Till innehåll på sidan

Vikten av verksamhetsförlagd utbildning

Svar på skriftlig fråga 2020/21:3109 besvarad av Statsrådet Matilda Ernkrans (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
U2021/02927 Utbildningsdepartementet Ministern för högre utbildning och forskning Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:3109 av Ulrika Jörgensen (M)
Vikten av verksamhetsförlagd utbildning

Ulrika Jörgensen har frågat mig hur jag avser att följa upp de verksamhetsförlagda utbildningarna så att hälso- och sjukvården får studenter med tillräcklig VFU för att klara examen.

Jag instämmer med Ulrika Jörgensen att det ökade intresset för att studera till sjuksköterska är mycket positivt. Att tillräckligt många utbildas och vidareutbildas inom vårdyrkena är centralt för att hälso- och sjukvården ska kunna fullfölja sitt uppdrag att bedriva och utveckla en vård av hög kvalitet. En stärkt bemanning i hälso- och sjukvården är avgörande för svensk välfärd. Regeringen möter det stora antalet som vill studera vidare till bristyrken med satsningar på fler utbildningsplatser i hela landet.

På grund av den brist på platser där studenter kan genomföra sina verksamhetsförlagda utbildningsdelar (VFU) har det, trots högt söktryck, inte varit möjligt att bygga ut sjuksköterskeutbildningen i nivå med behovet och regeringens ambitioner. VFU i sjuksköterskeutbildningen består av kurser där utbildningen är förlagd till olika kliniska verksamheter inom öppen och sluten hälso- och sjukvård eller omsorg. Universitet och högskolor ingår avtal med hälso- och sjukvårdshuvudmän som reglerar samarbetet kring denna del av utbildningen. Att vårdgivare kan tillhandahålla tillräckligt många VFU-platser är helt centralt för att utbildningarna ska kunna genomföras. Detta kan inte lärosätena lösa själva. Det krävs att regioner och kommuner erbjuder VFU-platser eftersom de ansvarar för verksamheten där VFU genomförs. Det är också nödvändigt att privata vårdgivare bidrar, och ges möjlighet att bidra, i utbildningen av blivande sjuksköterskor.

Bristen på VFU-platser är ett problem som funnits länge och är inte en effekt av coronapandemin, även om pandemin har inneburit särskilda utmaningar. I årsredovisningarna för 2019 pekade ca två tredjedelar av lärosätena ut bristande tillgång till VFU-platser, särskilt i vårdutbildningarna, som hinder för att kunna erbjuda de utbildningsplatser som bedöms behövas i förhållande till välfärdens behov och studenternas efterfrågan.

För att hantera dessa utmaningar krävs ett effektivt samarbete mellan hälso- och sjukvårdshuvudmän och lärosäten samt dialog med andra aktörer. Regeringen har från den 1 januari 2020 inrättat ett nationellt vårdkompetensråd som bl.a. ska kartlägga, samordna och effektivisera kompetensförsörjningen av personal inom vården. En av de frågor som rådet prioriterar är VFU. Jag följer aktivt rådets arbete och förväntar mig att arbetet ska ha en positiv effekt på samarbetet och i förlängningen på antalet VFU-platser.

Även regeringens Välfärdskommission arbetar med frågor om kompetensförsörjning och VFU. Kommissionen lyfter särskilt fram behovet av fler praktikplatser eftersom bristen på praktikplatser riskerar att skapa flaskhalsar som hindrar utbyggnaden av utbildningsplatser med relevans för välfärden. Jag tog i maj initiativ till ett möte med företrädare för Sveriges kommuner och regioner, Vårdföretagarna och Vårdkompetensrådet för att diskutera kommunernas och regionernas ansvar och vad vi gemensamt kan göra för att fler VFU-platser ska kunna komma sjuksköterskeutbildningen till del.

Under 2021–2022 utvärderar Universitetskanslersämbetet hur lärosätena arbetar så att studenter på sjuksköterskeutbildningen når examensmålen som gäller färdighet och förmåga. Jag ser fram emot att ta del av resultaten när utvärderingen är klar. Det är i skrivande stund glädjande att se att de allra flesta studenterna ger VFU-placeringarna ett gott betyg i den undersökning som Vårdförbundet Student har genomfört och att betyget dessutom har ökat de senaste tre åren. Att tillse att vårdgivare prioriterar att tillhandahålla tillräckligt många VFU-platser med hög kvalitet är helt centralt för att kunna svara mot hälso- och sjukvårdens kompetensbehov.

Stockholm den 16 juni 2021

Matilda Ernkrans

Skriftlig fråga 2020/21:3109 av Ulrika Jörgensen (M) (Besvarad 2021-06-03)

Fråga 2020/21:3109 Vikten av verksamhetsförlagd utbildning

av Ulrika Jörgensen (M)

till Statsrådet Matilda Ernkrans (S)

 

Vårdförbundet Student genomförde nyligen sin årliga enkät om sin verksamhetsförlagda utbildning, VFU. Många uppger att de är nöjda i sin helhet men vad som är oroväckande är att årets enkät visar på att nästan en fjärdedel av studenterna överväger att byta yrke efter sin VFU och att andelen som inte ens får en VFU har ökat.

Fler söker sig till sjuksköterskeprogrammet, vilket är oerhört positivt, men när siffror visar på att andelen studenter som känner sig förberedda på praktiska moment har minskat från 65 procent till 41,4 procent måste situationen tas på allvar. 

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Matilda Ernkrans:

 

Hur avser statsrådet att följa upp de verksamhetsförlagda utbildningarna så att hälso- och sjukvården får studenter med tillräcklig VFU för att klara examen? 

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.