Till innehåll på sidan

Viktig arbetskraft för utveckling och tillväxt

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1779 besvarad av Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Dnr N2017/05002/KSR

Näringsdepartementet

Närings- och innovationsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1779 av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M) Viktig arbetskraft för utveckling och tillväxt

Ann-Charlotte Hammar Johnsson har frågat mig vad jag avser att göra för att skapa förutsättningar för jobb och växande företag så att Sverige fortsatt ska kunna behålla och locka till sig viktig arbetskraft för utveckling och tillväxt.

Framgångsrika och växande företag som anställer är helt avgörande för att nå regeringens jobbmål. Regeringen bedriver därför en aktiv näringspolitik med fokus på insatser som förbättrar företags och företagares villkor, som ökar Sveriges attraktionskraft för såväl investeringar som kompetens och som stärker incitamenten att starta och driva företag. På så sätt investerar vi i företags möjligheter att skapa, växa och exportera.

Flera internationella undersökningar visar på att företagen i Sverige har mycket goda förutsättningar och ramvillkor i förhållande till omvärlden. Enligt the World Competitiveness Scoreboard hamnade Sverige på en femte placering förra året, vilket är en förbättring med fyra place-ringar från året innan. Enligt Världsbankens Doing Business Index, som mäter hur lätt det är att starta, driva och lägga ner företag hamnar Sverige på en åttonde plats förra året vilket är en förbättring med tre placeringar från året innan. Och enligt affärstidningen Forbes har Sverige det bästa företagsklimatet i världen.

Tack vare stabila offentliga finanser kan vi göra viktiga investeringar i infrastruktur, forskning, bostäder och utbildning, åtgärder som samman–taget bidrar till Sveriges långsiktigakonkurrenskraft. Satsningar på bland annat bredband, besöksnäring, kommersiell service och livsmedelsnäringarna stärker landsbygdsföretagandet. Regeringen har också tagit fram en strategi för Smart industri, där samverkan mellan unga innovativa företag och globala starka företag är en viktig del, en exportstrategi, som stärker möjligheterna att verka på en global marknad med Sverige som bas och stöpt om den statliga kapitalförsörjningen för att stötta företagare och innovatörer i tidiga utvecklingsskeden. Omfattande satsningar har gjorts och görs också för att stärka den gränsöverskridande samverkan mellan företag av olika storlekar och mellan olika industrier i Sverige, genom t.ex. samverkansprogram och testbäddar. Genom att bättre ta tillvara digitaliseringens möjligheter, med allt fler och bättre digitala tjänster och processer, förenklar vi också för företagare att bedriva sin verksamhet.

Företagen behöver bra villkor och förutsättningar i form av ändamålsenliga regler som främjar hållbar tillväxt och ger förutsättningar för en långsiktig hållbar kompetensförsörjning. Regeringen har därför tagit fram ett antal förslag på reformer bl.a. utvidgning av det s.k. växa-stödet (sänkta arbetsgivaravgifter för aktiebolag och handelsbolag som anställer en första person), skattelättnader vid beskattning av förmåner av personaloptioner och sänkt bolagsskatt.

Många arbetsgivare har i dag svårt att hitta arbetskraft med rätt kompetens. Arbetskraftsinvandringen är viktig för Sverige som kunskapsnation och inte minst inom sektorer som stärker svensk konkurrenskraft. Regeringen har därför uppdragit åt Migrationsverket att ta fram en handlingsplan för att förkorta handläggningstiderna för arbetstillstånd. Migrationsverket avrapporterade uppdraget i februari och regeringen följer nu myndighetens arbete med att implementera handlingsplanen noga. Regeringen har i juni i en proposition lämnat förslag som möjliggör för Migrationsverket att låta bli att återkalla ett tidsbegränsat uppehållstillstånd för arbete om arbetsgivaren självmant har avhjälpt brister i anställningsvillkoren som annars skulle leda till återkallelse (prop. 2016/17:212). Detta för att komma till rätta med brister i lagstiftning som den förra borgerliga regeringen drev igenom. Mer behöver dock göras. Därför har regeringen också gett en utredare i uppdrag att utreda frågan om möjligheten till rättelse av mindre misstag efter att Migrationsverket påtalat brister i villkoren. Uppdraget ska redovisas senast den 31 december 2017.

Stockholm den 17 augusti 2017

Mikael Damberg

Skriftlig fråga 2016/17:1779 av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M) (Besvarad 2017-08-03)

Fråga 2016/17:1779 Viktig arbetskraft för utveckling och tillväxt

av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

Migrationsverket tillämpar i dag en oerhört snäv syn när arbetsgivaren missat i det som skulle kunna benämnas som en ”bagatell” i den redovisning som ska anmälas in för arbetskraft från andra länder. Självklart ska uppgifter vara korrekta men nuvarande praxis för hantering har i vissa fall visat sig vara förödande. Det leder till utvisningar som får stora konsekvenser för den enskilde, för företag som lider brist på kompetens och för näringslivet i stort.

Eftertraktad och viktig kompetens går förlorad med den följden att företagen får bekymmer och att utveckling och tillväxt hämmas. Är det verkligen dessa signaler Sverige vill sända ut samtidigt som vi vill vara konkurrenskraftigt och ligga i framkant?

Med anledning av detta vill jag fråga närings- och innovationsminister Mikael Damberg:

 

Vad avser ministern att göra för att skapa förutsättningar för jobb och växande företag så att Sverige fortsatt ska kunna behålla och locka till sig viktig arbetskraft för utveckling och tillväxt?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.