Till innehåll på sidan

Utvecklingen av migrationspolitiken i Tyskland och Frankrike

Svar på skriftlig fråga 2017/18:874 besvarad av Statsrådet Heléne Fritzon (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX


Ju2018/01439/POL Ju2018/01440/POL Ju2018/01441/POL

Justitiedepartementet

Migrationsministern och biträdande justitieministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:874 av Johan Forsell (M)
Utvecklingen av migrationspolitiken i Tyskland och Frankrike,

fråga 2017/18:876 av Johan Forsell (M)
Förberedande åtgärder för ett ökat flyktingmottagande och fråga 2017/18:877 av Johan Forsell (M)
Migrationsverkets utgifts- och verksamhetsprognos

Johan Forsell har frågat mig dels om regeringen och jag avser vidta några åtgärder med anledning av migrationspolitikens utveckling i Tyskland och Frankrike, dels vilka initiativ jag avser att ta med anledning av Migrationsverkets utgifts- och verksamhetsprognos den 16 februari 2017 och dels om jag avser att vidta några åtgärder för ett ökat flyktingmottagande efter att den tillfälliga lagen har slutat gälla.

Jag svarar samlat på frågorna som refererar till vad Migrationsverket i sin prognos bland annat skriver om upphörande av den tillfälliga lagen.

Regeringen analyserar Migrationsverkets utgifts- och verksamhetsprognoser noggrant och kommer i vanlig ordning att lämna sina förslag till kommande års anslagstilldelning inom utgiftsområde 8 Migration i den kommande budgetpropositionen.

Regeringens förslag är att den tillfälliga lagen, som anpassar vissa bestämmelser i utlänningslagen till miniminivån enligt EU-rätten och internationella konventioner, bör vara i kraft oförändrad giltighetstiden ut, dvs. till och med den 19 juli 2019. Lagen har, tillsammans med de övriga åtgärder som regeringen har vidtagit och politiska förändringar i andra länder och inom EU, medfört att antalet asylsökande som söker sig till Sverige har minskat. Regeringens bedömning är att begränsningarna i möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige behövs under högst tre år.

Regeringens ambition är att det gemensamma europeiska asylsystemet, som bl.a. syftar till ökad harmonisering mellan medlemsstaterna, som just nu förhandlas ska vara på plats så snart som möjligt. Regeringen är starkt drivande i frågan om ett ökat gemensamt ansvarstagande och fördelning av människor i behov av skydd inom EU. EU:s gemensamma asylsystem ska medge beslut av hög kvalitet och vara effektivt, rättssäkert, långsiktigt hållbart, humant och värna asylrätten. Utfallet av förhandlingarna kommer att påverka vår lagstiftning.

Regeringen är beredd att även i fortsättningen vidta de åtgärder som krävs för att upprätthålla en reglerad invandring och samtidigt värna asylrätten med en god kapacitet för mottagande och etablering.

Stockholm den 7 mars 2018

Heléne Fritzon

Skriftlig fråga 2017/18:874 av Johan Forssell (M) (Besvarad 2018-02-27)

Fråga 2017/18:874 Utvecklingen av migrationspolitiken i Tyskland och Frankrike

av Johan Forssell (M)

till Statsrådet Heléne Fritzon (S)

 

Den 16 februari 2017 publicerade Migrationsverket årets första utgifts- och verksamhetsprognos.

Av prognosen framgår att utvecklingen i Tyskland och Frankrike kan påverka svenskt asylmottagande. Andra länders ökande restriktivitet i migrationspolitiken kan innebära ett ökat antal asylsökande till Sverige.

Migrationsverket skriver även att den tillfälliga lagens upphörande under 2019 kommer att påverka mottagandet. Då väntas utlänningslagen återigen träda i kraft med permanenta uppehållstillstånd som huvudregel, vilket väntas öka Sveriges attraktivitet.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Heléne Fritzon:

 

Avser regeringen och statsrådet att vidta några åtgärder med anledning av migrationspolitikens utveckling i Tyskland och Frankrike?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.