Till innehåll på sidan

Vattkoppsvaccination i det allmänna vaccinationsprogrammet

Svar på skriftlig fråga 2023/24:1032 besvarad av Socialminister Jakob Forssmed (KD)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

Svar på fråga 2023/24:1032 Vattkoppsvaccination i det allmänna vaccinationsprogrammet

till Statsrådet Acko Ankarberg Johansson (KD)

 

Svar på fråga 2023/24:1032 av Ewa Pihl Krabbe (S)
Vattkoppsvaccination i det allmänna vaccinationsprogrammet

Ewa Pihl Krabbe har frågat sjukvårdsministern om hon avser att, inom sitt ansvarsområde, verka för att snarast, i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendation, införa vattkoppsvaccination inom det nationella allmänna vaccinationsprogrammet för barn samt ikappvaccination för barn upp till
18 år som ej tidigare haft vattkoppor.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Sverige har sedan länge ett mycket välfungerande allmänt vaccinationsprogram med hög vaccinationstäckning som innebär att det finns ett gott skydd i samhället mot de svåraste sjukdomarna under barn- och ungdomsåren och även under vuxenlivet.

Nationella vaccinationsprogram regleras i smittskyddslagen (2004:168). Enligt 2 kap. 3 e § smittskyddslagen ska en smittsam sjukdom omfattas av ett nationellt vaccinationsprogram, om vaccination med det vaccin mot sjukdomen som avses i 3 d § kan förväntas effektivt förhindra spridning av smittsamma sjukdomar i befolkningen, vara samhällsekonomiskt kostnadseffektivt, och hållbart från etiska och humanitära utgångspunkter. Regeringen beslutar om nationella vaccinationsprogram baserat på underlag från Folkhälsomyndigheten.

Folkhälsomyndigheten har utrett frågan om att inkludera vattkoppsvaccination i det allmänna vaccinationsprogrammet och skickat förslaget på remiss. När Folkhälsomyndigheten lämnat underlaget till regeringen, kommer det på sedvanligt sätt att beredas i Regeringskansliet. Regeringen kommer därefter att ta ställning till myndighetens förslag.

Stockholm den 14 augusti 2024

Jakob Forssmed

Skriftlig fråga 2023/24:1032 av Ewa Pihl Krabbe (S) (Besvarad 2024-07-31)

Fråga 2023/24:1032 Vattkoppsvaccination i det allmänna vaccinationsprogrammet

av Ewa Pihl Krabbe (S)

till Statsrådet Acko Ankarberg Johansson (KD)

 

Vattkoppor (varicella) är en mycket smittsamt virus. Ofta läker sjukdomen ut på några veckor, men för småbarnsfamiljer kan det innebära många veckor av vab. För de flesta är sjukdomen ofarlig, men vissa drabbas av allvarliga komplikationer som lunginflammation, hjärnhinneinflammation eller hjärninflammation. Cirka åtta dödsfall per år orsakas av viruset. Riskgrupperna är de minsta barnen, tonåringar och vuxna, individer med immunbrist samt gravida (fosterskador).

Folkhälsomyndigheten är nu klar med sin utredning om att vaccination mot vattkoppor bör erbjudas inom det nationella allmänna vaccinationsprogrammet för barn. Det rekommenderas också att ikappvaccination genomförs bland äldre barn upp till 18 år som inte har haft vattkoppor. Myndigheten konstaterar att vaccinationen uppfyller smittskyddslagens kriterier för att ingå i ett nationellt vaccinationsprogram.

Myndigheten anger följande: 

”Om vaccination mot vattkoppor införs i barnvaccinationsprogrammet förväntas cirkulationen av vattkoppsvirus i samhället upphöra inom 6–8 år. Viruscirkulationen väntas upphöra redan inom 2–3 år om också en ikappvaccination av icke-immuna barn 18 mån–18 år, som inte omfattas av programmet, genomförs i samband med programstart. Detta har även betydelse för att undvika att dessa barn och ungdomar insjuknar senare under uppväxten eller i vuxen ålder, då med risk för en allvarligare sjukdomsbild.”

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Acko Ankarberg Johansson:

 

Avser statsrådet att, inom sitt ansvarsområde, verka för att snarast, i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendation, införa vattkoppsvacccination inom det nationella allmänna vaccinationsprogrammet för barn samt ikappvaccination för barn upp till 18 år som ej tidigare haft vattkoppor?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.