Till innehåll på sidan

Verktyg vid inre utlänningskontroll

Svar på skriftlig fråga 2017/18:880 besvarad av Statsrådet Heléne Fritzon (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX


Ju2018/

01445/POL

Justitiedepartementet

Migrationsministern och biträdande justitieministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:880 av Johan Forssell (M) Verktyg vid inre utlänningskontroll

Johan Forssell har frågat mig vilka ytterligare verktyg för genomförande av inre utlänningskontroll som jag och regeringen avser att ge polisen, förutom de som redan presenterats i betänkandet Klarlagd identitet.

Regeringen har vidtagit ett antal åtgärder och har tillfört resurser till flera berörda myndigheter för att få till stånd ett effektivt och välordnat återvändande av personer som saknar tillstånd att vistas i Sverige. I detta ligger att motverka att personer avviker efter beslut om avvisning eller utvisning.

Ett flertal lagändringar trädde i kraft den 1 november 2017 som bland annat förtydligar att Polismyndigheten har rätt att använda tvång när beslut om av- och utvisning verkställs. Dessutom görs ansvarsfördelningen mellan myndigheterna när det gäller verkställighet av avvisnings- och utvisningsbeslut tydligare.

Den 25 januari i år beslutades en lagrådsremiss där regeringen föreslår att Polismyndigheten ska få rätt att göra stickprovsinspektioner på arbetsplatser inom riskbranscher för att kontrollera att arbetsgivare inte har anställda som saknar rätt att vistas eller arbeta i Sverige. Ändringen planeras att träda i kraft den 1 juli 2018.

Regeringen har också remitterat betänkandet Klarlagd identitet.

Det är i detta skede för tidigt att bedöma effekten av de redovisade åtgärderna och vilket behov av ytterligare åtgärder som kan finnas.

Regeringen följer noggrant utvecklingen på området och är vid behov beredd att vidta ytterligare åtgärder.

Stockholm den 7 mars 2018

Heléne Fritzon

Skriftlig fråga 2017/18:880 av Johan Forssell (M) (Besvarad 2018-02-27)

Fråga 2017/18:880 Verktyg vid inre utlänningskontroll

av Johan Forssell (M)

till Statsrådet Heléne Fritzon (S)

 

Polisen uppger att upp emot 50 000 personer kan uppehålla sig i Sverige utan tillstånd. Samtidigt uppger Migrationsverket att på fyra år förväntas över 40 000 personer avvika från ett beslut om utvisning efter asylansökan. Människor som lever utan tillstånd i Sverige löper stor risk att fara illa. Risken för framväxten av parallella samhällen är stor, och livet präglas inte sällan av utsatthet och kriminalitet.

För att hindra framväxten av skuggsamhällen måste återvändandet fungera. Moderaterna har bland annat föreslagit fler verkställda utvisningar och fler inre utlänningskontroller, där polisen även ges bättre verktyg vid genomförandet av sådana kontroller. Förslagen i betänkandet Klarlagd identitet (SOU 2017:93 ), där polisen bland annat ges rätt att omhänderta handlingar vid inre utlänningskontroll, är ett steg i rätt riktning. Men polisen behöver ytterligare verktyg för att kunna kontrollera vilka som har rätt att uppehålla sig i Sverige.

För att kunna kontrollera personer utan tillstånd och verkställa utvisningar är en persons identitet avgörande. Polisen har uppgett att många som saknar tillstånd inte bär sina identitetshandlingar med sig, men att bilder på handlingar i mobiltelefoner är vanligt förekommande. Polisen har därför efterfrågat rätt att tömma digitala medier (till exempel mobiltelefoner) i syfte att utreda en persons identitet. Moderaterna har föreslagit en sådan möjlighet, men regeringen har valt att inte beakta detta förslag.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Heléne Fritzon:

 

Vilka ytterligare verktyg för genomförande av inre utlänningskontroll avser statsrådet och regeringen att ge polisen, förutom de som redan presenterats i betänkandet Klarlagd identitet?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.