Till innehåll på sidan

Våld och hot mot personal i förskolan

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1686 besvarad av Statsrådet Lina Axelsson Kihlblom (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
U2022/02295 Utbildningsdepartementet Skolministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:1686 av Roger Haddad (L)
Våld och hot mot personal i förskolan

Roger Haddad har frågat mig vilka initiativ som regeringen avser att vidta för att förebygga hot och våld mot förskolans personal.

Förskolan ska vara en trygg och säker plats för såväl barn som personal. Alla former av hot och våld mot personal i förskolan måste tas på allvar. Förskollärare och annan personal ska kunna utföra sitt arbete med trygghet i sin yrkesutövning och med stöd från rektor och huvudman.

Av arbetsmiljölagen (1977:1160) framgår att arbetsgivaren ska vidta alla åtgärder som behövs för att förebygga att arbetstagaren utsätts för ohälsa eller olycksfall (3 kap. 2 §). Arbetsgivaren ska systematiskt planera, leda och kontrollera verksamheten på ett sätt som leder till att arbetsmiljön uppfyller föreskrivna krav på en god arbetsmiljö (3 kap. 2 a §). Brottsliga handlingar bör polisanmälas.

I maj 2020 tillsatte regeringen en utredning med uppdrag att bland annat analysera och ta ställning till hur ett förstärkt straffrättsligt skydd för vissa samhällsnyttiga funktioner bör utformas. Utredningen överlämnade sitt betänkande En skärpt syn på brott mot journalister och utövare av vissa samhällsnyttiga funktioner (SOU 2022:2) i februari i år. Utredningen föreslår bland annat att det ska införas nya straffbestämmelser om våld eller hot respektive förgripelse mot utövare av viss samhällsnyttig funktion. Med utövare av viss samhällsnyttig funktion avses bland annat utbildningspersonal inom skolväsendet. Betänkandet har remitterats och bereds inom Regeringskansliet.

Den 5 maj 2022 genomförde jag, tillsammans med sr Danielsson och sr Johansson, ett s.k. rundabordssamtal om säkerhetsarbete i skolväsendet. Bland deltagarna fanns företrädare för myndigheter, fackförbund och andra organisationer inom skolväsendet. Under samtalet fick företrädarna beskriva vilka åtgärder de anser behöver vidtas för att stärka säkerheten i skolväsendet. Bland annat betonades samverkan, förebyggande arbete och riskbedömningar. Samtalet är ett viktigt steg i regeringens arbete när det gäller frågan om säkerheten i det svenska skolväsendet och regeringen följer frågan noga.

Stockholm den 15 juni 2022

Lina Axelsson Kihlblom

Skriftlig fråga 2021/22:1686 av Roger Haddad (L) (Besvarad 2022-06-08)

Fråga 2021/22:1686 Våld och hot mot personal i förskolan

av Roger Haddad (L)

till Statsrådet Lina Axelsson Kihlblom (S)

 

Larm och väktare är något som jag normal förknippar med brottsligheten i utsatta områden och hur enskilda eller företagare vidtar olika åtgärder för att öka säkerheten och tryggheten. Men vi ser också fortsatt problem inte bara när det kommer till brister i studiero i skolan, vilket Liberalerna uppmärksammat under många år, utan nu är även förskolans verksamhet i fokus.

Häromdagen rapporterades det från Göteborg där flera medarbetare inom förskolans verksamhet berättar om hotfulla situationer, att de blir kallade saker med mera. Än mer allvarligt är det att personer i den kriminella miljön börjat påverka verksamheten direkt eller indirekt genom att till exempel gömma vapen i närområdet.

Detta är tyvärr inte ett problem bara i Göteborg. I Västerås har jag de senaste åren vid ett par tillfällen uppmärksammat att droger göms i sandlådor i närheten av förskolor eller till och med på lekplatser och i sandlådor/buskage som ligger i förskolans verksamhetsområde.

Den här situationen kräver omfattande åtgärder, inte minst polisiära och brottsförebyggande. Men när det gäller förskolepersonalens arbetsmiljö och trygghet måste det till ytterligare åtgärder för att stoppa den här utvecklingen. Om inget aktivt görs kommer det bli ännu svårare att rekrytera rätt personal till denna viktiga verksamhet.

Mot bakgrund av detta vill jag därför fråga statsrådet Lina Axelsson Kihlblom:

 

Vilka initiativ avser regeringen att vidta för att förebygga hot och våld mot förskolans personal?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.