent.

IEA har ingen analys som visar att de här låga andelarna har varit prisdrivande för biodrivmedel, än mindre att Sveriges förbrukning drivit upp världsmarknadspriset ”enormt”, vilket torde vara mycket osannolikt när vi förbrukar 1,6 procent av världens biodrivmedel. Det finns heller inga uppgifter om brist på biodrivmedel.

Generellt gäller att ökade volymer leder till lägre kostnader. Det gäller för alla produkter och över tid. Kortsiktigt kan det förstås inträffa både prisuppgångar och prisfall. Om ministern tror att den svenska efterfrågan drivit upp priset tror hon förstås också att minskad svensk efterfrågan sänker priset. Det är rätt, på kort sikt. Men det leder också till minskade investeringar i ny produktion och därmed högre pris om ett par år. Det bästa är om marknaden kan expandera med omfattande investeringar i ny produktion, som svar på starka styrmedel som ökar efterfrågan. Då sjunker kostnaderna per liter.

Slutsatsen blir att det är mycket svårt att hitta stöd för det uttalande som ministern gjorde i den aktuella intervjun. Det är mycket allvarligt att ministrar slirar på sanningen på det sätt som gjordes i intervjun med GP.

Min fråga till ststsrådet Romina Pourmokhtari blir därför:

 

Vilka källor har statsrådet använt när hon hävdar att Sverige använder 30 procent av Europas biodrivmedel, att det har drivit upp världsmarknadspriset enormt och att det gjort att andra länder inte kan använda biodrivmedel?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.