Till innehåll på sidan

Utvisning på grund av brott

Svar på skriftlig fråga 2017/18:868 besvarad av Statsrådet Heléne Fritzon (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX


Ju2018/01424/POL

Justitiedepartementet

Migrationsministern och biträdande justitieministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:868 av Tomas Tobé (M)
Utvisning på grund av brott

Tomas Tobé har frågat mig om jag avser att ta något initiativ för att utvisning på grund av brott ska bli aktuellt i fler fall än i dag.

För att utvisa en person på grund av brott krävs bl.a. att han eller hon döms för en gärning som kan leda till fängelse. Har personen inte tidigare gjort sig skyldig till brott ställs ett större krav på brottets allvar. Normalt krävs att straffvärdet överstiger fängelse ett år.

Det måste finnas en balans mellan de reaktioner ett brott ska medföra och brottets allvar. Det är rimligt att det krävs ett allvarligt brott eller en risk för fortsatt brottslighet för att utvisa någon.

Ordningen är väl avvägd och säkerställer en rimlig proportionalitet mellan brott, påföljd och särskild rättsverkan i form av utvisning. Jag avser därför inte att för närvarande vidta någon åtgärd i frågan.

Stockholm den 7 mars 2018

Heléne Fritzon

Skriftlig fråga 2017/18:868 av Tomas Tobé (M) (Besvarad 2018-02-27)

Fråga 2017/18:868 Utvisning på grund av brott

av Tomas Tobé (M)

till Statsrådet Heléne Fritzon (S)

 

Dagens förutsättningar för utvisning på grund av brott har i huvudsak sett likadana ut sedan år 1994. Vi vill att dessa förutsättningar utökas. Om man kommer från ett annat land för att vistas eller bo i Sverige ska man följa den lagstiftning som gäller här.

Moderaterna vill att brott med ett straffvärde på sex till tolv månaders fängelse ska kunna leda till utvisning, även om inte återfallsrisk föreligger. I dag krävs normalt att en gärningsman döms till mer än tolv månaders fängelse för att utvisning ens ska vara aktuellt. En sådan förändring skulle bland annat innebära att grov kvinnofridskränkning och bostadsinbrott skulle leda till utvisning.

Vidare bör även frågan om verkställighetshinder alltid prövas i nära anslutning till den tidpunkt då verkställighet kan bli aktuellt.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Heléne Fritzon:

 

Avser statsrådet att ta något initiativ för att utvisning på grund av brott ska bli aktuellt i fler fall än i dag?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.